Last news in Fakti

26 Март, 2020 08:04 5 518 21

Пушачите са по-застрашени от коронавирус

  • коронавирус-
  • пушачи-
  • цигари-
  • зараза-
  • болест-
  • застрашени-
  • лекари-
  • тютюнопушене

Мъжете са по-уязвими от жените, се казва в доклада

Пушачите са по-застрашени от коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

Тютюнопушенето може да направи хората по-податливи на сериозни усложнения от коронавирусна инфекция, заяви в сряда агенцията на Европейския съюз за контрол на болестта, позовавайки се на научни изследвания, въпреки че наличните данни все още са ограничени, предаде БНР.

В своята актуализирана оценка на рисковете, причинени от коронавирус, или SARS-CoV-2, Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) включи пушачите сред онези, които са потенциално най-уязвими от Covid-19, болестта, причинена от вируса. Също така се посочва, че данните от Китай показват, че 80% от хората, заразени от болестта, имат само леки симптоми, но в Европа този процент е спаднал до 70%, тъй като три на всеки 10 случая изискват хоспитализация.

Пациенти над 70-годишна възраст и хора с придружаващи болести като хипертония, диабет или сърдечно-съдови заболявания са сред най-уязвимите от Covid-19. Мъжете са по-уязвими от жените, се казва в доклада на здравния орган на ЕС. Пушачите също така изглежда са по-податливи на дихателни усложнения, причинени от болестта, и ECDC заяви, че е препоръчително да ги идентифицират като потенциално уязвима група, потвърждавайки по-ранна оценка.

Проучване на китайски лекари показва, че заклетите пушачи са изложени на по-голям риск от смърт от възрастните хора. В доклада на ECDC също се казва, че тютюнопушенето е свързано с повишена активност в белите дробове на ензим, ACE2, който може да направи пациентите по-уязвими към Covid-19, позовавайки се на проучване, проведено от Университета на Южна Каролина.

ECD отбелязва, че активността на АСЕ2, или ангиотензин-преработващ ензим 2, също се увеличава с възрастта и с някои видове лечение на хипертония - и двата рискови фактора. Проучването, също въз основа на малка извадка, заключава, че пушачите може да са по-податливи на вируса. В това проучване обаче се добавя, че бившите пушачи изглежда са изложени на риск повече от настоящите пушачи, тъй като този ензим е по-активен в различни клетки при бивши пушачи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Coronata

    11 18 Отговор
    Ами да, има ли изненадани?! :)
  • 2 Аноним

    36 4 Отговор
    Всичко е лъжа до преди 5 дни пишеха обратното да ги хване короната да преценят дами как е
  • 3 Бесен Язовец

    29 1 Отговор
    Свободни съчинения!
  • 4 Aнонимен

    22 1 Отговор
    Лекарите постоянно казват не пушете а същевременно те пушат
  • 5 Дръвчо

    15 0 Отговор
    И да не пия алкохол, а да им го нося на тях, че да не стига до пациентите.
  • 6 Грета Курвенбег Минетчийска

    15 0 Отговор
    В тая агенция кой знае кви калинки играят белотпоцял ден и зимат по 5000 евра...дейаи боклуците чифутски
  • 7 Аве Адолф Хайлллл

    16 0 Отговор
    Че то , и дишането те прави податлив на вируса , но нали трябва нещо все някой да плещи ......
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 одъртял комсомолец

    19 2 Отговор
    Вероятно е така. Ако заклет дългогодишен пушач се зарази, определено ще искара заболяването тежко, а може и да пукне, тъй като очевидно ще бъде принуден да не пуши. Състоянието се нарича АБСТИНЕНЦИЯ. Друг е въпроса, че както казаха братята китайци, обикновено и по правило заклетият пушач вирус не го лови. Едва около 2% от заразените, без разбира се да е ясно колко "корави" пушачи са! Сега да ме извиняват "младите" колеги, които пропушиха покрай вируса, но това не се брои. Необходими са дългогодишни инвестиции. След 20-30г тютюнопушене, дробове вече не са останали, та и вируса няма кво да инфектира. В най- лошият случай може да се настани в стомашно- чревният тракт, но пък и там няма кво да прави, като се знае, че заклетият пушач ще даде последните стотинки за цигара, но не и за хляб.

    Коментиран от #11, #19

  • 10 Не вервам

    18 1 Отговор
    Пушим от 25 години, толкова катран, никотин и отпадъци иам по дроба, че вируси, бацили и плазмодий ако щеш, не мое да оживеят там. Миналата седмица, един 34 годишен, не пушил цял живот се гътна, ае иди да ме разубедиш......

    Коментиран от #13

  • 11 А бе

    19 0 Отговор

    До коментар #9 от "одъртял комсомолец":

    не съм сигурен, че баш тъй. Имунната система при пушачите е по-тренирана относно чуждо нашествие именно там, отколкото непушачите
  • 12 никой

    18 1 Отговор
    Разбрахме за пушачите, възрастните, хронично болните, пушачите, мъжете, жените, децата... А нещо за синеоките, червенокосите, ниските на ръст или високите ще напишат ли? За алкохолиците няма ли изследване?
  • 13 никой

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Не вервам":

    И аз така викам- дробовете целите в катран, къде ще се хване коронавирусът? Той ще се натрови направо.
  • 14 3x4d

    10 0 Отговор
    В тая статия няма цифри.
    Има само думички като "може да направи", "най-вероятно" и т.н.
    Има по-прецизни публикации със статистика и те сочат нещо коренно различно....

    Поредният инструмент за манипулация.

    Коментиран от #16

  • 15 gost

    4 0 Отговор
    Има нещо нередно в цялата история' като се почне от симптомите и се стигне до предпазни мерки' заболели и т.н. Данните от Китай са противоположни на тези в ЕС' включително и за пушачите' може би затова в европа има толкова заболели или това нее същият вирус?
  • 16 gost

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "3x4d":

    Четох доклад на китайски лекар изследвал 140 души от тях само 2 са били пушачи. И точно тук няма изследване' само голи предположения
  • 17 Иванчо

    4 0 Отговор
    До преди няколко дни разправяха и пишеха точно обратното. Айде малко.....съвсем ни взеха за идиоти
  • 18 НАТО ВЕЦ

    3 3 Отговор
    От ЕС казват: " Пушенето повишава риска." Китайците казват: " Пушенето понижава риска". Като гледам и едните и другите, считам че е уместно да се вярва на китайците. В ЕС само изпечени мошеници, дърпащи "черджето" към себе си.
  • 19 малка поправка

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "одъртял комсомолец":

    АБСТИНЕНЦИЯ е когато неприемането на наркотично вещество (вкл. и алкохол) е довело до физически болки, неправилно функциониране на органи и други биологични системи, а това при тютюнопушачите е работа на психиката, а там ,,болката,, е съвсем друга.
  • 20 Светла

    0 0 Отговор
    вероятността да пипнеш вируса е различна от вероятността за усложнения. дробовете на пушачите са в по-неизгодна позиция, заради увреждането от тютюна. Ковид-19 атакува агресивно дробовете, унищожавайки отделните сегменти в дробовете, пушенето уврежда дробовете, затова и ако хванете ковид и сте пушач шансовете за безпроблемно възстановяване са по-малки.
  • 21 САШО ПУШАЧА

    0 0 Отговор
    Бях добре почнах пуша ПУРИ И ОТИДЕ ДРОБОВЕ КАТО НЕ ЗНАМ КАК ДА ПУША НЕ МОЖЕ МЕРИМ ПУРАТА И ЦИГАРАТА КАТО ЗАПАЛИМ ЕДНА ПУРА ЦЯЛ ДЕН НЕ ПУШЕШ А ТЕЗИ КАТО ТОЛКОВА ЛОШО СПРЕТЕ БЕ АМА НАИСТИНА СПРЕТЕ ГИ АМА НАПРОТИВ КАЧВАТЕ ЦЕНИ ТАКАВА ПАРА ЧЕ 2 МЯСТО БЪЛГАРИЯ СМЕ МОЖЕ ДА НЯМА ЗА ХЛЯБ АМА ЩЕ ИМА ЗА ЦИГАРИ