Last news in Fakti

2 Април, 2020 13:25 9 635 41

Откритие на гръцки учени дава надежда за лечение на тежките случаи на COVID-19

  • гърция-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • биоиндикатор

Става дума за ролята на биоиндикатор, който се установява с просто кръвно изследване на пациентите още от първия ден на приемането им в болница

Откритие на гръцки учени дава надежда за лечение на тежките случаи на COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силно оръжие в борбата срещу епидемията от новия коронавирус в света е установила група гръцки учени, съобщи гръцката телевизия Скай. Според информацията откритието дава една от най-големите надежди за прекъсване на смъртоносното развитие на Ковид-19.

Откритието е дело на Гръцката група за изследване на сепсиса начело с професора - инфекционист от Атинския университет Евангелос Ямарелос.

Гръцките учени са открили ролята на един биоиндикатор, който се установява с просто кръвно изследване на пациентите още от първия ден на приемането им в болница. Този индикатор позволява още в началния, лек етап на заболяването, да бъдат установени онези пациенти, които е вероятно да имат неблагоприятен ход на болестта и да се наложи да бъдат интубирани.

Проф. Ямарелос обясни, че анализът на първите 57 заболели от Ковид-19 в Гърция показва, че кръвният индикатор suPAR е бил особено повишен още от първия ден на прием в болница при пациентите, които в крайна сметка са проявили дихателна недостатъчност и са имали нужда от асистирано дишане.

Откритието обаче не спира дотук. Специалистите от Гръцката група за изследване на сепсиса са в състояние и да предложат лечение, което да изведе тези пациенти до оздравяване.

Обнадеждаващият лечебен протокол се състои в добавянето към антивирусната терапия, която вече се провежда върху пациентите, на един конкретен имуномодифициращ биологичен агент, който досега е използван в лечението на ревматоиден артрит. В конкретния случай този агент, в комбинация с антивирусния протокол, може да спре срива на имунната система, възникването на дихателна недостатъчност и нуждата от интубиране.

С други думи, една подкожна инжекция веднъж дневно в продължение на десет дни може да предотврати влошаването и възможната смърт на голям процент от пациентите, като "блокира" проявата на тежки усложнения.

Засега научните данни за ефективността на новата терапия се основават на анализа на състоянието на първите 57 пациенти с пневмония в Гърция. На тази основа е започнало специализирано научно изследване, което ще бъде проведено от научната група. То се очаква да бъде проведено при група от 100 пациенти в 12 клиники в страната. Впечатляващо е, че новият протокол може да бъде завършен, ако бъдат осигурени необходимите ресурси, в рамките на само 20 дни.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мундир

    17 1 Отговор
    Е тва за артрита французите казаха че действа Санофи прави изследвания.

    Коментиран от #35

  • 2 Усмивката

    53 6 Отговор
    Според нашия Генерален щаб , само една мярка лекува. Карантина , карантина,карантина......

    Коментиран от #3, #27

  • 3 Усмивката

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Усмивката":

    И камиони , камиони , камиони за извозване
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 2323

    31 12 Отговор
    Вярвате или не , само напредналите технологично държави моат да открият подобни методи за лечение. Ние тук можем да им помогнем в огостиката- шофьори, миенето - миячи, и няколко музиканта за музиката когато им връчват нобелова награда. Във всички други случаи сме тотално безполезни.

    Коментиран от #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Госあ

    18 4 Отговор
    Еми браво на гърците. Но имайте предвид едно,веднага след секвенирането на генома и класификацията на вируса, бяха скринирани всички огромни бази данни с лекарства и патогени, които са налични и излязоха всички 65,по късно намалени до 35 потенциално полезни вещества. За много от тях има не само ин витро тестове, но дори и клинични изследвания. Именно това позволи на Китай да реагират бързо и адекватно.
  • 8 ХА ХА

    14 18 Отговор
    Гръцки учени - 100% нонсенс !

    Коментиран от #13, #31

  • 9 Ти да видиш

    17 18 Отговор
    Византиец и учен ... две несъвместими неща! Ако обърнахте внимение, есенцията е в последното изречение: "може да бъде завършен, ако бъдат осигурени необходимите ресурси ..." Пари искат, друго не е интересно! Ще перефразирам еден коментар: "за византиеца мириса на пари е като мириса на валериан за котките!

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 фактология

    15 5 Отговор
    Ееееее не така бе хора.Просто правителството на Гърция, излезе по-предвидливо.Купиха си хората 5 тона хлорохин от Индия и по програма трябваше от последният петък oа заредят болниците по етапно, а след това и аптеките.С това лекуват в болниците.
  • 12 Госあ

    26 8 Отговор
    Глеам нек'ви капацитети пак разсъждават без да са наясно, че първият Университет в Европа е Магнаурската школа в Константинопол, а научният подход по презумпция в Европа тръгва от гърците. Заслужава си да се споменат и Преславската и Охридската школи веднага след Магнаурската и Университета в Мароко !!! Но минало,забравено. И славните години на БАН са минало, откакто низшата прослойка получи демокрацията.

    Коментиран от #14, #21, #32

  • 13 Турски космонавт

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "ХА ХА":

    Точно така!!!
  • 14 Факт!

    14 14 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Не пиши глупости.Магнаурската школа е била само религиозна.

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 15 Госあ

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "Факт!":

    То и Оксфорд е бил религиозен.
  • 16 Госあ

    18 8 Отговор

    До коментар #14 от "Факт!":

    А когато гърците са имали математика, медицина и философия....няма да продължавам...
  • 17 Смях

    10 8 Отговор

    До коментар #14 от "Факт!":

    Ти ИДИОТ ЛИ СИ?!?!

    Коментиран от #28

  • 18 Geo

    15 4 Отговор
    А нашите "учени" специализанти по нищоправене и професори по вземане на заплати до къде стигнаха с изследванията - май са успели да установят разлики между вируси и бактерии но трябват още години ( и заплати) за да докажат твърденията си.

    Коментиран от #23

  • 19 Заключение

    11 3 Отговор
    С карантината сега много страни ще трябва да попитат гръцките граждани как са се справили с огромния икономически спад, 30% от БВП, огромната безработица и т.н., а не всички са загинали. Тъй като ситуации като тази, през която Гърция е минала, сега с коронавируса се очакват навсякъде.
  • 20 JAGUARES DE CORDOBA

    7 18 Отговор
    Гръцки учени? абе 1 Април беше вчера хахахаха
  • 21 Да да така е

    14 4 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    БАН могат малко да се пообразоват и относно ЧИСТО ФИЗИЧНИЯ НАЧИН НА ЛИКВИДИРАНЕ НА ВИРУСИ ЧРЕЗ СЪЗДАВАТЕТО НА БИОРЕЗОНАНСНА ЧЕСТОТА. Такова уредче вече е създадено, но за жалост не е българско, а нашите АКАДЕМИЦИ ИЗОБЩО НЕ СА ЧУВАЛИ ЗА ТОВА. СРАМОТА!!!!! А ИМАХМЕ НАУКА. И дори Юл Браун не признаха дори и сега!!!!
  • 22 Гръцки учени

    11 14 Отговор
    Такова животно няма, има само маляци, етиопски гупти и синти
  • 23 Така е

    13 7 Отговор

    До коментар #18 от "Geo":

    Нашите "велики" учени от БАН се борят с вируса чрез изгорени костилки от кайсии . Тези смешници даже се показаха и пред медиите !

    Коментиран от #37

  • 24 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    19 3 Отговор
    НА БОЙКО НЕУКИИ НЕ МУ ТРЯБВАТ УЧЕНИ, ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ . ЗАТОВА ТОЙ ГИ ЗАТРИ ВЪВ ВСИЧКИТЕ ИМ ФОРМИ ЗА ТРИ МАНДАТА. СЕГА БЕНДЕСКИЯ ДИКТАТОР РЕВЕ-КО ША ПРАВИМ.? АМИ ОБЛИЧАЙ РАИРАНИТЕ ДРЕХИ ,СДАВАЙ ВЛАСТА И У БЕЛЕНЕ ДОЖИВОТ.
  • 25 Гост 99

    1 3 Отговор
    Спрете се....! Всички сме смъртни.
  • 26 Голем смях

    3 19 Отговор

    До коментар #5 от "2323":

    Значи руснаците трябва да чистят кенефите.Нали никой не вярва ,че Россия е високотехнологична държава.Не случайно я наричат Бангладеж с атомна бомба или Нигерия със сняг.Не че Нигерия не е по-развита от Русия,а защото и в Нигерия има нефт.
  • 27 бай Киро бакалина

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Усмивката":

    Не само карактината, но и глоби за милиони за попълване на опоскания вече годишен бюджет - за да има мангоз за последващо РАЗГЕПВАНЕ
  • 28 München

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Смях":

    Човекът говори с факти, които трябва да си учил някога. Защо само обиждате, скрити зад клавиатурите?

    Коментиран от #30

  • 29 Ума на нацията

    2 0 Отговор
    А какво стана с "микро-молекулата"на Тех парка?
  • 30 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "München":

    Знаем ,че на промитите мозъци им е трудно да приемат, че просветата идва от изток и средиземноморието. Но това са фактите. Приеми, че Оксфорд не е първият Университет.
  • 31 тролофаг

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "ХА ХА":

    "Трол и мислене" е истинския нонсенс, който ти олицетворяваш. Съвременната наука е естествено продължение на човешкото познание от древността насам. Без него нямаше да я има. Като се почне от Шумер и Египет, през древните гърци, после арабите, после изолираните титани на науката през мракобесното средновековие и се стигне до днешното масово образование, което понякога изцвъква и карикатури като тебе. Не е страшно, човек се учи докато е жив. И живота учи, макар че е по-болезнено.
  • 32 Случайно му хрумна

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Браво,това ми хареса,нисшата прослойка получи демокрация,те знаят всичко за всеки и имат ум на футболни хулигани,както казват старите българи,синове на бараби.
  • 33 pantata

    0 2 Отговор
    2 çasa se mıça neşto da proumeya ....dırveno maslo podsladeno s vışki...greko romansko dupe ....
  • 34 тролофаг

    2 1 Отговор
    Извинявам се на многобройните интелигентни българи, които коментара ми ще обиди. Не обичам насъскването на съседни народи един срещу друг. Но тук има някаво тролско леке, което ме предизвиква да разкажа нещо: Има един филм с Антонио Бандерас, който се казва "13-ият войн". Там Антонио Бандерас играе ролята на арабски пътешественик. Филмът е художествена измислица, но прототипът на героя му е реална историческа личност. Ахмед ибн Фадлан ибн ал-Аббас ибн Рашид ибн Хаммад е арабски пътешественик и емисар на абасидския халиф на Багдад. Живял е през първата половина на Х в. Написал е много пътеписи с ценни сведения, които преди време четох защото въпреки тромавия старинен изказ просто ме грабнаха. Най-много ме шокира едно описание на волжките българи (изпратен е при тях през 921 г. като религиозен сановник в състава на голяма експедиция). В него разказва за странен обичай при тях: най умните индивиди в племето били обричани на боговете чрез бесене по свещенните дървета. Не знам колко века е била упражнявана тази безумна племенна селекция, но някои тролове тук мисля, че са пряк резултат от нея. Славабогу интелигентните българи са по-многобройни и многократно компенсират "селектираните" екземпляри. Пътеписите на Фадлан ги има из интернет, но са дълги и "трудни".

    Коментиран от #38, #40, #41

  • 35 Щаба

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мундир":

    Да НЕ прави изследвания!
  • 36 Учуден

    1 0 Отговор
    Български лекар отдавна е намерили връзка между лечение от ревматологията и коронавируса. Но по-лесно е да видим какво правят гърците, отколкото да разберем, че това вече се прави у нас.

    https://link.springer.com/article/10.1007/s00296-020-04570-z
  • 37 Учуден

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Така е":

    Български лекар също е намерили връзка между лечение от ревматологията и коронавируса. Но по-лесно е да видим какво правят гърците, отколкото да разберем, че това е установено у нас, от наш лекар.

    https://link.springer.com/article/10.1007/s00296-020-04570-z
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 До БАН

    2 0 Отговор
    Напънете се и купете десетина уредчета за биорезонанс. Разглобете ги и ги разберете. Не са трудни. Работят с 9 волтова батерия и са много ефективни. Произведете 10 000 и ги раздайте на джипитата - да ги ползват за всеки, проявил признаци на вирусна инфещция. Те ще се използват и в бъдеще, защото неминуемо ще има и други пандемии. НЯМА ЛИ НЯКОЙ ФИЗИК ТУК?!?! Химичните средства не са ефективни, защото микроорганизмите се приспособяват и придобиват устойчивост към тях.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Не мислиш ли

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "тролофаг":

    ,че казано на новоговор - това е фейк нюз.Арабският пътешественик е искал да покаже примитивността на тангризма,сравнение с исляма,който накрая волжските българи възприемат.По същия превратен начин е описал и бита им.