Last news in Fakti

1 Април, 2020 07:54 4 652 27

СЗО: Слагате маски само ако сте болни или се грижите за болни

  • сзо-
  • маска-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Въпреки мнението на експертите редица държави ги обявиха за задължителни

СЗО: Слагате маски само ако сте болни или се грижите за болни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Не е необходимо да носите маски, ако не сте болни или не се грижите за болни, настоява Световната здравна организация, въпреки че редица държави ги обявиха за задължителни.

“Няма никакво конкретно доказателство, че масовото носене на маски от населението носи потенциална полза. По-скоро има някои доказателства за обратното, ако маската не се носи правилно или не пасва добре”, каза д-р Майк Райън, директор на програмата на СЗО за извънредни ситуации.

Той посочи като сериозен проблем значителния глобален недостиг на маски и други материали. “В момента изложени на най-голям риск от вируса са здравните работници на първа линия, които са застрашени всяка секунда, всеки ден. Мисълта, че те нямат маски е ужасна”, каза Райън.

Според д-р Мария фон Къркхов, епидемиолог в СЗО, “препоръчваме използването на маски, само когато човек е заразен, и когато у дома се грижи за друг болен”.

В понеделник Австрия нареди всички клиенти на супермаркетите задължително да пазаруват с маски. Магазините трябва да раздават безплатни маски на хората на влизане. "Знам, че носенето на маски е чуждо на нашата култура", каза канцлерът Себастиан Курц, но това е необходимо, за да се върне страната колкото е възможно по-бързо към нормален живот.

Задължително маска се носи извън дома в Чехия, Словакия и Босна и Херцеговина. Заради липсата на маски чехите бяха мобилизирани сами да си ги шият и, ако могат, да снабдяват и други хора с тях.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 д-р Мария фон Къркхов

    5 2 Отговор
    Знам, че ми е кофти името, но не сьм лоша.....
  • 2 Въпрос

    24 15 Отговор
    Как да разбера дали човек е заразен? Може да носи заразата да, я предава, но той да няма симптоми! Я по - добре всички да си носим маските, че не се знае кой е болен или само носител!

    Коментиран от #8, #14, #22

  • 3 Въпрос

    8 10 Отговор
    Как да разбера дали човек е заразен? Може да носи заразата да, я предава, но той да няма симптоми! Я по - добре всички да си носим маските, че не се знае кой е болен или само носител!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 dsсса

    13 2 Отговор
    Мене ме интересува какво казва Китайската здравна организация. В Световната са само чиновници, които след като са попаднали в нея не са слагали нито веднъж слушалки на ушите си.
  • 7 никой

    9 1 Отговор
    е това е малоумието
  • 8 Мислещ

    10 9 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    Я по-добре всички в затвора, че не се знае кой какво е откраднал и кого е убил...

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Трудовакъ

    11 2 Отговор
    В Туркменистан коронавирус няма! Не е имало, няма и да има. Президентът Гурбангули Бердимухамедов нареди тази зловредна дума "коронавирус" да не се споменава въобще. Превантивните мерки дават отлични резултати и затова в Туркменистан не се налага да се борят с коронавируса. Най - важната превантивна мярка е да се ограничи максимално щъкането на мат'ряла безцелно нагоре - надолу, особено в чужбина, което е издигнато в ранг на държавна политика. Никой не се пуска да влезе в Туркменистан, освен ако не е наложително и от важно държавно значение. Населението е заето изключително в сферата на материалното производство, не се занимава с безцелни и зловредни дейности, като безпричинно стоене пред компютрите, безидейно висене в молове и други подобни, няма струпвания на хора, освен на важни държавни мероприятия и след дадени по съответния ред надлежни указания до мат'ряла. Въобще всеки си седи на задника, работи усилено не си напряга пилешкия мозък да мисли (мисли само президента или съответните лица по негово поръчение). Затова коронавирусът няма шанс в Туркменистан. Никакъв.
  • 11 Иво

    13 1 Отговор
    Аз не зная дали съм носител на вируса защото не се правят тестове на такива без или с леки симптоми. Сега се чудя дали кашлям защото пак пропуших или от друго нещо и затова слагам елементарна маска като влизам в магазини, аптеки, офиси и т.н за да не създавам безпокойство в хората. Въпрос на толерантност.

    Коментиран от #13

  • 12 Работник

    10 0 Отговор
    Работя в здравно заведение и без това огромен процент от посетителите не носят маски и е трудно да бъдат накарани да си ги сложат, няма как да очакваме да ги носят на други закрити места, още по- малко по улиците. Редно е маските да се носят в закрити помещения и да бъдем по- отговорни, но това поведение не се възприема добре от българите.
  • 13 Извинявай

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иво":

    Исках да ти сложа +++++
  • 14 хахаха

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    и как ще те спаси тая маска бе идиот ??? много прост народ значи не се научихте че маските са символ на овцевъдството индоказателство за подигравка с народа МАСКИТЕ НЕ ЗАЩИТВАТ ЧОЕКА ОТ ТАЗИ ЗАРАЗА !!!

    Коментиран от #23

  • 15 Какви са тия СЗО

    6 2 Отговор
    Годжи каза и край,СЗО какво разбират на фона на нашите генерали гений,просто блестят,като разтройство на тъмно!!!!
  • 16 оня с коня

    3 1 Отговор
    На практика в Европа Фереджето е забранено,а Маската - задължителна.
  • 17 Като няма маски

    2 3 Отговор
    Може ли да носим бурки?
  • 18 Госあ

    7 0 Отговор
    Значи, маските са абсолютно неефективни, но ако се грижите за болни или сте лекарите или сестри, трябва да се носят задължително !!! Хо хо хо тея са наистина страшни умници....
  • 19 Сатаната

    2 0 Отговор
    Тея па, те щъ каят ко шъ праим, ние министър ли си имаме или лукова глава?
  • 20 Матей

    1 1 Отговор
    И като се заточи една муфтаджийска карантия,та седмица,та месец,два,три.После ще има преброяване на оцелелите,прежълтели като извадени от Бухенвалд,с блуждаещи погледи.Трагедията на 21 век,причинена умишлено и организирано.Китайците минаха под летвата и сега ЕС и целия свят ще им диша праха ,нямат настигане.
  • 21 ЦАЦАРОВ

    3 0 Отговор
    А КОЙ ЗНАЕ ДАЛИ НЕ Е БОЛЕН ?
    СИГОРНИ ЛИ СМЕ ЧЕ НЕ СМЕ НОСИТЕЛИ НА ВИРУСА?
    ЗАРАЗЯВАМЕ ЛИ ,АКО СМЕ БЕЗ МАСКИ ?
    ИМА МНОГО ВЪПРОСИ!
    ОЩЕ ЕДИН , ТЪПИ ЛИ СТЕ ИЛИ ГЛУПАВИ ?
  • 22 😂🤣😂

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    И като се лепне вирусът на маската, ще си го внесеш вкъщи. Под течаща вода със сапун няма да я измиеш нали.
  • 23 asd

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "хахаха":

    Ей , тъпо добиче,
    маските защитават тези около теб. Така че вземи и не се размножавай, уродливо създание такова!
  • 24 маска

    3 1 Отговор
    Ма само не ни казвайте какво да правим!
    Вие що си слагате скафандрите и шушлеците като се разхождате сред корона вируса? Или викате ние да не носим маски да се заразяваме на 100%? Нема да я бъде тая - всеки ще прави това, какво го глава учи!
    Според мен трябва да се носят маски и си нося!
  • 25 Мародер

    1 1 Отговор
    много правилно, така трябва, слушайте и не се чудете
  • 26 Не на ротшилдските фондаций

    1 0 Отговор
    СЗО Соросоиди ще нося маска постоянно за защита от корона вируса защото така искам и дано и хората да взимат адекватни мерки щото всеки може да ви говори всичко.
  • 27 Само

    1 0 Отговор
    Себастиан Курц заслужава уважение от Ес