27 Март, 2020 20:41 3 688 18

Novartis: Твърде рано е да се каже дали лекарството срещу малария помага срещу Covid-19

  • новартис-
  • малария-
  • ковид-19-
  • ваксина

Компанията е един от основните производители на хидроксихлорохин и хлорохин

Novartis: Твърде рано е да се каже дали лекарството срещу малария помага срещу Covid-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главният изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Novartis - Вас Нарасимхан постави под съмнение дали антималарийните лекарства могат да представляват ефективно лечение на коронавируса.

"С хидроксихлорохин, което знаем, че е в предклинични проучвания, лекарството е доста активно срещу коронавирус", посочи Нарасимхан пред бизнес телевизия CNBC.

"Мисля обаче, че е твърде рано да се знае със сигурност, докато не контролираме правилно рандомизираните изследвания. Надяваме се през следващите 18 месеца до две години да се върнем с ваксина, която в крайна сметка ще бъде окончателният начин за справяне с тази пандемия", отбеляза той.

Компанията Novartis е един от основните производители на хидроксихлорохин и хлорохин, двете антималарийни лекарства, които президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като потенциално лечение за Covid-19.

Точно преди седмица Novartis заяви, че ще дари до 130 милиона дози хидроксихлорохин в подкрепа на глобалния отговор на пандемията от коронавирус. Компанията каза, че до 130 милиона дози от 200 mg ще бъдат дарени до края на май, включително сегашният ѝ запас от 50 милиона дози от 200 mg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петко

    2 13 Отговор
    Само Бойко Борисов е лекарството на Коронавируса обичам го 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДОКТОР

    5 3 Отговор
    ПОМАГА..КОЛКОТО ДА ГИ ИЗПИШЕМ..СЛЕД ТРИ ДНИ Е ПОГРЕБЕНИЕТО...
  • 4 Толко учени толко техника

    14 8 Отговор
    Цял свят учени, техника и не могат да измислят едно лекарство или ваксина.
    Закво са ни тия учени измислени колкото от БАН са учени.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Госあ

    9 7 Отговор

    До коментар #4 от "Толко учени толко техника":

    Т'ва да не е като да продаваш салам или за подстригваш бе льольо.
  • 6 54321

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Толко учени толко техника":

    А какво стана с Авиган, противовирусно срущу РНК вируси,с него спряха ебола, японците ли не го дават ,нещо се замълча по въпроса. 92,4 % повлиява ,според публикации, заразените с ковид 19, още на 4 ия ден.Само че ....нямало рандомизирано изследване и затова не го определят като ефективно срещу тоя вирус.

    Коментиран от #11

  • 7 Бесен Язовец

    9 4 Отговор
    Естествено че така ще кажат, нали ваксинатажще в пъти по скъпа от обикновения хинин. Не случайно обявиха евтиния хинин за вреден за да си пробутват скъпите антибиотици. Много странно всяка год. има различен щам на грип, а те винаги са готови с ваксината предварително. Много е подозрително е всичко!! От къде са наясно как щама ще мутира за да имаш ваксина трябва да имаш и вирус или бактерия за тестове. Много подозрително.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Факт!

    8 2 Отговор
    е как нали не печелите от него как ше помага.Фарацевтични мафиоти.
  • 10 Бесен Язовец

    4 0 Отговор
    Нищо не се коментира за грип,, Б" и какви усложнения предизвиква да не би короната да изяде обичайния щам на грип?
  • 11 Госあ

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "54321":

    Тайланд, Турция и Италия вече са го внесли. Японците са го дали на китайците да го правят. Всъщност в тези страни се внася от Китай. Наистина това е лекарството тествани на най много пациенти-340 и показало над 91% ефективност. Да, при Ебола също има много излекувани пациенти, но японците подчертават, че е наистина ефективно в началото. Самите те в момента си правят собствени клинични изпитвания, но действително при тях положението изглежда овладяно засега. Според мен е добре тези препарати да започнат да се прилагат превантивно и масово, особено в райони като тези в Италия. Самите японци имат опасения, въпреки че от Китай изразиха позиция за липса на странични ефекти, че този препарат може да доведе до увреждания във фетуса по време на бременност. Но просто няма да го дават на бременни. Или поне заедно с масовите тестове, ама наистина масови,да започнат да го дават на контаминираните веднага. Особено в Италия и Испания. И наистина да направят ново генотипиране на вируса там,защото може да се окаже по агресивен от този в Азия и такива мерки да са наложителни. Но какво се оказва в крайна сметка, в Италия и Испания няма нито достатъчно маски,нито достатъчно тестове, нито достатъчно препарат !!! А тея от ЕС ми говорят за малкия и среден бизнес 😡 и Китай и Русия помагат с каквото могат или от дарения !!! Значи какво, с дарения изведнъж се появяват необходимите неща,но иначе липсват !!! Ако някой икономист може да ми обясни ???
  • 12 7596

    3 0 Отговор
    Преди около месец, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов.
  • 13 Това лекарство

    4 0 Отговор
    се произвеждаше много години в БГ и лично дуловската принцеса-здравен министър от ГРОБ,го забрани за да пробута парацетамолни заместители,от чужди фармацевтични фирми.
  • 14 Тоя хлорохин

    0 1 Отговор
    дето са запасили нашите болници, нищо не лекува. Домуса например са го излекували бързо, ала оня си е донесъл друго от Франция. Другите ще ги морят само и само да стане ясно, че хлорохинът е неефективен. Опитни мишки ни направиха.
  • 15 Усмивката

    1 0 Отговор
    Той и аспирина не лекува истинка но се прилага масово. Ай са да видим , тия какво ни препоръчват ли , или кое е ефективно
  • 16 Кокорчо🙄

    0 0 Отговор
    Новартис също е еврейско, има си хас веднага да я пуснете,, за вас е логично да изчакате да се по разреди населението и да си имунизирате елита, ненужни и старци на кой ми трябват
  • 17 Рошко

    3 0 Отговор
    Едно време имаше аналгин хинин, седслгин нео ихтиол, доказани с ефективността си лекарства, дали ги има още, питам аз и отговор не искам, и ако са спрени, защо са спрени, за да могат само определени кръгове да пичелят, тези които назначават правителства
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.