Last news in Fakti

2 Април, 2020 22:00 4 674 34

Започна обучението на оперативния персонал за турската АЕЦ

  • аккую-
  • аец-
  • русия-
  • обучение-
  • персонал-
  • атомна енергетика

Процесът ще премине на два етапа

Започна обучението на оперативния персонал за турската АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Компанията „Аккую Нуклеар“ започна обучение на своите сътрудници по програми за подготовка на оперативния персонал на турската АЕЦ „Аккую“.

Процесът ще премине на два етапа – подготовка на работните позиции на място в действащия енергоблок на референтната Нововоронежка АЕЦ 2 в Русия и подготовка на работните места на площадката на АЕЦ „Аккую“ в Турция, предаде сайтът "Атомная Енергия".

В момента Техническата академия на „Росатом“ и учебно-тренировъчните подразделения на Концерн „Росенергоатом“ реализират първия етап. През 2019 г. 72-ма турски специалисти преминаха подготовка, а в рамките на настоящата година се предвижда обучението на поне 120 специалисти, в това число 20 души оперативен персонал.

След това оперативният персонал - водещи инженери по управление на реактора и управление на турбината, началник смени на турбинния и реакторния цех и началник смени на енергоблока и централата, трябва да получат разрешение от турската Агенция за регулиране (NDK) за извършване на технологични процеси в АЕЦ „Аккую“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вай!!!!

    36 1 Отговор
    Америте газ пикаят!!!
  • 3 Рошко

    49 6 Отговор
    Ше почнат, ние ше закриване, тиквата да ходи да целува хиро" спсителката" мустафа, само името България ша остане, по долни и крадливи управници не сме имали, ашколсун комши, да ви е честито
  • 4 Ххх

    48 0 Отговор
    Каквото и да говорим, Ердоган може да е всякакъв, но си гледа националния интерес. И търси изгодата, поддържайки отношения на Запад и на Изток. За разлика от нас, които козирувайки на Маккейн и компания спряхме Южен поток. Преди това пък Тиквата, при посещението на Хилари Клинтън спря строежа на Белене, наричайки го гьол. Даже чувах, дали не беше около посещението на Борисов в САЩ, че са водени разговори Козлодуй да премине на американско ядрено гориво. А дали ще му понесе ? Бях чувал, че в Украйна са правили такива експерименти и не били много удачни.

    Коментиран от #5, #8, #9

  • 5 Тиберий

    32 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    В ядрените технологии американците са назад и то доста Франция и Русия са еталон
  • 6 Браво на Ердо и той като Кадиров

    9 30 Отговор
    Ердо разбра, че ватниците разбират само от лошо. Турците свалиха руската тарга-самолет и затриха пилота, а после член от турската служба за охрана на държавни лица, разстреля посланник Карлов
    И Путя цунка рязаната карабина и даде и АЕЦ и турски поток.
    Навремето Кадиров и главорезите му отвличаха и клаха руски войници и после Путя им даде амнистия и властта в Чечения. След амнистията на Кадиров и 7 000 от бойците му, най-много пари се отпускат на Чеченската република а останалите региони се възмущават, но Путя спре ли парите ще избухнат конфликти. Затова си плаща на тези "хрисрияни руснаци" хахахаа
    Май май руските дбжендъри си падат по кадировци, ердовци и все мюслита. Те жените на ватниците бая българи ощастливиха през 90те като платени труженички от "велика държава" хахахаа Сега по официална статистика има 200 000 рускини омъжени в Търция. Даже едната от тях стана кметица на градът в който е омъжена.
    Ох котьооо рашките джендъри наведени на чеченците, а рускините турски съпруги хахаа
    Велик кенеф велики ватници.

    Коментиран от #13, #27

  • 7 Info

    7 26 Отговор
    Въоръжените сили на ПКК обявиха че в провинция Серхат, в контекста на продължаващата революционна акция за победа, в 05:00 на 31/3/2020 г. бяха предприети действия срещу окупационната турска армия, която се опитваше да осигури безопасността на газопровода в близост до граничната порта на Гурбулак, от провинция Догубаязит, област Агри. Заедно с газопровода, 5 превозни средства са напълно унищожени, повече от 30 турски войници са убити, а десетки повече са ранени.

    Коментиран от #12, #32

  • 8 Абе льольо

    10 16 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Герб спечелиха първите избори 2009 а в ЕС сме от 2004г. Преди тива нямаше ни ГЕРБ ни ЕС ни Маккейн, имаше Виденов, Овчаров, агент Гоце, Серго. Ами защо не го направиха Белене бе Пинко? Късопаметни руски ибрици.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ххх

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Абе льольо":

    А дали си струва за плиткоумни същества с пилешки мозък като твоя да се хабя да обяснявам ? Все пак, това е атомна централа, която струва милиарди. Това не е като павилион на Лафка в квартала ти - днес да го сложат, пък след някой и друг месец да го вдигнат, защото бизнесът не върви. А и строителството на такъв стратегически обект не става за година, две или три, та да ми дрънкаш врели некипели защо не го завършили Виденов и Овчаров. Реално проекта беше съживен по времето на царя. И беше продължен при управлението на тройната коалиция. Но строителството на АЕЦ е процес между 5 и 10 години. За проектантски и строителни дейности, за поръчване и изработка на реакторите и останалото оборудване. Така че, не е лошо малко да качиш общата си култура, или поне да не се опитваш да коментираш теми, които са ти дълбоко непонятни.
  • 11 Обичам свинска пържола

    28 2 Отговор
    Така е, Турция върви напред, а ние туркофобите посиняваме от злоба и яд. Ще помоля редакторите да не пускат такива новини, особено вечер, че пак вдигнах кръвно и няма да мигна до сутринта, а утре ще нося тухли и киреч на строежа и майстор Хасан ще ми се кара и ще ми отреже от надника.
  • 12 Всъщност истината е

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "Info":

    Че 14 терориста от ПКК отлетяха при девиците при акцията на TSK :)
  • 13 Ххх

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "Браво на Ердо и той като Кадиров":

    Та, казваш ватниците само от лошо разбирали ? Свалили им летящата тарга ? И Путин преглъщал ли, преглъщал. А преди около месец, като при руски въздушен удар 40 аскерчета скоропостижно заминаха при Алаха, май имаше ред сълзи, ред сополи от турска страна ? Тогава май на Ердоган му се наложи да преглъща ? А за чеченците - казваш само половината от истината, само тази, която ти изнася. Да, Чечения живее на гърба на Русия. Доколкото си спомням, около 80 процента от бюджета им се формира от трансфери от бюджета на федерацията. Но има и друга истина, която или не знаеш, или съвсем съзнателно спестяваш, защото така ти изнася. А тя е, че чеченците се ползват доста активно от Русия като пушечно месо в регионалните конфликти, най - вече в Сирия. Не съм запознат точно какъв е броят на чеченците там, но предполагам така наречената руска военна полиция е възможно да е формирана основно от такива. И предполагам, службата в тези подразделения не е никак лека и безопасна. Чувал съм, че чеченците са набирани насила от правителството на Кадиров. Може би не всички, но поне част от тях. Даже бях чел, че чеченци са емигрирали в Западна Европа, конкретно в Германия, за да избегнат службата в тези подразделения.

    Коментиран от #19

  • 14 Ххх

    5 4 Отговор
    Към мой 13. Чеченци взеха активно участие и в руско - грузинската война, доколкото знам така наречените батальони Изток и Запад, така че, ползите не са съвсем едностранни от Русия към Чечения, както се опитваш да представяш нещата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Info

    7 12 Отговор
    Генерал Ахмет ал Мисари, говорител на Либийската национална армия (LNA), разкри, че 21 турски войници са убити при въздушен удар, насочен към свързаната с правителството милиция на Националното споразумение (GNA) в Мисрата. Той добави, че с тези жертви, загубите на турските военни в Либия възлизат на повече от 50. Говорителят на LNA също каза, че миналата седмица смъртността на сирийските наемници в Либия нарасна до 500, като посочи, че милициите на Сарадж, тези наемници, ги поставят в челните редици на фронта, особено в източната част на Мисрата и региона на Триполи.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ххх

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Точно Кадиров и шайката му":

    Ами аз я давам ама изреждат и се и ми я връщат, никой я неще,еднаже и язе одих да ми се изреждат, ама пак ми я върнаха,ама на мен па ми хареса. 👉👌

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Точно Кадиров и шайката му":

    Май, май не ми се чини да е така ? Или май май се опитваш да извърташ нещата. Някъде в коментара ми да видя нещо за чеченците в Москва ? Не съм бил там, не следя и руска преса или телевизии за да съм запознат в подробности по темата. Мога само да предполагам. И нямам намерение да ти противореча, защото за чеченски банди съм чувал - и в Русия, и в Германия. Даже преди време чеченската общност в Берлин се беше събрала на протест, обидена, че на чеченците там масово лепят етикета престъпник. А в коментара си съм споменал набиране на кадри за участие в регионални конфликти. Вместо да пращат само руснаци, пращат и чеченци. А същото ще важи и за убитите и ранените в тези конфликти, ако нямаш нещо напротив. А това, че към чеченски престъпници се проявява толерантност - възможно е. И у нас се проявява толерантност. И ние си имаме "чеченци", малко по - мургави от техните, да речем. И ние се дразним на тези отгоре, и на толерантността и безхаберието, което проявяват към този вид престъпност, така че, не само Путин е кривия.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 касапина

    5 10 Отговор
    турчоля и атомна енергия=индианец пишеща машина

    Коментиран от #28, #33

  • 26 Гошо

    5 0 Отговор
    Те и японците им правят още една!
  • 27 касапина

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Браво на Ердо и той като Кадиров":

    Oт тогава турция е вече Руска колония
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Катюша

    3 2 Отговор
    А ми естествено,че на Путин му писна от нашите номера на тук има,тук нема и ще погледне към Ердо,които черпи винаги съвет от Путин.Така ,че г-да управляващи,на колене пред Путин!

    Коментиран от #31

  • 30 Непристрастен

    4 1 Отговор
    Ние с нашите номера най много главоболие сме донесли на Путин и не знам,до колко ще е склонен да ни прощава,за да стри и у нас..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хасан

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Info":

    Трябва да те издирим по АЙПИТО и да ти се повдигне обвинение за пропаганда на тероризма ,подкрепа на терористични действия срещу държава член на НАТО
  • 33 Хасан

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "касапина":

    Едно време българина беше атомен специалист а турчина гастарбайтер ..сега сина на българина е гастарбайтер в Германия а сина на турчина _гастарбайтер е атомен специалист ...
  • 34 ????

    1 1 Отговор
    Ес не делят хората на бели, черни, жълти и по младото поколение, кога си дойдат за някой ден и оправяме някои неща, като видят роден.. И как живеете.. И от вън какво е това, навън.. А не може така х чиновници.. Простотия и аз понякога съм като тях. След 1980 родените, с нови, съвременни разбирания. Може и аз да греша, но на запад никой не го еня кой, кой е.. Мушмйроци