Last news in Fakti

27 Март, 2020 12:10 6 119 24

Швейцария: Болниците са на предела, армията е в готовност

  • швейцария-
  • армия-
  • болници-
  • коронавирус-
  • зараза-
  • предел

Болниците в Швейцария скоро може да стигнат пределна точка

Швейцария: Болниците са на предела, армията е в готовност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Швейцарската армия, която не е била мобилизирана от Втората световна война насам, а и тогава е действала в защитен режим, е изпратена в помощ на медицинските работници на първа линия в борбата на страната срещу коронавируса, предаде Нова телевизия.

В Швейцария в момента има близо 10 000 потвърдени случаи на коронавирус и над 100 починали. Конфедерацията граничи с Италия, която е най-поразената от вируса държава в света, и с Франция, която също е тежко засегната. Въпреки благосъстоянието си, първокласната здравна система и наличието на предприятие за производство на респиратори, високопоставен служител предупреди, че болниците в Швейцария скоро може да стигнат пределна точка. Една от тях, разположена близо до границата с Италия, в кантона Тичино, вече е под огромно напрежение.

Екипът в болница във френскоезичния кантон Ньошател дава дълги смени, за да се справи с притока на пациенти с коронавирус и осем души от сестринския екип вече са се заразили. От понеделник насам 90 мъже и жени от 2400-те швейцарски "сини барети" или болнични войници, помагат като местят легла, чистят и изпълняват и други задачи. В момента в болницата лекуват 24 пациенти с коронавирус, а триажните палатки, които още са празни, са разпънати на паркинг. Подготвени са и допълнителни легла, които ще се ползват, когато се увеличи напливът на болни.

Пред болницата има транспарант, на който пише: „Здравни работници, ние сме с вас в тези моменти", което е отражение на обществената подкрепа за хората с бели престилки. Ръководителят на медицинските сестри в болницата Кристоф Галзен описа помощта на войниците като „огромно облекчение”. То позволява медицинските екипи да не бъдат претоварвани отсега, за да ги включат на по-късен етап, когато ще настъпи разгарът на пандемията. Швейцария е една от малкото западни държави, където още има задължителна военна служба за мъжете, което означава, че тя разполага с голям брой потенциални войници, от които може да получи помощ.

С текстово съобщение на телефоните си бяха мобилизирани около 8000 души, като мнозина от тях дотогава са били студенти, юристи, банкери. Сега те ще разпъват палатки, ще карат линейки и ще транспортират доставки. Други 1000 са станали доброволци. Те не са професионалисти и това прави нещата толкова забележителни, каза командир Ивон Лангел във фоайето на болницата. Швейцарската армия, която от векове не е воювала, е прочута с изключителната си подготовка, с изграждането на противотанкови защитни валове през Втората световна война и на противоядрени бункери в планините по време на Студената война. Нейните четири болнични батальона са тренирали действия по време на природни бедствия като земетресения и епидемии, а миналата седмица преминаха експресен курс за справяне с коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rado

    6 13 Отговор
    Каква армия, там нямат ли Фатмак?
  • 2 Тиберий

    12 6 Отговор
    Да хвърлят по вируса с кюлчета и пачки

    Коментиран от #23

  • 3 Сатаната

    5 3 Отговор
    Да стана дума за психоза?
  • 4 Малемале

    1 1 Отговор
    Малоумни заглавия!
  • 5 ПЕНКО

    2 12 Отговор
    ВЧЕРА 26 .03. ИМАШЕ ХВАЛБА -ИНФОРМАЦИЯ ,ЧЕ В ШВЕЙЦАРИЯ ПРОБЛЕМИ НЯМА И РЕСТОРАНТИТЕ СА ПЪЛНИ / В ИНТЕРНЕТ -НЕ ПОМНЯ САЙТА /!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #8, #20

  • 6 странно

    5 6 Отговор
    как може една швейцария която се състои от франсета,немци и италианци да функционира перфектно а един ес НЕ ??? ами просто швейцария е федецация а ес НЕ

    Коментиран от #14

  • 7 ПЕНКО

    0 4 Отговор
    ТОЛКОВА СА БЛИЗКИ С НАШАТА ИСТОРИЯ !!!!! ВАСИЛ -ВИЛХЕЛМ- КУНЧЕВ- ТЕЛ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #13

  • 8 незнайко

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕНКО":

    Швеция не е Швейцария !!! Не ги бъркай !!! Вчерашната статия беше за ШВЕЦИЯ !!!
  • 9 цербер

    3 0 Отговор
    Същност на медицинския триаж: Терминът идва от френския глагол Trier,което означава "да се раздели",пресее или избере. Триажът цели да се определят реда и приоритета на спешната диагностика и лечение,видът на екипа за оказване на спешна помощ,редъа и приоритета на спешния транспорт или реда на преглед в спешно,приемно отделение на лечебното заведение.
  • 10 незнайко

    5 1 Отговор
    Във всички зимни курорти бе РАЗПРОСТРАНЕНА ТАЗИ ЗАРАЗА !!! В Банско също.
  • 11 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    СЪГЛАСЕН СЪМ ЗА ШВЕЦИЯ -КЪДЕТО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПЪЛНИ РЕСТОРАНТИ - И СЕ "ИЗВИНЯВАМ " !!!!!!!!!!!!!
  • 12 surg

    4 1 Отговор
    хм района има 33,489 жители към 2009 г, днес да са 35 000, колко голяма болница да имат с реанимация, и ето, 25 болни са им проблем....изобщо не е за чудене, но вижте каква гръмотевична реакция на проблема се вижда там......а у нас ако Видин е в тази ситуация какво и кога ще се случи, и колко и банкера от района ще идат запас ....мда.....четене и мислене и знания му са майката....
  • 13 NikNay

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ПЕНКО":

    Вилхелм Тел е литературен герой както например крал Артур. . . . .
  • 14 no name no face no number

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "странно":

    хехехе Въобще не е перфектна тази държава лие конфедерация ли е всеки кантон собствен коловоз не ми се коментира имат късмет че всички мошеници си държат там парите иначе са голо вода.Работливи са но имат толкова много кусури, не ми се изреждат.Там не бих отишъл и на почивка вече.Много съм разочарован.Германия, която също не ме кефи е с класи над Швейцария

    Коментиран от #22

  • 15 Gerro

    0 0 Отговор
    А къде ти харесва в Европа, ще кажеш ли? Питам сериозно...

    Коментиран от #16

  • 16 no name no face no number

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Gerro":

    За момента никъде, но ако Италия излезе от ЕС би била добър вариант.Моите цели обаче са в Азия и там със сигурност мибхаресва на този етап.Дано продължат в същият дух напред.
  • 17 До коментар 14

    3 1 Отговор
    Швейцария не е перфектна, ама се грижи за хората и по време на пандемията. Не тръбят по телевизията на всеки час, който иска да се информира отваря сайта на тяхната ЗО. Смъртността за сега е 1% от заразените, а в Италия 10%. Може би си чул и за средната продължителност на живот - 84 год.
  • 18 Отец нафарфории

    1 0 Отговор
    Но нямат нашето командване ,нашето командване на армията нямат ,да не са му уроки ,нахранено и самодоволно.
  • 19 КуруареПичкуро Африкански политик

    2 0 Отговор
    Да се забрани вносът на кенефи-автомобили нов внос от Италия и Швейцария както и от Германия носят зарази и корона и търгашите които нарушават забраната 50 000 лв глоба и 5 години затвор/ Да не забравяме факта че достатачно печелеха на наш гръб тия скапани коли на тия цени в БГ в други държави са много по евтини.
  • 20 Lujat mnogo nie jivee v swaicariq

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕНКО":

    Lujat mnogo za vsichko mnogo dobra zdrava i finansova sistema imat nie jiveem tuk vsichki spazvat vsichko!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЛИЧНО

    0 0 Отговор
    не знам откъде я черпите таз информация за Швейцария.