Last news in Fakti

25 Март, 2020 18:51 6 834 20

Бразилски гангстери налагат вечерен час във фавелите заради коронавируса

  • фавела-
  • рио де жанейро-
  • гангстери-
  • вечерен час-
  • коронавирус

Наркотрафикантите в една от най-известните фавели на Рио де Жанейро наложиха вечерен час заради нарастващите страхове от въздействието на коронавируса върху най-бедните граждани на Бразилия. Това съобщи The Guardian.

През последните дни, след като броят на смъртните случаи от коронавирус в Бразилия се покачи до 46, местни гангстери обикалят във фавелата "Градът на Бога"(Cidade de Deus) и нареждат на жителите да не излизат от домовете си след 20:00.

Миналия уикенд бедната общност стана първата такава област, регистрирала случай на коронавирус.

В очевиден опит да предотвратят по-нататъшни инфекции, лидерите на местната престъпна организация, която контролира фавелата, са наредили на жителите да си стоят у дома.

„Трафикантите правят това, защото правителството не действа. Властите са слепи за нас“, каза пред Guardian жител на гъстонаселения беден квартал във втория по големина град в Бразилия след Сао Пауло.

Според доклад в местния вестник Екстра, членовете на престъпната организация обикалят с високоговорители из "Градът на Бога". „Ние налагаме вечерен час, защото никой не приема коронавируса сериозно. Най-добре е да останете вкъщи. Съобщението е предадено“, предупреждават наркотрафикантите.

Гангстерите от "Градът на Бога", където живеят 40 000 души, не са единствените престъпници в гъсто населените фавели в Рио, които взимат мерки срещу коронавируса.

В Morro dos Prazeres(Хълмът на Удоволствията) членовете на местната банда са казали на хората да се движат най-много в групи от двама, докато в Рочиня(Rocinha), една от най-големите фавели на Латинска Америка, трафикантите също са въвели вечерен час.

„Гангстерите казаха, че всички трябва да си останат по домовете след 20:30, а тези, които не се подчинят, ще бъдат наказани“, обясняват местните жители.

В Санта Марта пък, фавела, която се намира в сянката на Статуята на Христос Спасителя, трафикантите раздават сапун. Освен това, те са поставили табели до обществения фонтан на входа на квартала, които гласят: „Моля, измийте ръцете си, преди да влезете във фавелата."

„Мисля, че са написали това за зависимите, които идват тук да купуват наркотици, така че да не внасят вируса. Тази мярка обаче няма да проработи. Жителите, които живеят в горната част на фавелата, понякога нямат течаща вода по две седмици. Ако хората не могат дори да се изхранват, как се очаква те да останат чисти? ", коментира местен жител.

Дали мерките на гангстерите ще ограничат разпространението на коронавируса във фавелите предстои да разберем. Едно е неоспоримо, ситуацията ще бъде изключително тежка ако заразата навлезе в гъсто населените бедни квартали на Рио, в които живеят близо два от седемте милиона жители на града.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Алфа Вълкът

    19 5 Отговор
    И тук май мутрите трябва да се заемат, като държавата спи. Гледаш го Динко натръшкал 5-6 пенсионера със свински опашки, пък Перата им вика - "Гоу бак ин дъ нърсинг хоум" 😆😆😆
  • 3 Townboy

    9 2 Отговор
    Фавелата се казва градът на бога?! Нямам думи!

    Коментиран от #10, #11

  • 4 Доста пошла лъжа

    5 7 Отговор
    Но може и да истина. Но тогава възниква въпроса "кой е платил на мафията". Те се изхранват от продажба на наркотици и въобще не им пука кой ще умре или от какво. Когато всеки си е в къщата няма на кой да продават. Да на теория е възможно това, но това трябва да са много човеколюбиви гангстери, което пък веднага влиза в противоречие с поминъка им - продажба на наркотици. Затова пак се връщаме на въпроса "КОЙ ИМ Е ПЛАТИЛ", очевидно е че не е държавата, така поне пише в статията. Остава да потърсим кой има мотив - еми този който има сметка от хаус и паника в целия свят.
    Сега ми кажете кой е този?

    Коментиран от #6

  • 5 Със сигурност

    11 8 Отговор
    Тези бандити са по умни от целият Евро-Парламент и от оня хахавият Борис Джонсън...
  • 6 Гаргамел

    26 4 Отговор

    До коментар #4 от "Доста пошла лъжа":

    Тъп си като галош. Като умрат всички във фавелата, тея трафиканти на кого ще продават наркотиците ве, цървул? Хич та няма в мисленето, то затова и си на минимална заплата.

    Коментиран от #18

  • 7 Geks

    13 2 Отговор
    Те и българските гангстери начели с Мутрегеню налагат вечерен час - разлика няма
  • 8 Жозе иваноф

    4 1 Отговор
    Лъжат аз живея в фавелата сертон и оня ден ме обраха докато си хвърлях боклука bandidos
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 В Сливен

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Townboy":

    Циганската махала се казва 'Надежда'

    Коментиран от #16

  • 11 Така е

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Townboy":

    Потърси филма с това име,страхотен е.
  • 12 кризисен бизнес

    6 0 Отговор
    Това се казва грижа за клиента ! Боко да се самосезира и да се погрижи за електората си по бг фавелите !
  • 13 Ганьо

    5 0 Отговор
    Да се учат нашите във Факултета и Столипиново от челния бразилски опит!
  • 14 Опа

    1 1 Отговор
    През деня ще си дишат във вратовете, вечер не може! Тъпотия

    Коментиран от #19

  • 15 Опа

    2 0 Отговор
    През деня ще си дишат във вратовете, вечер не може! Тъпотия
  • 16 А в София

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "В Сливен":

    Факултета
  • 17 Разум

    0 0 Отговор
    Бразилия е 50% черни.

    Коментиран от #20

  • 18 fbi

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гаргамел":

    и не само те там си живеят свободно с техния закон полиция не влиза във фавелите ...
  • 19 Куртев

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Опа":

    Вечер босовете ще могат да се разхождат на чисто.
  • 20 Чел

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Разум":

    Бразилия е най-миксираната държава. Португалските плантатори почти неса имали европейски съпруги.