Last news in Fakti

28 Март, 2020 09:20 2 227 14

Китай и САЩ трябва да се обединят в борбата с епидемията

  • сащ-
  • китай-
  • коронавирус-
  • ковид-
  • ковид-19-
  • си дзинпин

В контекста на глобалното разпространение на коронавируса обединяването на Пекин и Вашингтон е техен ангажимент пред света

Китай и САЩ трябва да се обединят в борбата с епидемията - 1
Снимка: Shutterstock

"При настоящите обстоятелства Китай и САЩ трябва да се обединят в борбата с епидемията", каза вчера китайският председател Си Дзинпин в телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, предава "Радио Китай".

Телефонният разговор се проведе на фона на изключително бързото увеличаване на заразените с новия коронавирус в САЩ, а от друга страна американски политици се опитват да политизират епидемията и да опетнят Китай, което сериозно накърнява съвместните усилия на двете държави за овладяване на заразата.

След избухването на епидемията от новия коронавирус Китай информира СЗО и съответните страни за заразата, сподели своевременно с всички генната последователност на вируса и опита си в превенцията на епидемията и лечението, както и оказва необходимата помощ на съответните държави. Китай ще продължи да прави това и в бъдеще, заяви Си.

В контекста на глобалното разпространение на коронавируса обединяването на Пекин и Вашингтон е техен ангажимент пред света. Световната здравна организация е обезпокоена, че страните със слаби здравни системи може да бъдат по-тежко застрашени от заразата, а в ерата на глобализацията, ако епидемията не бъде овладяна в една държава, то другите не могат да са в безопасност.

Китай и Съединените щати поддържат дългогодишно сътрудничество и координация в превенцията и контрола на заразите и са водещи в изследванията и разработването на лекарства. На 16 март двете страни едновременно обявиха, че разработените от всяка от тях вакисини срещу COVID-19 навлизат в етап на клинично изпитване. Очевидно е, че сътрудничеството между Китай и САЩ е от голямо значение не само за двата народа, но и за всички страни по света.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    29 7 Отговор
    Е те тая не виждам как може да стане!
    Който си е имал работа с тия дето гонят крави с ласо добро не е видял!
  • 2 Васил

    8 23 Отговор
    Китайците прецакаха целият свят като приключи пандемията трябва да им бъде поискана сметка

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гринго

    3 3 Отговор
    Китай ,Сащ и Русия ще управляват света ....
  • 6 Американски инвеститор в Косово

    4 2 Отговор
    Американските евреи унищожават икономиката на Китай,Русия и Европа с ембарго и удари под кръста защото те не търпят конкуренция и някой да е по силен икономически от тях.Сега НИЕ,евреите сме се съюзили навсякъде по света и сме решили веднъж за винаги да свършим със свтовната икономика,както се опитахме да направим през 1929 и 2008, и всички ресурси и блага да принадлежат на нас ,богоизбраните.Ако тази пандемия не помогне да станем господари на света сме ви подготвили малка световна войничка като насъскаме нато и държавите които граничат с Русия да воюват с нея а ние,ЕВРЕИТЕ,ще стоим отстрана и ще наблюдаваме.Затова наричаме войната еврейска жътва и след всяка война или криза ставаме все по богати и по богати.
  • 7 нико

    8 3 Отговор
    САЩ държат под санкции Куба вече над 50г , това нормално и хуманно ли е . Раздават присъди и санкции по целия свят за които не са с тях . Това ли е демокрацията . Разпалват войни далеч от тях , разбиват държави и после ги изсмукват уж помагайки . Който се закачи за тях добро не е видял . Продадохани Ф-16 с 15 милиона дол. на самолет по скъпо от колкото Ф-35 на Полша .
  • 8 само Ким и аетоляха ще ги оправят

    2 1 Отговор
    А бе краварите нали са високотехнологична нация - оставете ги да се оправят сами !
  • 9 чан кай ши

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    Тя сметката вече е представена , ама на краварите. Китай,Япония и Тайван го заявиха по телевизията.
  • 10 Да бе

    0 0 Отговор
    Краварите разработват вируси,а китайчетата и другите,че спасяват света.
    Нее честно.
    Имали господ,алах или буда.
    Ко чинат кат гледат ко се връши по света.?
    И то от няколко изрода по целию свет.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Циник

    0 1 Отговор
    Бай Дончо сигурно им е казал сори че ви пуснахме тоя бацил, аман заман да ни спасите че за нищо не ставаме.
  • 13 Голо

    1 2 Отговор
    Никога не вярвам на Кремъл и Пекин!
    Не вярвам на комунисти и диктатори.
    Същото важи и за Ким!

    Коментиран от #14

  • 14 карамфила

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Голо":

    А на комуниста и член на БКП боико борисоф вярваш ли?