Last news in Fakti

3 Април, 2020 20:59 11 196 15

Що е то ИВБД и спасява ли живота при зараза с коронавирус?

  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • ивбд-
  • командно дишане

Ковид-19 засяга предимно долните дихателни пътища и при 20% от заразените прониква дълбоко в белите дробове

Що е то ИВБД и спасява ли живота при зараза с коронавирус? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Коронавирусът засяга предимно долните дихателни пътища и при 20% от заразените прониква дълбоко в белите дробове - поне това се знае от данните дотук. В такъв случай помага само ИВБД. Ето как:

Новият коронавирус засяга предимно долните дихателни пътища и, както е известно до този момент, при 20% от заразените прониква дълбоко в белите дробове. Тогава състоянието на болния става критично и хората с най-тежки симптоми спешно трябва да бъдат настанени в интензивно отделение и да бъдат включени към апарати за изкуствена вентилация на белите дробове, съкратено ИВБД.

Процедурата е известна като командно дишане (КД)

В най-засегнатите от коронавируса страни - Италия и Испания, местата в интензивните отделения с възможности за ИВБД не достигат. Поради това на лекарите често им се налага да избират кого да спасят. Те вземат решение в полза на този, който има повече шансове да оживее.

Как функционира ИВБД?

Изкуствената вентилация е нужна тогава, когато белите дробове вече не могат да вдишат достатъчно кислород и да издишат събралия се в тях въглероден двуокис. Тогава апаратите за ИВБД поемат функциите на дихателната система и ако включването към тях се направи своевременно, това максимално увеличава шансовете за оживяване.

Принципът, на който работят апаратите за ИВБД, се нарича вентилация с положително налягане. Те вкарват в белите дробове въздух, обогатен с кислород, и изкарват от тях течността. Съвременните апарати за ИВБД могат да работят в различни режими за вентилация на белите дробове, които се използват според конкретната ситуация.

А изкуствената вентилация може да бъде два вида - инвазивна и неинвазивна. При неинвазивната вентилация на лицето на пациента се слага плътно прилепваща маска, през която с помощта на респиратора въздухът стига до белите дробове. В този случай естествените функции на дихателните пътища на човека се запазват. За инвазивната вентилация на пациента първо трябва да се направи интубация - да се вкара в трахеята му през носа или устата тръбичка, към която се включва апаратът за ИВБД.

Хората, включени към "вентилаторите", не могат нито да говорят, нито да се хранят или пък да пият - трябва да бъдат хранени изкуствено с тръбичка. А понеже инвазивната вентилация е и доста болезнена, пациентите обикновено биват вкарвани в изкуствена кома.

Защо не достигат апаратите за ИВБД?

Заради бързото разпространение на коронавируса по цял свят нарасна търсенето на апарати за ИВБД. Броят на местата в интензивните отделения в повечето страни не е бил предвиден за постоянно увеличаващите се болни, нуждаещи се от респиратори.

При това тези апарати, чиято стойност достига 50 000 евро, няма как да се купят в кратки срокове. По света има само няколко производители на машини за ИВБД и тези компании сега са увеличили производствените си мощности максимално, но имат проблеми с осигуряването на материали - дихателни тръбички и канюли.

Проблеми с лечението на пациентите с тежки симптоми на Ковид-19 могат да възникнат и заради недостига на квалифициран персонал, обучен да работи с апаратите за ИВБД в интензивните отделения.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 18 Отговор
    ДВ, в България има по-малко от 500 души болни, от които вече двайсетина са се излекували, за ДВЕ - ТРИ СЕДМИЦИ, това ли ви е "пандемията"? Хайде малко по-сериозно!

    Коментиран от #6, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Krumur

    9 4 Отговор
    Тия апарати стават само и единствено да поддържат "жив"някой със спрял дихателен рефлекс!!!
  • 5 А да

    9 3 Отговор
    А ха, стигнеш ли до ИВБД - почти си умрял. ВЪПРОСЪТ Е ДА НЕ СЕ СТИГА ДО ИВБД. ТУК Е СЛАБОТО МЯСТО В ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ДОСЕГА МЕРКИ. А ТО МОЖЕ ДА СПАСИ МНОГО ХОРА.
  • 6 Рошко

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това е тренировка и дресировка и постановка, да може да ни хакнат чиповете в ду,,,,. Болни и стари да се гътнат, само психично устойчивоздрави роби да останат, и, а това дейно участие се говори и пише по сайтове и новини, дойче зеле също взема дейно участие в този цирк, това за мен е световна конспирация
  • 7 Geo

    7 11 Отговор
    Хората, включени към "вентилаторите", не могат нито да говорят, нито да се хранят или пък да пият - трябва да бъдат хранени изкуствено с тръбичка.

    Поредната малоумна статия да ни уплаши със "страшния" вирус. Като стигнах до горното и спрях да чета. Офцете трябва да се плашат с несъществуващи заплахи за да не обръщат внимание на истинската а именно че ги водят към кланницата.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Вуросолог

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Geo":

    Предлагам ти да излезеш, оближеш градския транспорт и дай боже се заразиш за да ни покажеш колко не бил страшен вируса. Дай да видим кон боб яде ли ...
  • 13 Вуросолог

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Няма пандемия защото правителството взе много навременни мерки да я ограничи но прост добитък като тебе не го разбират. Ако искаш нагледни примери какво може да стане без такива мерки: Италия, Испания, Ню Йорк, а сега и Румъния. За интелигентен човек и един пример е достатъчен но ти явно не си от тия.
  • 14 Хигиената е науката за здраве!

    6 1 Отговор
    Хей ръчички, хей ги две, те ми служат най-добре! Едната мие, другата , а пък двете лицето. А пък мръстната вода, ще изхвърлим ей така ! Къде по света има такава песен?
  • 15 Вижда ли някой

    0 0 Отговор
    Пациентът на снимката лежи “по очи”