28 Март, 2020 17:31 2 735 16

Турция спира влакове и отменя полети в опит да ограничи Covid-19

  • турция-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • реджеп ердоган

Потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в южната ни съседка са 5 700

Турция спира влакове и отменя полети в опит да ограничи Covid-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция взе решение за спиране на всички влакови междуградски транспортни връзки. Ограничават се и вътрешните полети в страната, след като вчера броят на смъртните случаи достигна 92. Потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в южната ни съседка са 5 700.

От днес до второ нареждане турските държавни железници прекратяват междуградските пътувания. Ще продължат да функционират вътрешноградските железници в Истанбул и Анкара. Минута преди полунощ довечера в сила ще влезе и ограничение за вътрешните полети. Ще се извършват рейсове само до 14 от общо 30 от големите общини в Турция – градове с поне 750 000 души население. Ще продължат обаче товарните полети.

От 17 часа днес пътуващите с автобуси и самолети ще трябва да се снабдят преди пътуването със специални разрешения от областните управи на градовете.

Турският министър на транспорта и инфраструктурата Мехмед Джахит Турхан беше заменен с президентски указ, публикуван в турския официален вестник рано тази сутрин. Неговото място ще заеме Адил Караисмаилоглу, който е инженер по образование. Това е първа смяна в настоящия турски кабинет.

Турция прекратява всички международни полети - това беше една от мерките, обявени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган вчера късно вечерта. На специална пресконференция в Анкара той оповести и създаването на Съвети по пандемията във всички области в страната, и ограничения на междуградските автобусни превози.

Частният и държавният сектор ще прилагат системи за гъвкава работа и с минимален персонал. Забранява се и събирането на групи хора в паркове, крайбрежни алеи и провеждането на пикници.

Поне 12 населени места в страната са поставени под карантина.

Междувременно министерството на правосъдието удължи с две седмици забраната за свиждания в затворите като предохранителна мярка срещу проникване на заразата сред лишените от свобода.

Банките понижиха лихвите по кредитните карти, за да облекчат затруднените с плащанията на вноските си потребители.

Кметът на Анкара Мансур Яваш разпореди спиране на отчитането на апаратите и издаването на сметки за комуналните услуги.

Вчера беше забранено на медицинския персонал в държавните и частни болници да подава оставка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    10 12 Отговор
    Съд за диктатора Ердоган! Той е виновен за епидемията от корона чума.

    Коментиран от #2

  • 2 Синан

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Ердо знае само да прави войни и да дрънка оръжия! Залко, че не успя превратът срещу него.
  • 3 Асан

    7 11 Отговор
    Рано или късно САЩ и Израел ще свалят Ердоган с помощта на кюрдите. Дано това да стане час по-скоро!

    Коментиран от #4

  • 4 Ахмед

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Асан":

    Чул те Господ!
  • 5 Пешо

    2 7 Отговор
    А тук затворили областните градове и излизането с кола е невъзможно ,но всеки може да отиде примерно от София до Перник с влак. "Големи" мерки взима правителството да не се разпространи вируса. Дали се проверява всеки пътник за служебна бележка във влака? Съмнявам се. Правителството цели вирусът да продължи поне до края на годината и богатите да станат още по-богату ,а бедните още по-бедни.
  • 6 Обичам свинска пържола

    2 2 Отговор
    Коментарите от 1 до 4 както знаете ги писах аз
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Info

    3 4 Отговор
    Френска блокада на турски кораб: Френската фрегата Provence предотврати доставката на оръжие до Либия. Според руските медии преди няколко дни турският товарен кораб "PRAY" (RoRo PS PRAY), плаващ от пристанището на Хайдарпаша, Инстанбул, предназначен за Либия, е „блокиран“ от френския флот. Натоварването беше турски зенитни системи за укрепване на силите на Сарадж в Триполи. Корабът е спрян от френската фрегата Provence в рамките на операцията на НАТО "Sea Guardian", която дава възможност на НАТО да наблюдава за евентуално нарушение на оръжейното ембарго в Либия. Съгласно условията на операцията "Sea Guardian", на френските военноморски служители дори беше позволено да се качат на кораба "PRAY", което в крайна сметка бе избегнато. В крайна сметка турският товарен кораб беше принуден да се отклони до пристанището на Анталия, където се намира от вчера.

    Коментиран от #14

  • 9 Сметката

    5 5 Отговор
    За Турция няма спасение. Диктаторът не взе необходимите предпазни мерки, когато беше необходимо. Той се опасяваше от личното си бъдеще и от разрушаването на икономиката. Сега вече е късно. Той ще има и двете плюс твърде много смъртни случаи.
  • 10 Баи

    5 1 Отговор
    Жалко , че не сьм роден в турция ами в тоя бьлвоч - на медицинските лица е забранено да подават отставки , границите се затварят- а фалете си пак боико и си ги изберете наново
  • 11 Баи

    4 1 Отговор
    Там има истински мерки не границите отворени прибираме кои от каде намерим ,че у самолети им пращаме с пари на данакоплатеца
    Забранява се напускането на лекари не като тук да им дадем -3000 заплата и да им се помолим ако решьт да ни обьрнат внимание ма може и да откажат като с детето на господина вьв перник по цял ден гледаме пресконференции а на практика нищо не се прави
  • 12 Иван

    3 0 Отговор
    Турците ще се преборЯт с вируса със сигурност. Да му мислим ние в БГ. Стотици хиляди заразени се разхождат без да им са направени тестове защото според Тиквата и генералите било прекалено скъпо.Чакали нареждане от ЕС където вируса вилнее със страшна сила и измират като мухи
  • 13 mumun

    0 0 Отговор
    Преди около месец, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов.
  • 14 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Info":

    Бившите владетели на Либия ..турските заптиета и френските ленионери се репчат кой пак да има влияние над Либия ..трябва да се настрои либийския народ срещу французите и друга християнска паплач .руска и американска

    Коментиран от #15

  • 15 Само че

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Турски войници умират в Либия, турски войници умират в Сирия. Защо? За да задоволят въображението на един глупак псевдосултан.

    Коментиран от #16

  • 16 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Само че":

    Ами руски войници също умират в Сирия и Либия ...американски пък в Ирак и Сирия ..френски в Либия ...просто така са великите сили ...Англия,Русия,Сащ,Турция,Франция и Германия..последните 300г все са те ..