28 Март, 2020 11:54 4 649 45

Трагедията с коронавируса е шанс Русия и Европа да рестартират отношенията си

  • русия-
  • ес-
  • санкции-
  • владимир путин

Целият свят ще излезе обновен от трагедията с коронавируса, смята политическият анализатор Максим Юсин

Трагедията с коронавируса е шанс Русия и Европа да рестартират отношенията си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия се подготвя да посрещне предстоящия пик на коронавирусната епидемия. След посещение в московската болница с най-много заразени пациенти и многочасово заседание на правителството президентът Владимир Путин направи телевизионно обръщение към нацията във връзка с разпространението на инфекцията. Първо, държавният глава отложи за неопределено време насроченото на 22 април всенародно гласуване на промените в конституцията. Второ, обяви идната седмица за неработна. Трето, предложи мерки за справяне с икономическите последици от епидемията.

През последните няколко дни официално регистрираните случаи на COVID19 в Русия започнаха да се увеличават с бързи темпове и вчера общият брой на заразените надхвърли 1000 души. От понеделник в Москва се въвеждат по-строги ограничителни мерки. Затварят се ресторантите, търговските центрове и големите паркове. Налага се карантина на хората над 65-годишна възраст и на хората с хронични заболявания. На останалите се препоръчва да останат по домовете си. Училищата и университетите преминават на дистанционно обучение.

Въпреки всичко засега властите се отказват от въвеждането на строга карантина като в повечето европейски държави. Доколко адекватни са предприетите мерки и възможно ли е развитието на „италиански сценарий“ в Русия?

Кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров потърси за коментар по темата колегата от радио „Комерсант“ Максим Юсин.

- През седмицата президентът Владимир Путин посети московската болница с най-много заразени с коронавирус пациенти. Главният лекар Денис Проценко му каза, че властите трябва да се подготвят за „италиански сценарий“. Възможен ли е такъв сценарий в Русия и готова ли е страната да посрещне пика на епидемията, който, по прогноза на цитирания лекар, ще настъпи в средата или в края на идната седмица?

- За всеки случай трябва да се подготвим за италианския и испанския сценарий. През последните два дни действително статистиката показва такова увеличение на заразените в процентно отношение, каквото беше в най-лошите дни в Италия. Далеч не всички болни са преминали тестове. Между другото, такава е ситуацията и в Северна Европа. Говорих с приятели от Финландия. Те смятат, че официално обявените случаи са едва 5% от реалния брой на болните. Не зная как е у нас, но разбира се болните са повече от това, което е установено. Затова трябва да очакваме, че с увеличаването на тестовете ще расте и официалният брой на болните.

Друг е въпросът, че за щастие Русия получи отсрочка във времето. Може би месец в сравнение с Италия. Това дава възможност да се подготвим. Трябва да се строят болници, както се прави сега край Москва. Ще има нови болници и в други региони на Русия. Току-що прочетох, че министърът на отбраната Сергей Шойгу е изразил готовност да изпълни разпореждането на правителството и оперативно да построи 16 големи медицински центрове, които да приемат болни при евентуално развитие на лошия сценарий. Ако се подготвим за момента, в който епидемията ще се разрази с пълна сила, надявам се, че ще можем да приложим германския сценарий. В Германия има много болни и малко смъртни случаи. По-нататък трябва да гледаме как ще се развиват събитията, да се готвим за най-лошото и да се надяваме на най-доброто.

- Можем ли да говорим за някакъв специфичен руски подход към проблема с разпространението на коронавирусната инфекция?

- Няма някакъв специфичен подход, който да е свойствен само на Русия. Мисля, че засега ситуацията у нас може би е аналогична на тази в страните от Северна Европа. Там не се въвежда строга карантина, но се въвеждат разумни ограничения, като при това не е парализиран икономическият живот. Имам предвид Финландия, Швеция, Норвегия и Дания. Но и у нас мерките се затягат с всеки изминал ден. От следващата седмица в Москва се затварят и ресторантите. Засега за седмица, но има поговорка, че няма по-постоянни мерки от временните. Затова не изключвам мерките да бъдат продължени и след изтичането на седмицата, която Путин обяви за неработна.

Най-важното е мерките за борба с коронавируса да не съсипят икономиката. Всички сме застрашени. В такива моменти осъзнаваме, че всички ние, че цялата планета, сме в една лодка. Принципно Русия по нищо не се различава от България, от Франция и даже от Съединените щати. По същия начин ще пострада малкият бизнес, милиони хора ще останат без средства за съществуване. Задачата на правителството е да не позволи тези хора съвсем да изпадна в ниската социална категория, при което да се окажат в безизходица, а някой даже да премине в престъпната сфера, както беше у нас през 90-те години. Има такава опасност.

Единственото предимство на Русия пред съседните страни, страните от постсъветското пространство, а може би и източноевропейските страни от бившия Варшавски договор е, че през последните години бяха заделени значителни финансови резерви. Само златно-валутните резерви са 580 милиарда долара плюс стабилизационния фонд и т.н.

- Защо президентът Путин направи телевизионно обръщение към нацията едва тази сряда?

- Всеки държавен лидер трябва да се обърне към народа рано или късно в такава ситуация. Според мен лидерите на всички европейски страни вече го направиха. Мисля, че Зеленски се обърна към украинците пет пъти. Путин го направи за първи път. От една страна може да се каже, че се забави. От друга може би е проучвал обстановката, за да обяви точно сега неотложните мерки. Най-важното е, че слава Богу е отложен референдумът за конституционните промени, който фактически е за продължаването на пълномощията на Путин. Защото провеждането му сега би било съвсем цинично. В противен случай можеше да се окажем в същата нелепа ситуация като президента на Франция Еманюел Макрон, който на 15 март, в разгара на епидемията, проведе първия тур на местните избори. Защо беше нужно? Възрастните хора гласуваха в избирателните секции, излагайки на риск живота си. А после буквално на другия ден отмени втория тур и обяви строга карантина. Имаше опасност и нашите власти да се опитат да отложат строгите мерки до деня на референдума, доколкото придават голямо значение на поправките в конституцията. Слава Богу, че се осъзнаха.

- Решението на президента Путин да изпрати военни лекари и медицинско оборудване в Италия беше възприето нееднозначно не само в чужбина, но и в самата Русия. Либералите и патриотите например дружно го разкритикуваха. Според първите това е кремълска пропаганда с користни политически цели, а според вторите – не трябва да се помага на тези, които въвеждат санкции срещу Русия. Вие обаче твърдите, че това решение е абсолютно правилно. Защо?

- Имам три аргумента. Първият е чисто човешки, морален. Ситуацията е такава, че трябва да забравим за всички обиди, санкции и т.н. и да осъзнаем, че всички сме хора. Всички сме в една лодка и трябва помагаме на тези, на които им е трудно. Италианците не са ни никакви врагове. Те са наши приятели и партньори. Това е страната и народът, към които исторически изпитваме най-топли чувства. При положение че засега епидемията все още не се е разразила в Русия в такива мащаби и има техническа възможност да облекчим страданията на възрастните хора в Италия, да изпратим наши лекари сестри и оборудване, да спасим някого или да облекчим последните дни и часове от живота на някой умиращ, то само заради това си струваше да го направим. Нямам никакви съмнения, че това беше правилно решение.

Второ, има чисто прагматични съображения. За да сме готови да се противопоставим на епидемията у нас, трябва да се включим на предната линия в борбата на човечеството с коронавируса, там, където положението е най-тежко. Паралелно с помощта за другите и самите ние да придобием опит. Това също е много важно.

Третата причина е свързана с критиките към Москва, че си прави PR , че това е пропагандистки ход. А защо не, ако има възможност да си направиш добър PR? Даже се надявам, че след тази безпрецедентна помощ за Италия руската политика няма да остане същата като преди. Нашите ултрапатриоти и противници на Запада все по-трудно ще намират аргументи и т.н. Защото ако самият Путин е решил да помогне на Италия в такъв момент, то тогава защо не? Това е също така сигнал към европейците. В такива критични моменти се разбира кои са врагове и кои приятели. Наистина ли сме такива врагове, такива зловещи сили, каквито се опитват да ни изкарат поляците и прибалтийците? А може би не всичко на този свят е толкова просто и толкова черно-бяло. Замислете се!

Целият свят ще излезе обновен от трагедията с коронавируса. В името на това обновление е много полезно да се избавим от стереотипите на миналото, от шаблоните. Просто да затворим страницата на конфликтите, неразбирането и да започнем от нулата. Разбира се, че това няма да се хареса много на някои другари във Вашингтон и във Варшава, но аз се надявам, че след този момент на истината в Европа ще бъдат повече тези, които ще поискат да градят отношенията си с Русия поновому. Така че в дадения случай не виждам нищо лошо в това да рестартираме отношенията си на фона на общата трагедия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Седесарски празни приказки

    30 15 Отговор
    Ще рестартират отношенията си Европа Русия Ами България пак ще е последната дупка на Кавала защото такива са ни управниците Америка пак ще ни спаси нали Ванга го каза, голямата икономика голямата Европа Европа в нашия дом Европа ни чува Европа е най-доброто място за живеене празни приказки СЕДЕСАРСКИ

    Коментиран от #19

  • 5 Монгола

    8 21 Отговор
    Да не се обърка някой парад по случай Победата на Червената Армия над капиталистическия фашизъм от Германия ще се проведе по график на 9.Май лето господне 2020то след н.ера!!!
  • 6 Да живее България

    17 24 Отговор
    Санкции срещу Русия санкции срещу Русия подкрепяме санкциите срещу Русия Европа единодушно подкрепиха акциите срещу Русия и коронавируса отговорът на Русия срещу нейните санкции

    Коментиран от #7

  • 7 МЪРШО

    15 11 Отговор

    До коментар #6 от "Да живее България":

    Вониш на вехто!

    Коментиран от #9

  • 8 Балзак

    22 1 Отговор
    Думата шанс е френска в превод означава възможност!
  • 9 СДС трябва да се изкорени.

    31 14 Отговор

    До коментар #7 от "МЪРШО":

    МНОГО седесари ще отлетят одвът океана,а 90% от българския народ ще остане в България в съюз с брадска Русия

    Коментиран от #10

  • 10 ⛦⛦⛦⛦🇷🇺🇷🇺⛦⛦⛦⛦

    30 11 Отговор

    До коментар #9 от "СДС трябва да се изкорени.":

    Дружбата Руската Федерация и България е вечна!
  • 11 nemo

    8 18 Отговор
    А нещо за МН 17 и Крим , Скрипал и др. каза ли ?
  • 12 До троловете на СДС

    23 8 Отговор
    Скоро ще изчезнете от онлайн пространството защото няма да има пари да ви плащат.

    Коментиран от #13

  • 13 КОНТРАТА

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "До троловете на СДС":

    Ще минат отново в сивия сектор ще обират останалия метал по улиците!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Монгола

    20 10 Отговор

    До коментар #14 от "Русия е прокълната кочина на Злото":

    Ти май си сляп и небвиждаш какво се случва в прехвалената,, цивилизация" нямат достъчно респиратори обаче имат 100 вида сирене!!!

    Коментиран от #35

  • 16 Хора не купувайте нищо с произход САЩ

    18 8 Отговор
    Не контактуват с АМЕРИКАНЦИ, те са разпространителите. Добри мерки за ограничаване на ВИРУСА.

    Коментиран от #26

  • 17 Фактъ

    23 7 Отговор
    Християнските Европа и Русия заедно ще победят ционизма и техният цар антихриста .
  • 18 Хм...

    10 27 Отговор
    Късно е либе за китка...товарищ Максим. Така си одрискахте позиците че рестарт и падане на санкциите очаквайте на 36ти в шестък. Явно примката на санкциите се е затегнала още повече в кризата с вируса. Поведохте хибридна война срещу ЕС, тровихте, убивахте, нападахте съседите си. Тръгнахте да си мерите...с САЩ и Саудиска Арабия..сложиха ви го. Сега...олеле, дайте да се разберем. Сега ЕС е зает със себе си, никой няма да обърне внимание на воплите ви. Оправяйте се!

    Коментиран от #25, #27

  • 19 zoro

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Седесарски празни приказки":

    Когато, ЕС, Русия, Америка, Китай, арабите се хранят, от масата неизбежно падат кокалчета с мазнинка! Както в къщи, най щастливо, и безгрижно е кученцето ни:)
  • 20 8888

    5 3 Отговор
    До 15 МОНГОЛА КОГА СТАНА САЛАНДЖИЯ И ТИ ПОЧЕРНЕ .... на кашкавала казваш сирене
  • 21 Истината

    7 16 Отговор
    Рестартирането може да стане съвсем лесно. Русия да върне Крим, да изтегли войските си от Донбас и Луганск и са не подкрепя тамошните бандити и да престане с хибридните си войни срещу нормалният свят.

    Коментиран от #33

  • 22 ПЕНКО

    8 5 Отговор
    ЗАЩО ВСЕКИ ПРЕПАРАТ СРЕЩУ "ГЕННО МОДИФИЦИРАНИЯТ ОТ ЦРУ " ВИРУС- ТРЯБВА ДА СЕ "СЕРТИФИЦИРА "- ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА ??? ДА АМА КИТАЙ НЕ ИГРАЕ ПО "СВИРКАТА " НА ЦИОНИСТИТЕ ОТ САЩ !!!!!!!!! А УМНИТЕ ДЪРЖАВИ ЩЕ ПРИЕМАТ И КИТАЙ И РУСИЯ КАТА "МАННА НЕБЕСНА " !!!!!!!!

    Коментиран от #24

  • 23 Анонимен

    6 9 Отговор
    Тъпаци, корона вируса е идеалния момент при тези цени на петрола допълнително да бъде намалено потреблението на горива, което още повече да ореже приходите на Просия.Хахахаха!
  • 24 Анонимен

    4 9 Отговор

    До коментар #22 от "ПЕНКО":

    Абе Пинко, вируса беше изпуснат от лаборатория в Ухан.

    Коментиран от #41

  • 25 царвулу разбира от санкций

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хм...":

    тез карикатури санкций нали го видяхме Антон Миталов това са им санкцийте ти да не си помисли нещо друго господин кравар санкций те страшни много били винаги има реципрочни но никога не се прави от това кой знае какво защото от цялата тая история губи европа а щатите от както почнаха да ги въвеждат 3пъти си ивличиха с русия стокообмена и баламурницете се радват далаверата заминава към вашингтон ти как си мислиш че стават нещата европа лапа мухите общо взето ама почнаха да са усещат че пускат по пързалката

    Коментиран от #29

  • 26 Ами ако трябва да купуваме от Русия

    3 8 Отговор

    До коментар #16 от "Хора не купувайте нищо с произход САЩ":

    Ще умрем от глад бе русоробе. Те Рашклозета произвеждат само коронавирус и жертви, въореки че крият, ама целият свят знае.
  • 27 кога си видял путин да моли

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хм...":

    Верно си китка ти русия може без щатите ама обратното не го виждам с тея санкций може да се снимате русия да са моли на арабите мечтите са безплатни русия ако мислиш че на петрола разчита много си истарвал Москва е след Токио най високи цени в света и най много милиардери има ти да не загубиш кравите че оня писа в туитар че сте в рецесия вече чака ва изобилие

    Коментиран от #28

  • 28 Слушай сега

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "кога си видял путин да моли":

    Първо се научи да пишеш, после драскай глупости колкото си искаш.

    Коментиран от #30

  • 29 ????

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "царвулу разбира от санкций":

    Ти на училище ходил ли си? Ако си ходил за бавно развиващи ли беше школото?

    Коментиран от #31

  • 30 я покажи

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Слушай сега":

    немога да пиша не съм от най големите хакери глупости има в празните ви глави щатите го карат на стара слава изнесоха си цялата икономика вън да им работят хората те само да харчат и да праят разни приеми праят са на големи буржоази бяха номер едно ама парите развалят хората и докато са усетят руснаците вече са заели космоса китай поочва за себеси да бачка и ся са мъчат да са върнат пак на плажа в маями е добре яхти туй онуй поале малко на хавай я да отидем във вегас да са оженим а то 20 години минали никой не разбрал
  • 31 ТВУ

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "????":

    Техникум за вътрешна украса специална паралелка калиграфия
  • 32 Руски инвеститор в България и други Балкански страни от 30 години продължаващ да надгражда

    4 4 Отговор
    Русия унищожава Запада, САЩ и други близки до САЩ страни, които са прикрити нейни съюзници с възможно най-лекото генно биологично оръжие! Твърде е възможно ние руснаците да оцелеем единствени след тази пандемия...Пита се в задачата ще оцелеят ли българските комунисти, които нямат руски произход също и русофилите?? Тази организация със странно име състояща се от хора с много голямо самочувствие, които се правят на по-големи руснаци от нас руснаците ще оцелее ли??Отговорът е - ще оцелее, но на мукавей в понеделник. Сред българските комунисти, русофили, атакисти и атеисти ще оцелеят тези, които имат минимум 75% руски произход....Слушайте внимателно и научете това наизуст защото няма да го повтарям всеки ден!! Работете за Русия, но не очаквайте никаква пощада!!

    Коментиран от #34, #36, #37, #38

  • 33 ха ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    И кой е този "нормален свят"? Където се колонизира цял един континент за да се източват ресурсите му ? И ти на това казваш нормално? Където по летищата се крадат кремчета? и ти на това казваш нормално? Ако за всичко това ти казваш,нормално,значи ти си ненормален!
  • 34 бухалите виждат нощем само

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Руски инвеститор в България и други Балкански страни от 30 години продължаващ да надгражда":

    от 1300 години държава българия я има малко история Велика България е разположена ОписаниеСтара Велика България, както е наричана от византийските автори, по-рядко Оногурия, е ранносредновековна държава с владетели Кубрат и Батбаян, съществувала около 35 г. след 632 г. в зоната на северното Причерноморие – днешна Украйна и Южна Русия. В някои източници Фанагория се сочи като столица на държавата. Уикипедия
    Кубрат създава държавата: 632 г
    Столица: Фанагория
    Батбаян наследява трона: 665 г
    Форма на управление: Абсолютна монархия
    Историческа ера: Средновековие
    Официален език: прабългарски по лесно Хан Аспарух е син на Кубрат о взема една трета от племето и се заселва на поречието на река дунав по същото време някакви индианци живеели някаде ацтеки ама ги няма вече после винету колумб завалията тай си и умря без да разбере че е открил америка човек трагнал за индия създадени сте случайно от един пиян моряк тва е голяма история
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 дали имаме нещо общо с руанаците

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "Руски инвеститор в България и други Балкански страни от 30 години продължаващ да надгражда":

    били сме един народ велика държава дошли краварите събрани от кол и важе нация от ирландци еврей италианци шотландци германци холандци местни индианци мексиканци афроамериканци вече има китайци японци ескимоси мазало аз поне не се виждам в тая сбирщина никви допирни точки нито език нито вяра каде да са хваниш съвсем друга култура някви ценности ми обесняват евроатлантически какви са точно не искам да ги знам даже довлича са някав рижав а лунички братя сме били е ти даже не ставаш и да те намразя безплатно
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Соломон от Пасищата

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Руски инвеститор в България и други Балкански страни от 30 години продължаващ да надгражда":

    ако не беше ти ний невежите от каде да вземем информация ценна и точна като твоята сега немога да заспя докато не я намеря тва може да са думи само на някой велик кравар сложил си шапка и се помислил за каубой после са направил на шериф и така нататък е безмислено накрая бизнесмен от манхатън и лимузина да е по голямо щот обора на кравите е бил винаги тесен и мириши неприятно еволюция обаче като нямш история почваш да си я измисляш докато сам си повярваш най лесно
  • 39 газ ама за азиатския пазар

    3 1 Отговор
    Русия ако са умни сега ще цапнат едни санкции на ЕС.

    Коментиран от #40

  • 40 райски газ

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "газ ама за азиатския пазар":

    Трябва молба да подадеш първо ще бъде разгледана от комисията после парламента дебати 1 четене после второ ако не я загубят след 8 години пробвай пак
  • 41 Фъкoff

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    А кой го пусна в Ухан? Новосибирските биооръжейни лаборатории на КГБ са отсреща.
    Защо ли Дзипин е псувал Жужи по телефона
  • 42 ⚡ Хрониките на Евразия

    1 5 Отговор
    Има едно АКО ..
    През септември
    2019 година , се взриви института по вирусология "Вектор" в Новосибирск .
    След това , през ноември в няколко региона на Русия беше обявена карантина , заради атипична пневмония . По съвпадение , в деня на взрива , около лабораторията на "Вектор" , са работили китайци , някакви оранжерии са монтирали .
  • 43 През октомври

    1 0 Отговор
    се провеждат военни игри международни точно там китайците го засичат като източник казват че американските войници го донесли ако беше от русия щеше да е много по грозна картинката щяха да мрат и нямаше да разберат от какво руските вирусолози са от най добрите в света има цял град в СССР който само с биологично оръжие се е занимавал затворени ватре цели семейства 2години там всичко има басйеини вътре вънка квот си искаш заплати във валута такъв умрял вирус не е от русия по съм склонен за северна корея да вярвам тва е ефтена работа тоз вирус бедняшко произвотство руснаците нямат за ко. да го пускат точно сега путин референдум искаше на 22 април отмени го тай че той отпада туй е само шантавия кореец там имаше само един и те си го застреляха как ги заобиколи другата корея са гърчи тез нямат наистина има сателитни снимки гледах руски се едно от 1 метър снимката една маска няма учат работят няма вечерен час 7 дена подред са ги снимали се около една болница точно все едно никаде няма
  • 44 ⚡ Хрониките на Евразия

    0 2 Отговор
    «Пандемията е световна , може да я преборим само всички заедно .

    Но Кремъл не иска да бъде част от света .
    Затова в Русия стратегията ще е същата , както досега - пропагандата ще доказва , че там всичко не е както в другите страни ».
  • 45 Смислов

    2 0 Отговор
    PR ???
    При по-развинтено въображение, някой може да каже че Путин таковал таковата на италианския такова.

    "Приятел в нужда се познава" Българска народна поговорка