Last news in Fakti

28 Март, 2020 21:29 4 454 32

Коронавирус: как оцеляват бездомните

  • бездомник-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • карантина

Градските власти отварят допълнителни приюти, но дали това е достатъчно?

Коронавирус: как оцеляват бездомните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Кан отвориха за тях фестивалния дворец, който тази година няма да посреща филмови звезди. В Германия им оставят храна и дрехи по оградите. Градските власти отварят допълнителни приюти, но дали това е достатъчно?

275 000 души - толкова се смята, че са бездомниците в Германия, от които 48 000 живеят на улицата. Верена Розенке от Федералната организация в помощ на бездомните отбелязва, че те са особено застрашени от разпространението на коронавируса. "Мерките, които гражданите с жилище са помолени да спазват: да сведат до минимум социалните си контакти, да излизат навън само в краен случай и да избягват събиранията с други хора, не могат да бъдат спазвани от бездомните."

Много от нуждаещите са настанени във временни приюти и делят общи спални помещения със стотици други като тях. Но съвсем не всички могат да разчитат дори и на душ, да не говорим за редовното миене на ръцете. Освен това голяма част имат сериозни заболявания, рядко разполагат със здравна осигуровка и заради това не ходят редовно на лекар. Не е невероятно и редица бездомници изобщо да не знаят за появата на коронавируса, макар че помощните организации полагат усилия да ги информират.

Жилището - въпрос на живот и смърт

Верена Розенке изтъква, че в кризата с коронавируса "огромната част от организациите, които предлагат помощ на бездомни хора, не получават подкрепа нито политиците и администрацията, нито от здравните власти. И не разполагат с достатъчно информация какво трябва да направят. Много от тях предприемат мерки по своя инициатива." Често липсват защитни облекла, маски за лице и дезинфектанти. Голяма част от услугите са преустановени, тъй като се извършват от доброволци, които принадлежат към рисковите групи.

Междувременно и ООН алармира за проблема със съобщение, в което се казва: "Жилището се превърна в първата линия на защита срещу коронавируса. Рядко домът е имал толкова голямо значение за това кой ще живее и кой ще умре".

За да облекчи ситуацията, Федералната организация в помощ на бездомните настоява освен всичко друго на този етап да се прекратят принудителните изгонвания от жилищата, временните приюти да бъдат отворени и през деня, а общините да създадат допълнителни възможности за подслон.

Какво правят градските власти

Градската управа на Дюселдорф вече изрази желанието си да настани бездомните в празен хотел, а властите в Хановер смятат да предоставят 80 000 евро в помощ на нуждаещите се. Общините наемат все повече сътрудници и се опитват да ги снабдят със защитно облекло, казва Уве Любкинг от германския Съюз на градовете и общините. Не всички градове обаче могат да си позволят подобни мерки. "Дюселдорф, който е сравнително стабилен финансово, може да направи повече от Дортмунд или Дуисбург, които имат много дългове". По тази причина властите трябва да отпуснат спасителни средства не само за фирмите, но и за общините, смята Уве Любкинг.

Социалната работничка от Бон Нели Грунвалд от своя страна отбелязва, че всеки, който има апартамент, може да се смята за безкрайно щастлив, защото разполага с място, където не е толкова изложен на риск. "Това е моментът да кажем, че собственото жизнено пространство наистина е на стойността на златото."


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    19 0 Отговор
    Снимката е супер! Евала! И е на български фотограф 😊
  • 2 Фридман

    37 2 Отговор
    В Бг не оцеляват никак затвориха им кухните където им даваха поне по един обяд мизерен и сега обикалят кофите да си търсят храна.

    Коментиран от #4, #15

  • 3 КОНТРАТА

    34 3 Отговор
    Немски просоеритет 30000 бездомници това в соц лагера го нямаше, обаче ДВ забравиха да го споменат преди 1989г!

    Коментиран от #7

  • 4 Дельо хайдутин

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "Фридман":

    Разнасят заразата от кофа на кофа. Държавата трябва да се погрижи за тях и да ги тури под карантина.

    Коментиран от #6

  • 5 Карл Маркс

    42 4 Отговор
    Скитничеството и клошарското е част от капитализма. В социалистическия строй това явление беше заличено!
  • 6 Фридман

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дельо хайдутин":

    В соцалните държави има такива заведения но уви бг не е социална държава!
  • 7 Някой си

    11 15 Отговор

    До коментар #3 от "КОНТРАТА":

    Капитализъма братче, без бездомни няма как да вирее.......
    Нали всеки трябва да види какво го чака ако няма работа или го мързи..........та така
    Всеки строй си има и лоши страни, въпроса е до колко са приемливи.........

    Коментиран от #9, #29

  • 8 Питам

    23 4 Отговор
    Ма какви бездомници,бедняци и клошари в"цивилизованият свят" бе???? Къде са цветята и розите?????

    Коментиран от #24

  • 9 КОНТРАТА

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Някой си":

    Не всеки може да се нареди да пише лъжи и клевети за шекели!

    Коментиран от #13

  • 10 Оцеляват, както в Америка.

    23 2 Отговор
    Ако оцелеят, НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТЯХ. ГОРАНА ГИ НАРЕЧЕ МАРГИНАЛИ И КАЗА, ЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ТЯХ, РЕСПЕКТИВНО И ЛЕКУВА.
  • 11 Последния софиянец

    39 3 Отговор
    Да благодарим на соца че имаме собствени жилища. Ако мнозинството от народа бяха под наем като на запад скоро под мостовете щеше да е пълно с хора.

    Коментиран от #14, #17, #19

  • 12 Иван

    11 3 Отговор
    Англия иэостава,а Турция добре върви нагоре.
  • 13 Някой си

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "КОНТРАТА":

    Шекелите американски ли са?
  • 14 Някой си

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния софиянец":

    Тука си много прав, ама кой да го разбере това............
  • 15 Гошо

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Фридман":

    и правилно
  • 16 Карл Маркс

    31 3 Отговор
    Дрога,хазарт, престъпност, лесни кредити=на колошарство все неща които беха изкоренени през соц. строя!
  • 17 30г. след СОЦА още имаме поне ЖИЛИЩА

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния софиянец":

    голяма част от хората. Тези, които са си заложили жилищата следвайки Американските схеми и пирамиди останаха без тях. Ех ХУБАВ и ЧОВЕШКИ СОЦИАЛИЗЪМ за всички.

    Коментиран от #30

  • 18 Бесен Язовец

    14 1 Отговор
    В дебелите некернани с лъскавите страници преди 90г нямаше такива снимки, защо лиииии?
  • 19 Гошо

    22 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния софиянец":

    Скоро ще премахнем тази пречка към цивилизованото ни развитие вдъхновено от евроатлантическите ценности Защото най добрия работник, е работника който живее под наем

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Последния софиянец

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гошо":

    Не работник, а ратай е това.
  • 21 Карл Маркс

    17 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гошо":

    Томтова са основите на капитализма да ти плащат заплатаби да ти я взимат по формата на данъци и стоки, и да не ти остава нищо и да си зависим и да не дърдориш много от страх да меностанел без работа. А е много вано да те вържат с кредит и да станеш покорен слуга!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Отговарям

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Питам":

    Абе маргинали,както весело споменава един виден гербаджия.
  • 25 Сексолог

    3 2 Отговор
    Скоро всички ще останат без къщи. Като световната икономика се срине няма какво да ядете и ще скитате като зомбита в горите да убивате диви животни за да се нахраните като предците ни.
  • 26 искам си комунизма

    8 2 Отговор
    През комунизма защо нямаше скитници и безработни?

    Коментиран от #27

  • 27 котопакси

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "искам си комунизма":

    Само да те поправя комунизъм нямаше никъде ,имаше социализъм ,къде лош къде добър вършеше някаква работа . И докато ние със теб го пазим от външните врагове да не го рушат .Те вътрешните врагове го рушали от вътре . Цитат от книгата на Богомил Райнов Ченге втора употреба .
  • 28 котопакси

    2 0 Отговор
    В богата Калифорния – хиляди бездомни живеят в колите си
    Поради липса на жилище, те спят по паркинги рез последните години броят на бездомниците в САЩ нараства чувствително. Ситуацията е особено тежка в богатата Калифорния.

    Както всяка нощ от десет дни Камерън Джоунс, на 26 години, паркира своята германска кола на паркинг под открито небе в Лос Анджелис, спуска седалката си назад и се готви да спи там до следващата сутрин.

    Студено е, шумът от преминаващите автомобили по минаващия наблизо път е непоносим, но бившият военен не се оплаква. "Загубих апартамента си, защото не можех повече да плащам наема от 2200 долара, и ми казаха, че това е сигурно място, където мога да пренощувам", обяснява младият мъж, който сега работи за компания, продаваща соларни панели.

    Костюмът му е грижливо сгънат на задната седалка на колата и в очакване на по-добри времена Джоунс се е записал в спортен клуб, за да може да си взима душ там всяка сутрин. В единия край на паркинга той има достъп до портативни тоалетни с мивка.

    За по-малко от един час петнайсетина коли, в някои от които има деца, спират на един от многобройните охраняеми паркинги, предоставени безплатно на разположение на хилядите бездомни калифорнийци, принудени да живеят в колите си.

    Само в Лос Анджелис броят на тези хора е оценяван на най-малко 15 000, пише Франс прес. Половин дузина паркинги с пазачи от този тип са били създадени в града от миналата година - един пред църква, друг - близо до сина
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 trovare la vera felicita

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "30г. след СОЦА още имаме поне ЖИЛИЩА":

    Иска ми се, една сутрин като се събудя, чудо да е станало и като изляза на улицата, да не виждам повече отчаяни безработни и бездомни хора, ровещи се в кошовете за боклук за да не стоят гладни, да не виждам пенсионерки да просят със сълзи на очи от унижение, само за да могат да си купят лекарства, защото пенсиите им не стигат за нищо,, да не виждам проститутки от всяка възраст - от деца до възратни жени, да не гледам във вестниците и по телевизията, как всекидневно деца умират от наркотици и масово хора да се самоубиват.... Да бъде отново така както беше през Социализма - хората отново да бадат здрави, спокойни, усмихнати и щастливи....
  • 31 Ленин

    1 0 Отговор
    Лицето на западния капитализъм,В соца. е спасението,останалото е беззаконие
  • 32 Сотеро

    1 0 Отговор
    Гледайте филма,Господин 420 в ютюб индийски,прекрасен филм,няма да съжалявате