Last news in Fakti

30 Март, 2020 12:44 4 846 31

В Сърбия всеки пълнолетен ще получи €100

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • президент-
  • коронавирус-
  • сто евро-
  • еднократна помощ-
  • злато

Става въпрос за еднократна помощ

В Сърбия всеки пълнолетен ще получи €100 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В хода на изказване в ефира на местна телевизия, президентът на Сърбия Александър Вучич представи новите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, сред които може да е и раздаването по 100 евро на всеки пълнолетен гражданин на страната, пише македонският вестник „Денешен“.

„Става въпрос за еднократна помощ. Пет милиона граждани, на всеки по 100 евро, това са 500 и повече милиона евро от държавата. Искаме да повдигнем икономиката и психологията, вярата в държавата, вярата в икономическия ръст. Да видят хората, че ще възкръснем. Потреблението ще повлияе на по-ниския БВП. Това е хвърляне в кладенец, но ще бъде важно за търговците и бедните. Замислете се за тези, които са на социални помощи“, заяви сръбският президент, цитиран от агенция "Фокус".

Той подчерта, че идеята Сърбия да купува злато е била добра и сега страната има 31 тона. „Сърбите не могат да повярват, че Сърбия е успешна. Все още сме бедни, но ще имаме по-малко проблеми от другите. Поддържаме курса на динара. Имаме достатъчно валутни резерви. Смееха ни се, когато казах, че ще купуваме злато. И сега Сърбия има повече, защото пазим резервите за трудните дни“, каза Вучич.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 У бегето плешивата тиква и другарите му

    34 7 Отговор
    Земат 5000 пари рекет ако ходиш по улицата...дано гръмне аеца и да раздаде правосъдие
  • 2 как вече е било

    5 9 Отговор
    Чумен бунт

    През ноември 1770 г. във военната болница в Москва умира от чума докаран от Руско-турската война 1764-1774г офицер. Скоро лекарят, който го е лекувал, умира, както и още около двадесет души, които живеят наблизо. Второто огнище на инфекция е в "Голям суконный двор" в Замоскворечье – голямата фабрика за тъкани, в която заразата евентуално би могла да бъде пренесена от заразена с чума трофейна вълна: до 1771 г. от чума са загинали 57 души в самата фабрика, както и повече от 40 работници в различни къщи около нея.

    Генерал-губернаторът Пётр Салтыков не успява да организира ефективни карантинни мерки и чумата започна да се разпространява в Москва. По заповед на Екатерина II всички загинали са погребани извън града. Градските власти, за да предотвратят паниката, се опитват да прикрият началото на епидемията. Въпреки това, до септември 1771 г. в Москва всеки ден умират толкова много хора, че не успават да ги погребват. Според някои източници, до хиляда души на ден.
    Задължението за почистване на труповете първо било възложено на московската полиция, но те се страхували от заразяване и пренебрегнали заповедите. След това от московските затвори са освободени затворници, надявайки се да ги привлекат към почистването на телата на загиналите, но те при първа възможност избягали.

    Служителите и търговците също започнали да бягат от града. Пётр Салтыков изпраща писмо до Екатерина II с молба да му позволи да напусне града, но без да чака отговор, сам

    Коментиран от #24

  • 3 КралиМарко

    42 2 Отговор
    Мани ги тея бре, тея не са добре - вместо да ги глобад с по 5 иляди , пари че раздават на простосмъртните...а, па и на Маргиналите!!!
    Е, те за това тея имат нация - дух , спортисти, единство...а колко бомбардировки отнесоа от миротворци хуманисти само..
    Откриите разликите...тука ..и там, ма то прилики има ли..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    44 2 Отговор
    В Сърбия кеш пари за да имат тук кеш кредит а пък били по бедни от нас разправят
  • 7 Гербофоб

    43 2 Отговор
    Нашия Бащица раздава умни приказки безплатно!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 вече

    3 15 Отговор
    сам избягва в имота си около Москва. Москва се оказва практически неуправляем град . След като научили за епидемията, селяните и търговците отказали да зареждат с продукти Москва, така че в града скоро започнал и глад.

    Липсата на ефективни мерки за борба с епидемията и пълната неорганизация на властите доведли до паника в града. По-специално, сред жителите на града е започнало да се разпространява слух, че чудотворната Боголюбская икона на Божията Майка, разположена над Варварските врати на Китай-град, помага за лечение от "мор язва"(чума). Хората свалили иконата от вратата и започнали да организират стихийни молебени.
    Осъзнавайки, че масово струпване на хора, само допринася за разпространението на чумата, московския архиепископ Амвросий забранява молебените около иконата. На 26 септември, по негова заповед иконата е била скрита, а кутията за дарове е запечатана за да се опази от мародери.
    Но суеверните граждани погрешно тълкуват решението на Амвросий и решават, че той умишлено крие иконата, така че хората да не могат да се излекуват. Това става последната капка търпение на жителите на града и пуснатия от някого слух, че Амвросий решил да си присвои даренията, предизвикваа огромен бунт.
    Избивайки охраната, бунтовниците се качват на Набатната кула и започват да удрят камбаната на Спаския набат (набат-сигнална кула с камбана за аларма при пожар или бедствия), за да съберат хората в Кремъл. Нахлувайки в крепостта, тълпата разбива "Чудов манастир" с наде
  • 10 Geo

    40 3 Отговор
    "Комунистите" от Сърбия купуваха злато а ние имаме злато но нашите подлоги го харизаха на американците и отделно им харизаха едни пари за самолети на хартия за които не е сигурно дали ще ги видим някога а даже и да ги видим ще са тотално остарели.

    Отделно харизахме на турците Южен поток, спряхме строежа на АЕЦ Белене за да плащаме скъп ток на "американските" марици и сега пари нема - затова ще събират по 5000 от народа.

    Коментиран от #19, #25

  • 11 вече

    3 5 Отговор
    с надеждата да намери в него чудотворната икона и архиепископ Амвросий. Амвросий малко преди това успява да напусне и да се скрие в Донския манастир, но на следващия ден тълпата превзема и Донския манастир с штурм.
    Духовникът се държал достойно, като почти успял да успокои бунтовниците. Но, според очевидци, от кръчмата изтичва на двора някой си Василий Андреев и удря архиепископа с кол. След това озверялата тълпа разкъсва Амвросий.

    Друга част от тълпата, отива да разрушава карантинните домове и болници. В една от болниците бунтовниците нападнали известния по това време лекар и епидемиолог Данило Самойлович. Впоследствие той си спомня: "Аз първи попаднах в ръцете на бунтовниците, които стояха край Даниловския манастир. Те ме сграбчиха, пребиха ме ... по чудо се спасих от неблагодарните, които търсеха моята гибел."
    От рапортта на Салтиков до Екатерина II, "разбили са два карантина дома и пуснали болните, от които първият е домът на Данилов манастир, а втория – домът зад Серпуховските врати, заплашвайки да убият(Салтиков), генерал-поручика, полковник княз Мануилов, д-р Ягелски и всички от комисията по заразната болест които отговарят за извеждане на пациенти от болницата и за извеждане на здрави под карантина".

    Генерал-поручик Петър Еропкин, който в този момент начело на "главна солна контора", остава в Москва по време на епидемията от чума и поема командването, събирайки отряди от войници-доброволци, и на 27-ми септември започва да въвежда в града ре
  • 12 вече

    4 6 Отговор
    ред. По заповед на Еропкин конницата без пощада ликвидира бунтовниците вътре в Кремъл (много от които са били в нетрезво състояние, след ограбване на мазетата), а войниците от кремълския гарнизон се доближават до Чудов манастир, където в тях полетяли камъни. Войниците отвърнали с оръжеен огън, след което проникнали в манастира и убили бунтовниците с щикове. Бунтовниците след като били изтласкани от територията на Кремъл започнали да бият камбаните във всички околни църкви, за да съберат хората и да вземат крепостта с щурм. Офицерите се опитали да убедят хората да се разотидат, но народът категорично отказал. За устрашение на щурмуващите Кремъл бунтовници произвели халосен залп от оръдието, монтирано пред Спаската порта. Това довело до неочакван обратен ефект: виждайки, че никой не е убит, бунтовниците решили, че тяхната вяра ги защитава и още по-решително се втурнали към Кремъл, пленили оръдието и го разположили до Спаската порта, но не успели да стрелят, тъй като е нямало с какво. Войниците от гарнизона отбили оръдието обратно, след което започнали да стрелят по тълпата с картеч вече наистина. Хората се разпръснали.

    На следващия ден бунтовниците отново тръгнали към Кремъл с искания: да им предадат генерал-поручик Петър Еропкин, освобождаване на пленниците и ранените, а на всички бунтовници амнистия, а също и договорите с тях да са подписани от генерал-губернатор на Москва Петър Салтиков. Също така бунтовниците поискали незабавно освобождаване на всички
  • 13 вече

    4 5 Отговор
    на всички пациенти под карантина. Офицерите отново се опитали да накарат хората да се разпръснат, но те отказали и трябвало да бъдат разпръснати със сила.

    За три дни бунтът бил потушен. Петър Еропкин докладва на Екатерина II, че общо около сто души са били убити и си е подал оставката. Екатерина II му изпраща заповед за уволнение с непоставена дата – за да реши сам, награждава го с Ордена на Андрей Първозвани и предава 20 хиляди рубли "за рутина и мъжествено потушаване на метежа" . Петър Салтиков е уволнен.
    След бунта Екатерина II изпраща в Москва четири полка на Лейб-гвардията под командването на фаворита си Григорий Орлов. Той ръководи разследването на причините за бунта, подбудителите и най-активните участници в него са арестувани и съдени. Четирима души били обесени, а останалите-бити с тояги и осъдени на тежка работа.

    В Москва Григорий Орлов се заема с това, което трябвало да се направи от началото на епидемията: правилното организиране на мерки за борба с епидемията от чума. Той наредил да се засилят карантините и техния брой, да се увеличи броят на болниците и заплатите на лекарите (освен това на всички лекари в случай на смъртта им били обещани компенсации на роднините). Друга ефективна мярка бил указът на сената на Москва от 17 ноември "относно мерките за прекратяване на епидемиите и устройството на гробищата". Всички, без разлика в чин и съсловие, е наредено да бъдат погребани в специално определени гробища извън границите на града. Графът
  • 14 вече

    5 5 Отговор
    Графът заповядал да се използва за погребение труда на арестантите, обещавайки на последните в случай на тяхното оцеляване прошка и свобода. Освен това, искайки да изчисти Москва от натрупаната в нея мръсотия и последиците от бунта, Орлов организира домакинска работа – ремонт на пътища, доставка на храна и вода, почистване на площи от стари сгради и отломки.

    Между другото, бездомните животни били унищожени по улиците на Москва. На влизане и излизане от града е наложена забрана, а мародери и разбойници са били екзекутирани на местопрестъплението. Благодарение на Орлов в града били възобновени доставките на храна и питейна вода, за да не се страхуват търговците от заразата били организирани специални търговски редове с ров между продавача и купувача (парите били прехвърлени в купа с оцет за дезинфекция). Градските служби отново заработили и градът започнал да се връща към живот.

    Градът е разделен на 27 участъка, на територията на които е направена регистрация и изолация на пациентите, както и износ на мъртвите. На заразените, лекувани в болниците, била предложена материална подкрепа. На заставите извън града на мъжете плащли 15 копийки на ден, а на жените – 10. Семейните хора, които са били изписвани от болниците, са били награждавани с 10 рубли, а ергените – с 5. Мярката се превърнала в по-ефективно средство за поставяне на хората под карантина и борба с чумата, отколкото най-строгите забрани.

    Според спомените на съвременниците Орлов лично обикалял
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 вече

    7 6 Отговор
    Според спомените на съвременниците Орлов лично обикалял болниците, придружавал лекарите, проверявал качеството на обслужване на пациентите. Тези мерки бързо дали желания ефект. През есента епидемията от чума намаляла: през септември около 21,5 хиляди души починали от болестта, през октомври – 17,5 хиляди, през ноември – 5,2 хиляди, а през декември – 805 души .

    Общо жертвите на тази епидемия са около 55 хиляди души.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 еш па тоа

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Geo":

    Можеш спокойно да кажеш ''хартиени самолети''.

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 1234

    21 3 Отговор
    Г н Борисов точно за това никой не си плаща колата авансово кеш 5 г напред, 5 г са много време всичко става както се видя, ако бяхме платили капаро, свга щяхме да прекратим сделката. Да купим 10 Сута и щяха да останат няколко млр за друго но герб няматнакъл за 2 лева
  • 22 LVMH

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "еш па тоа":

    да 😁😁😁👍👍
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гейййййбер

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "как вече е било":

    А такива като тебе кухари,бъркат ЧУМА с разновидност на грипа...И мерките съответно.
  • 25 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Geo":

    Нямаше как да се напише по точно и вярно БРАВО явно са останали и мислещи хора тук няма как да ти сложа толко плюсове колкото заслужаваш
  • 26 Бай Кольо

    6 11 Отговор
    Златния резерв на България е 40 тона, така чи Сърбите имат да наваксват доста още

    Коментиран от #28

  • 27 неща да живея в тиквандия

    8 2 Отговор
    Мога ли да стана сърбин.
  • 28 булка колювица

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Кольо":

    Ти кога го претегли?Преди 40 години ли?
  • 29 Балъка BG

    1 0 Отговор
    А тук лоби-сито и схеми и схемички за наште фирми на мутри и доносници , некадърни за конкурентен бизнес без кражби от държавата.
  • 30 глоги

    4 0 Отговор
    В Сърбия всеки пълнолетен ще получи по €100. В СЪРБИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ,а в Бългерията ще получи само обещание. Като види през колко бюрокрация трябва да премине,и ще се откаже. Това е целта на занятието.
  • 31 Спасов

    0 0 Отговор
    Е браво!