Last news in Fakti

30 Март, 2020 13:18 1 264 4

Над 10 000 жители на Букурещ ще бъдат тествани

  • румъния-
  • тестове-
  • коронавирус-
  • букурещ

Институтът вече е купил хиляди бързи тестове

Над 10 000 жители на Букурещ ще бъдат тествани - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Над 10 000 жители на Букурещ предстои да бъдат тествани за новия коронавирус тази седмица, съобщи кметът Габриела Фиря, цитирана от в. "Адевърул".

Става въпрос за проект на столичната община в сътрудничество с Института за инфекциозни болести "Матей Балш" и Националния статистически институт. Здравният министър Нелу Татару изрази скептицизъм по отношение на този проект и каза, че институцията, която ръководи, няма да поеме отговорност нито за разходите, нито за резултатите от този проект, посочва изданието.

Вестникът уточнява, че проектът предвижда тестване с т.нар. бързи кръвни тестове, подобни на тези за бременност или за нивото на кръвната захар, които обаче предлагат ориентировъчен, а не категоричен резултат, за разлика от тестовете ПКР, които отнемат няколко дни.

Ще бъдат тествани над 10 000 души, както жители на Букурещ, така и такива, които нямат постоянен адрес в столицата, заяви Фиря, като уточни, че ешалонът ще бъде установен в сътрудничество с Националния статистически институт. Тя каза, че институтът "Матей Балш" вече е купил хиляди бързи тестове, кметството на Букурещ ще купи 4000-5000, а всяко районно кметство - по още около 1000 теста. Фиря уточни, че един бърз тест струва около 50 леи (около 20 лева).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3763

    3 1 Отговор
    У нас кога ?

    Коментиран от #2

  • 2 Румънеца без Енчев

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "3763":

    Когато си платиш.
  • 3 Мутафчийски

    0 2 Отговор
    Фейк нюз! Всяко тестване под 500 000 както правят немците е безсмислено. Само загубана пари и време
  • 4 Тошко

    0 0 Отговор
    10 000 теста. Може да не са много за град като Букурещ. Обаче са доста добре като за начало. В България не се правят повече от 100. Питам се колко ли са наистина заразените в България. Бойковата чета няма да пусне и лев от 10 милиарда. В България няма тестове в България има полицейщина