2 Април, 2020 11:17 4 228 31

Коронавирусът може да унищожи ЕС, ако всяка страна се спасява сама

  • ес-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Общностният дух на Европа днес е по-слаб, отколкото преди 10 години

Коронавирусът може да унищожи ЕС, ако всяка страна се спасява сама - 1
Снимка: Shutterstock

Коронавирусът може да се окаже последната отровна капка, която да остави Европейския съюз в историята, предупреждава днес британският в. "Гардиън".

ЕС успя да оцелее, макар и с тежки последици, след бурите на финансовите кризи, наложили спасяването с извънредни планове на цели страни в еврозоната, след миграционната криза и Брекзит, но редица експерти и видни радетели на европейската идея предупреждават, че пандемията от коронавируса може да се окаже още по-деструктивна, предава БТА.

Едно от най-видните имена с такава прогноза, цитирани от "Гардиън", е бившият председател на Европейската комисия Жак Делор, смятан за един от създателите на ЕС в днешния му вид. Френският политик, вече на преклонна възраст, наруши дългото си мълчание и през уикенда предупреди, че липсата на солидарност представлява "смъртна опасност за Европейския съюз".

Бившият италиански премиер Енрико Лета също смята, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията. "Ние сме изправени пред криза, различна от предишните", - казва той пред вестника, - поради непредсказуемото развитие на вируса, но и защото "европеизмът" вече е отслабен от другите кризи през последното десетилетие. "Общностният дух на Европа днес е по-слаб, отколкото преди 10 години", отбелязва Лета и добавя, че най-голямата заплаха за ЕС е "вирусът Тръмп". Ако всеки възприеме стратегията "Италия на първо място", "Белгия на първо място" или "Германия на първо място", казва бившият италиански премиер, "ние ще потънем всички заедно".

"Това определено е момент "успяваш или загиваш" за Европейския проект, - заявява Натали Тоци, бивша съветничка на еврокомисаря за външната политика. - Ако нещата се развият зле, това може да се окаже краят на Евросъюза. То дава храна на националистическия популизъм."

Ако различията и пукнатините в европейската солидарност вземат връх, в паметта ще остане спомена за това как Китай и Русия се притекоха на помощ на Италия, отбелязва Тоци, която сега е директор на италианския Институт за международни отношения. Доверието на италианците в ЕС "зависи повече от онова, което Европа прави, отколкото от онова, което Китай и Русия правят", казва тя пред "Гардиън".

Предупреждение за опасността от липсата на европейска солидарност отправя и друг британски вестник, "Индипендънт". "Ковид-19 изтиква Европейския съюз настрана", пише изданието и се аргументира, че с влошаването на пандемията на континента гражданите на отделните страни се обръщат към собствените си правителства, забравяйки за Брюксел, който "увисва" поради безсилието си да направи нещо. Дали това ще има дългосрочни последици за ЕС става все по-открит въпрос", посочва "Индипендънт".

В статия в същия вестник бившият шеф на "Банк ъв Ингланд" Мервин Кинг поставя друг интересен въпрос, възникващ във връзка с развитието на пандемията и мерките, които се вземат за ограничаването ѝ. Според него тези мерки пораждат все по-голямо недоволство главно сред младите хора, които питат "защо тяхното бъдеще се поставя на карта, за да се помогне, за да се даде шанс за по-дълъг живот на по-възрастните". Това, отбелязва той, може да доведе до "бунт на младите", които са заставени да си стоят вкъщи, за да пазят старите.

За да се избегне такъв бунт, правителството трябва да излезе с ясна стратегия за излизане от наложените сурови ограничения върху нормалното ежедневие, за да се спаси икономиката, когато пандемията приключи, призовава Кинг.

Британският вестник "Експрес" дава думата на известния американски политически анализатор Ноам Чомски, който изразява мнение, че кризата с коронавируса е можело да бъде преодоляна лесно, ако светът не е бил заблуден от поведението на борсите и финансовите пазари.

"Отдавна беше ясно, че световни пандемии са вероятни. Много добре се разбираше и че предстои пандемия от коронавируса", отбелязва той. Още от времето на предишните коронавируси, например епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) преди 15 години, тези вируси бяха идентифицирани и започна разработване на ваксини срещу тях. Тази работа обаче бе прекратена, защото пазарите дадоха погрешни сигнали под влиянието на фармацевтичните компании, които искаха да правят козметични кремове, вместо ваксини, предпазващи хората от тотално унищожение. Козметиката носи много повече печалби, казва Чомски.

Днес виждаме резултата от тиранията на частния бизнес, на корпорациите, които действат без оглед на интересите на обществото. Неолибералната чума блокира работата върху ваксините, заключава с възмущение Чомски пред "Експрес".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 първи демократи и комунисти в света

    17 6 Отговор
    Ние сме уредени. Ще сме едни от първите подали молба за членство в Евразийския съюз.

    Коментиран от #14

  • 2 beria

    10 28 Отговор
    'Коронавирусът може да унищожи ЕС, ако всяка страна се спасява сама'

    и тугива голема радост у кремъл че настане

    Коментиран от #11, #27

  • 3 някой

    41 8 Отговор
    Не знам дали много хора осъзнават, че в момента природата изкарва наяве всички грешки на демокрацията. Цялото безсилие на тези, които, смятаха, че са по-силни от нея. Цялата порочност на цивилизацията, вървяща срещу природните закони.
    Заслужавахме си го - получихме си го. Дано си вземем поука, ама надали.
  • 4 Иван

    41 5 Отговор
    Какво стана с европейските ценности демократичните ценности какъв цирк какво промиване на мозъци демокрация никога не е имало и няма да има просто се краде по лесно то са адвокати то са човешките права и тн. а при диктатура директно затвор за крадеца затова демокрацията е толкова удобен строй
  • 5 Защо не

    18 1 Отговор
    Нали излязоха, кво ги бърка... Кокала не го искат, но и на друг не го дават. Що не пишат колко заразени имат и как се справят, ами наливат тази омраза между хората. Нека мине проблема, ще се правят и тези анализи. сега ли му е времето..?
  • 6 Корнела

    10 22 Отговор
    Внушенията на кремъл ли огласявате? Разбира се. Без този руски сайт за пропаганда, се живее по - добре.
  • 7 А спрете се

    14 1 Отговор
    С тая измама,народа ще си замине от паника,стрес и отключените в последствие болести!
  • 8 НеЕС

    27 2 Отговор
    Ми то, ако всяка страна НЕ се спасява сама, а чака на ЕС - пиши я умряла...
  • 9 Госあ

    19 1 Отговор
    Пффф ако такъв е бунтът на младите, да заминават в кофата най добре.
  • 10 Истина

    25 3 Отговор
    Кораба ЕС потъна ама някойи още се държат за знамето .
  • 11 куку руку ку

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "beria":

    "Когато над Европа има 28 звезди и държавата пред вратата й влезе, ще падне като Йерихон"- Нострадамус.
    Само че държавата (Англия) излезе и наистина ЕС се срина. И да се усетят, че този вирус има много малък дял за смъртност и да отменят извънредните положения, ЕС няма да го бъде.
    А знаете ли, че от заразни болести от началото на годината има 3 287 400 умрели, но вирусът, който уби малко над 40 000 човека е обявен за най-страшен?..
  • 12 Е,нали това е целта

    11 2 Отговор
    След като се стигне точката на разрива в ЕС,СЗО ще получи заповед за отмяна на пандемията.
  • 13 Townboy

    14 2 Отговор
    Аз много отдавна казах че ЕС е едно прогнило корито и няма бъдеще в сегашния си вид с изродска бюрокрация раздута до безкрай.
  • 14 стоян

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "първи демократи и комунисти в света":

    До 1 ком =Кои вие ще пегърнете Русия бе -кумунистите и русуфилите ли =че кой ви спира и сега =Проблема е че вие искате и ние да се надупим на путин ама няма да стане

    Коментиран от #18, #26, #28

  • 15 Съсипаха я тая

    14 1 Отговор
    държава ... и Светът вече няма да бъде същия ... а ЕС ке изчезне.. нищо че след пандемията идва криза

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ⚡ Хрониките на Евразия

    3 13 Отговор

    До коментар #15 от "Съсипаха я тая":

    Не се получи със загниването , с рухването на долара ..
    Даже с Йелоустоунският вулкан не стана работата .
    И ето , че за ушанките се появи лъч нова надежда .

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ела зло,че без теб- по зло!

    12 3 Отговор
    ЕС крие много недостатъци! Няма смисъл да ги посочвам.Форумците са достатъчно трезвомислещи и умни за собствена позиция.Но аз не бих се радвал на сгромолясвнето на ЕС,и всяка страна- член да мине на собствено управление. ЗАЩО: След 30 г жесток грабеж и създадени олигархични групи,обсебили всички производствени сектори, при груповото лобиране през Парламент за и единствено на Техните интереси, ако сме " самостоятелни" обикновените хора ще бъдат тотално смачкани във всяка насока.Все пак сега ЕС при всичките му кусури,вкарва някакви регулации.И нашите- искат не искат,се съобразяват.Представяте ли си,при усложнен достъп до излизане за работа в ЕС, какво ще стане тук? Сбъдната мечта на крибчовци,и работодатели за милиони хора чакащи за работа- Схемата от 90-те! Нали я помните?...Давам ти 300 лева,ако искаш.Но ще бачкаш както Аз кажа и искам! Иначе отвън чакат други 50 гладни скъсаняка!". .Ще си вкарват закони през Парламента нагло и безпардонно.За минимална заплата,отпуски по майчинство,болнични,платен отпуск.Всичко,което и към момента нахално искат.Това е моето лично мнение!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Наблюдател

    4 3 Отговор
    Интересно дали китайците са предполагали че с толкова малко усилия може да нанесат такова тежко поражение в случая на ЕС...

    Коментиран от #25

  • 23 ПЕНКО

    5 3 Отговор
    НЕ СЕ БЕЗПОКОЙ -"ИЛОТАНА" ... РУСИЯ И КИТАЙ ЩЕ ПОМОГНАТ НА ЕС ДА СЕ ЗАПАЗИ - ПО-НУЖЕН И УДОБЕН ИМ Е ОБЕДИНЕН И ФИНАНСИРАН !!!!!!!!!!!
  • 24 Браво за статията

    0 0 Отговор
    Отлична работа!
  • 25 Специално за китайците

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    считам, че помагат, за да не ги плюем по цял свят че от тях е тръгнала заразата. Виж, руснаците може да имат други намерения, не казвам задължително, но факт е, че не са били посрещнати със същото доверие.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Май

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "beria":

    няма да е само у Кремъл.
  • 28 444

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "стоян":

    Разбирам те стоенчу.След като яко си се огъзил на запада не можеш да се врътнеш едновременно и на изток.
  • 29 Някой

    3 0 Отговор
    Тея бозавите на острова да не плямпат много, ами марш на полето, че няма кой да бачка. Всичката им наред, че и акъл взеха да ръсят.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 дявола

    1 0 Отговор
    ЕС ще се разпадне неизбежно е