Last news in Fakti

31 Март, 2020 16:14 3 076 4

Испания планира повече помощ за домакинствата и малкия бизнес

  • испания-
  • коронавирус-
  • помощ-
  • малък бизнес

Днес испанското правителство подготвя нови мерки, за да помогне на домакинствата и да освободи малките фирми от социалноосигурителни плащания, след като бизнес лидерите разкритикуваха затягането на карантината във втората най-засегната държава в Европа. Това предаде Reuters.

Общият брой на починалите е достигнал 8 189, след като през последното денонощие Испания е регистрирала 849 смъртни случаи. Броят на новите заразени с COVID-19 пък се увеличил с около 11% до 94 417. Въпреки това, в относително изражение темпът разпространение на заразата и на повишаване на починалите се е забавил през последните няколко дни, заявиха местните здравните служители.

Шефът на испанския здравен кризисен щаб Фернандо Симон, който даде положителна проба за коронавирус в понеделник, заяви на видеопресконференция, че страната вероятно няма да се нуждае от допълнителни ограничителни мерки, освен вече обявените, докато актуалните данни се анализират.

Испания вече задмина Китай по общ брой на регистрирани случаи на COVID-19 и се класира на второ място по смъртност сред заразените след Италия.

Правителствен източник е казал на Reuters, че днес управляващите ще обсъждат допълнителен спасителен пакет на стойност 700 милиона евро, който най-вероятно ще бъде одобрен на заседание на кабинета. Освен това, властимащите искат да забранят изгонването на уязвимите домакинства от наети жилища до шест месеца след премахването на извънредното положение.

Под "уязвими домакинства" се визират безработните, хората, които са временно уволнени или съкратени, и самонаетите с ниски доходи. Предишните пакети за помощ, включващи мораториум върху плащанията на ипотечни кредити, имаха по-строги критерии за квалификация.

Инвестиционните фондове и големите наемодатели пък трябва да приемат 50% загуба по вземанията си от наеми, или да ги преструктурират в рамките на две до три години. Освен това, договорите за наем, изтичащи през следващите шест месеца, ще бъдат автоматично подновени за още половин година.

Също така, правителството обмисля въвеждането на шестмесечна ваканция за социалноосигурителните плащания за малкия бизнес и самонаетите.

Бизнес лидерите обаче разкритикуваха скорошното затягане на карантината, което не позволява на "неключовите" работници да напуснат домовете си, и се оплакаха, че липсата на консултации с частния сектор е оставило компаниите неподготвени.

„Испания е страна, в която 95% от фирмите са мънички, само с един или двама служители. Те не могат да останат у дома, а трябва да излязат и да работят “, заяви заместник-шефът на бизнес групата CEOE пред Reuters.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Политиците

    12 3 Отговор
    В ИСПАНИЯ мислят за хората, а тука в тикволандия ни дават кредити от 1500 лева. Бойко, чао си, има една песен довиждане, довиждане.
  • 2 разни държави разни потходи

    10 4 Отговор
    А тука ни помагат с глоби по 5000лв и толкоз.Е за някои гербераси ще има от общото благо събирано от народа.
  • 3 Испания

    16 3 Отговор
    поемат ипотека до май месец наеми до 6 месеца на домакинства с по ниски доход, 70%от заплатите на хората и прочие. БУДА дава заем и отпуска на себе си 10млрд.евро, който ние трябва да плащаме!! Един въпрос към тук докога ние трябва да го търпим това????? О допълнение 1108 евро мин. заплата в Испания срещу 312 евро в България, и разбира плащаме се по-скъпа храна и лекарства. Това е да живееш добре в Бойкостан
  • 4 Фен

    1 3 Отговор
    В Испания не имало комунизъм.
    Сравнете се с Северна Кореа.