2 Април, 2020 10:10 2 634 14

Църквите в Гърция ще останат затворени за Великден

  • гърция-
  • великден-
  • църкви-
  • православна църква-
  • коронавирус

Гръцката църква прикани вярващите да се молят у дома

Църквите в Гърция ще останат затворени за Великден - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Светият Синод на Гръцката православна църква обяви, че църквите ще останат затворени през всички великденски празници заради епидемията от новия коронавирус, предадоха AP и AFP.

С наближаването на православния Великден на 19 април Светият синод заяви, че "напълно разбира тревогата на Гърция в този жизненоважен момент". Гръцката църква прикани вярващите да се молят у дома и увери, че "ще излъчи Светата литургия със средствата на новите технологии".

В църквите ще се допускат само неколцина свещеници, но никакви хора от широката общественост. В страна с над 90 процента православни християни правителството преди две седмици взе тежкото решение да преустанови всякакви богослужения във всички църкви, освен траурните церемонии, съобщи БНР.

То освен това предупреди, че тази година няма да се разрешат традиционните празненства по Великден със семейни събирания на открито и масово печене на агнета. Светият синод заяви още, че Гръцката православна църква дава 150 000 евро в подкрепа на здравната система и че членовете ѝ ще дарят част от заплатата си за същата цел. В Гърция са потвърдени 1415 заразени с коронавируса и 50 починали при население от 11 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спокойно

    17 9 Отговор
    Нашите ще са отворени! Само да спечелят от някоя свещ ще пускат хората в черкви и храмове! Какъв е смисъла от всичката тази изолация и забрани да се събират много хора на едно място като ще работят черквите. Всичко ще отиде по дяволите след Великден!

    Коментиран от #9

  • 2 Чичо

    14 8 Отговор
    Да заповядат в България. Нашите църкви ще бъдат отворени.
    Срам за България. Нашите свещеници не са хора.
    Печелят от вярата и мъката на хората без да се замислят за здравето им.
    Господ да ги съди.
  • 3 Ku-Rec

    10 4 Отговор
    Ами чудничко! Турското религиозно управление затвори отдавна джамиите. Гърците ще последват същото решение за храмовете. Въпросът е, къде са най-изтрещелите лумпени на Балканите?
  • 4 Бай мангал

    11 5 Отговор
    Гърците затварят да не са тъпи.след велик ден колкото и да се пазят по нашите църкви очаква се бум на заразени .нали видяхте във франция от евангелската църква как е тръгнала заразата с 2500 човека заразени.да не излизат нашите попочета и да говорят глупости от рода на в църквата не може да влезе зараза
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 защо

    8 5 Отговор
    cлaгaитe мacки зa хeлoуин, бoкcoви ръкaвици, oчилa зa oбрaтнo виждaнe - дa нe ви изнeнaдa вируca oтзaд
    - мoжe и плaвници и пaпионкa
    - циркa дa e пълeн - вържeтe и мaлкo тeнeкии нa крaкaтa - кaтo хoдитe дa дрънчaт дa гoнят кoрoнaвируca :)))
  • 7 Амвросий от изгубения манастир

    13 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" Църквите в Гърция ще останат затворени за Великден"...Сега си пролича кой истински вярва в бога и кой не. Хайде слагайте минусите, неверници!
  • 8 бай Киро

    5 4 Отговор
    И да ги оставят отворени малцина ще са балъците дето ще хукнат за да подсигурят с ново Ауди и нов ролекс калугери-нестижанци като дядо ви ники-пловдивски.
  • 9 Александър Филипов

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Спокойно":

    Само вижте паркинга пред сградата на Синода, когато има сборище на най-висшите ни попове. Пък и хубави часовници носят някои. Аз не мога да разбера - за тях закон за извънредно положение няма ли?

    Коментиран от #11

  • 10 Малко Православен

    10 7 Отговор
    Нaпрoтив, cрaм зa Гърция, кoитo ce пишaт мнoгo нaбoжни..и кaтo минaт пoкрaй църквa, грoбищa, кръcт, дoри бoлницa ce кръcтят пo три пъти.
    Oкaзaхa ce както винаги лицeмeри!
    Брaвo нa БПЦ, кoятo нe ce пoддaдe и oтcтoявa cвoeтo.
  • 11 Бай Стою касапина

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Александър Филипов":

    Нашите попове са лицензирани мошеници. Интересува ги само да се продават свещите. Всяка година, август ходя в Троянския манастир. Докато си запалиш свеща и тя тъкмо се разгори едни отвратителни пенсионери, служители на манастира тичат да ги гасят и да ги прибират. Свещоливницата трябва да работи на пълни обороти.
  • 12 Вярвам в Бог

    3 3 Отговор
    Ходя на църква, но не вярвам на попове и свещенници! Нямат срам от Господ! По лицемерни и безбожни от тях няма.
  • 13 Интересувам се

    0 0 Отговор
    Защо няма информация дали в Йерусалим ще се проведе богослужение и ще бъде ли пренесен в Бг. благодатният огън?
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    В момента е "ВАКХАНАЛИЯ НА САТАНАТА".