Last news in Fakti

1 Април, 2020 14:34 6 062 5

В Хърватия: Да забравим за туризма, това е филм на ужасите

  • хърватия-
  • туризъм-
  • бизнес-
  • журналист-
  • коронавирус-
  • далибор добрич-
  • филм на ужасите

Хърватия е държава, която изключително много зависи от туризма

В Хърватия: Да забравим за туризма, това е филм на ужасите - 1
Снимка: Shutterstock

Хърватия като във филм на ужасите. Така журналистът Далибор Добрич описва ситуацията в страната, която освен от коронавируса, беше ударена и от земетресение.

Далибор Добрич разказва, че след основното земетресение отпреди седмица и половина е имало много по-малки, вторични трусове. Това породило колебания сред хората – дали да останат в домовете си заради коронавируса, или да излязат по улиците заради трусовете.

„Заради извънредното положение хората работят от дома си, училищата и градините са затворени. Магазините са затворени, с изключение на онези, от които човек може да си купи храна за основни нужди. Движението извън градовете е забранено. Със специално разрешение се излиза, ако работиш в друг град, има спешен случай или си доставчик на храна. Обаче след труса хората излязоха, бяха на улиците. На дистанция или в автомобилите си. Беше леко паническа ситуация. Хората не знаеха кои указания да следват. В центъра на Загреб, който е близо до епицентъра на земетресението, има стотици сгради, които се обследват и за много от тях препоръките са, че не може да се живее. Хората бяха принудени да напуснат домовете си. Властите ги настаниха в палатки и в студентски общежития. Тези дни в Загреб имахме зима със сняг по средата на пролетта. Това буквално беше някакъв сценарий от филм, който разказва за апокалипсис. Хората даже шегуваха, че този филм просто биха си го спрели, защото е с твърде лош сценарий. Като филм на ужасите. Властите обаче считат коронавируса за по–сериозната заплаха и затова дадоха указания на хората да се приберат”, разказва хърватския журналист пред БНР.

Далибор Добрич обаче не крие, че предстоят проблеми. Загреб прилича на София – с планина до града, и мнозина живеещи по склоновете на планината са останали в разрушените си домове. „Хората, които живеят по склоновете на планината, бяха много лошо ударени. Там почти 100% от сградите са пострадали. Властите смятат, че не може да се живее вътре в тях, опасни са, но хората все още живеят там, защото няма къде да отидат. При последвалите над 70 труса никой не излизаше и не бягаше. Ситуацията е сложна заради психозата. От една страна имаш непосредствена заплаха - земетресението. А след това имаш и тази постоянна заплаха от коронавируса. Наистина това оказва влияние на хората”, допълва Далибор Добрич.

Хърватското правителство има изграден екип от експерти за борба с коронавируса. „Здравният министър и на вътрешните работи, заедно с най-известните доктори и от „Гражданска защита”. Имаме извънредно законодателство, което им дава възможност да решават мерките, за да се справят с коронавируса директно, без процедури или през парламента. И те се справят доста ефективно с работата си. Ако направим проучване в момента, министърът на здравеопазването вероятно ще бъде най-харесваният човек в държавата. Той е доста спокоен, знае какво говори. Хърватия до този ден успява да ограничи разпространението на коронавируса. Затова ние нямаме тези графики, на които се вижда линията, която отива нагоре. Линията за заразяването стои малко по-хоризонтална и не се покачва. Имаме, разбира се, недостиг на защитно облекло, маски. Но с тези неща се справят. Все още няма широкоразпространена паника.”

„Можем единствено да се молим“, отбелязва още хърватският журналист Далибор Добрич. По думите му, много от хората подкрепят мерките. Той очаква в следващите седмици много от хората да започнат и да ги нарушават. „Има нещо, наречено умора от карантината - хората спират да се подчиняват, защото просто не могат да понесат ограниченията. Смятам, че още два месеца може да сме в тази ситуация на извънредно положение. Надявам се правителството да започне да вдига част от ограниченията, просто защото хората няма да ги изтърпят и ще започнат да ги нарушават”, коментира той. Според хърватският журналист Далибор Добрич по-големият проблем е какво ще стане с бизнеса и с доходите на хората.

„Мерките, които хърватското правителство е приложило към момента, не са като в другите държави. Хърватия е държава, която изключително много зависи от туризма. Но тази година може да забравим за туризма. Има известни облекчения за малките фирми, свързани по-скоро със забавяне на плащания, данъци, банкови кредити. Но това всъщност само забавяне на плащанията, а не е отлагане на плащане. Предприемачите и хората от икономиката просто искат някакви по-сериозни мерки, за да получат по-лесно помощ. Регистрираме и бум на безработицата, защото много компании вече са затворили са освободили своите работници. Правителството се опитва да овладее ситуацията, да контролира бурята, но ако сравним с това как Германия помага на своя бизнес, правителството в Хърватия не прави достатъчно. От друга страна хърватското правителство не би искало да дава повече, отколкото би могло да се върне като данъци. Знаем, че тези пари не биха могли да „дойдат от небето“, заяви Далибор Добрич.

Добрич остава предпазлив по въпроса дали властите смятат да изземат оръжие от населението, както в България предложи бивш министър на отбраната. Но припомня, че „войната е оставила доста сувенири по мазетата“. Далибор Добрич се надява прилаганите от правителството мерки да проработят. За да не се стигне до ситуацията в Италия, където вече и негови приятели лекари са дали положителни тестове за коронавирус. Затова призовава хората да си стоят по домовете.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    27 6 Отговор
    Герболандия е филм на ужасите
  • 2 Монгомъри

    12 1 Отговор
    Така е ,усташи.Кара от Господа!
  • 3 Македонец от Влас

    10 2 Отговор
    Плюхме руснаците плюхме ги,ай сега да видя с кой ще работите.
  • 4 Опа

    12 2 Отговор
    Време е да си намалят малко цените!
  • 5 Кина

    3 5 Отговор
    Единствено снегът ограничава и може да унищожи това мутантче с царствено име, че и номер 19.