Last news in Fakti

26 Март, 2020 14:09 6 050 17

30% от заразените с коронавирус са невидими

  • тест-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ковид-19

Една мярка е изключително важна, както показва опитът на Южна Корея

30% от заразените с коронавирус са невидими - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

30% от заразените с коронавирус не проявяват симптоми, казват учени от Китай и Япония. Тези невидими преносители на заразата са особено опасни. Една мярка е изключително важна, както показва опитът на Южна Корея:

Разни държави, разни стратегии за борба срещу коронавируса. Здравните власти по различен начин оценяват асимптоматичното пренасяне на заразата. Обичайно инфектираните проявяват първите симптоми в рамките на пет дни, но в редки случаи инкубационният период продължава и до три седмици.

По данни на китайското правителство, броят на „тихите носители“ - тези, на които е направен положителен тест за Ковид-19, но нямат симптоми или ги проявяват със забавяне, може да стига до 30 процента, информира „South China Morning Post". Тази информация е потвърдена и от изследванията на японски учени, съгласно които делът на пациентите без симптоми достига 30,8%. Тези показатели са много по-високи от съобщаваните от Световната здравна организация (СЗО), откъдето заявяват, че само до 3% процента от случаите минават без симптоми.

Правете колкото се може повече тестове!

В повечето европейски държави и в САЩ, където се тестват само хората със симптоми, броят на заразeните продължава да расте стремително. В Германия в момента се правят тестове на хората, които имат грипоподобни симптоми И са пребивавали в регион с коронавирус ИЛИ са контактували със заразени. Същевременно в Китай и в Южна Корея, които бяха първоначални огнища на заразата, броят на новозаразените осезаемо спада. И в двете държави се тества всеки един, който е бил в близък контакт със заразен, независимо дали проявява симптоми или не.

Оттам нататък при установяването на зараза, засегнатите се поставят под карантина и биват проверявани дали я спазват. В Южна Корея нарушенията на карантината се наказват с глоби до 2500 долара. А нов закон предвижда трикратно увеличаване на глобата и до една година затвор.

В Южна Корея всеки може да се тества безплатно

Междувременно Южна Корея успя сериозно да намали броя на новозаразените след резкия ръст в края на февруари. За момента там има 9000 заразени при 50 милиона население, смъртните случаи са 120. На редица места има контролни пунктове и палатки, където всеки може да се изследва за новия коронавирус бързо, лесно и най-вече безплатно. Квотата на тестваните е много висока - 5,6 на 1000. Според експертите, именно широката и организирана по най-добрия начин програма на тестване в Южна Корея е основният фактор за овладяването на епидемията. И то без налагането на забрани за излизане и драстични ограничения на пътуванията.

Благодарение на тестовете има възможност да се установят и „тихите носители“ от обкръжението на заразените, преди и те на свой ред да пренесат заразата. „Корея има в момента много по-висока квота на асимптоматични случаи от другите страни, което вероятно е свързано с нашето всеобхватно тестване“, казват от корейския Център за контрол и превенция на епидемиите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    2 15 Отговор
    Еми да коронката е проблем на инвалидите с 5~10 хронични заболявания !

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ХХХХ

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Не се заблуждавай има починали и млади и здрави хора от него.
    А има и такива стари с по няколко заболявания дето не разбират, че са го изкарали.
    Моли се да си от тия дето го карат леко.

    Коментиран от #5

  • 4 Eee

    5 1 Отговор
    Тия 30% хванали вируса и станали невидими😂😂😂😂😂
  • 5 защо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХХХХ":

    има а в бг повечето са млади а не стари
  • 6 Госあ

    3 0 Отговор
    Сега агитирам за правене на тестове само за вируса!!! А не за имунни антитела за статистика !!! Когато се направят необходимия брой тестове, мрежата се прави без проблем само от вирусоносителите !!! И задължително носене на маски на обществени места! И купете препарати особено за рисковите пациенти. При навременно прилагане работят над 91% !

    Коментиран от #8

  • 7 Юлиан

    12 0 Отговор
    Преди малко ми казаха, как вируса дойде във Сливен - турския циганин, който продава тютюн от Турция, се е завърнал заразен от Англия, избягал от болницата, укрил се в кв. Надежда (турско циганския квартал) заловили го и извели в стъклена изолационна кутия. Ако е вярно, тези трябва да се затворят нацяло във турско циганския им рай.
  • 8 защо

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    мн добре за маските - къде има маски че не намирам
    - тиквата се хвали колко мн - чак за износ ще има- маи дадоха да
    си напълнят гушите - а маски колкото и самолети видяхме
  • 9 Критичен

    8 1 Отговор
    колкото повече хора тестват, толкова по добре, всички които се връщат в Бг. , всички работещи, който е здрав на работа, само болните карантина и лечение, по добре пари за тестове отколкото фалирали предприятия !!!
  • 10 Bingo

    5 0 Отговор
    Ако приемем това число за вярно и то в държави където изледват масово, то значи при нас скритите са поне 3000% от обявените, което реално прави поне 7000 заразени.
  • 11 безумни глупости

    2 0 Отговор
    майчето си щи вчера маска че няма да я пуснат без в болницата ,
    а има час за преглед
    - по аптеките ходи си намери
  • 12 Пенчо Донев

    5 1 Отговор
    От тази “новина” разбрах че,така наречената
    “Зараза”,ще продължи,има няма още десетина години.....и,просто ни подготвят.
  • 13 мани мани

    5 2 Отговор
    Смъртност 1.3% е нищо . Ще иде към 2 и нещо и пак е нищо. Играят си юдеите пак :)

    Коментиран от #16

  • 14 Исус

    3 1 Отговор
    Какъв ли смях пада, като гледат
    пред телевизорите си, юдеите, как
    разиграват света?
  • 15 Кукуригу

    3 1 Отговор
    У нас са поне 90% заради "щаба"и Генерал Годжи!
  • 16 Беги-беги

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "мани мани":

    А ако това "нищо" е част от твоето семейство ? Или твой приятели ? Може пък да нямаш семейство и приятели , и това ще обясни донякъде "идеотизма" ти
  • 17 Усмивката

    3 0 Отговор
    Защо не се вземе от опита на успешно справящите се с Корона вируса.Ако нашите кратуни не се справът с тази зараза , с камъни ще ги изпратим за Италия.Такъв тотален нихилизъм към българсият народ не е имало и по турско