7 Април, 2020 07:04 4 660 18

СЗО: Защитните маски не могат да спрат пандемията

  • тедрос гебрейесус-
  • коронавирус-
  • сзо-
  • защитни маски-
  • пандемия

Само маските няма как да спрат пандемията

СЗО: Защитните маски не могат да спрат пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Правителствата по света да не бързат с отмяната на мерки срещу разпространението на COVID-19, предупредиха от Световната здравна организация. По думите на генералният ѝ директор „това изисква калибриран и постепенен подход, основан на точни данни“.

За да бъде овладяна пандемията от коронавируса, не е достатъчно само носенето на предпазни маски, предупреди Тедрос Гебрейесус: „Няма грешен или верен отговор, нито сребърен куршум! Само маските няма как да спрат пандемията - страните трябва да продължат да откриват, тестват, изолират и лекуват всеки случай на заразен, както и да проследяват хората, с които той е бил контактен“.

„Държавите може да обмислят използването на маски на обществени места, тогава, когато другите мерки - като почистване на ръцете или социална дистанция - са трудни за спазване поради липсата на вода или лоши условия на живот“, каза генералният директор на Световната здравна организация и изтъкна, че ако хората бъдат задължени да носят предпазни маски, това може да доведе до по-голям недостиг на тази част от защитната екипировка за здравните работници, които са на първа линия в борбата с коронавируса, предаде БНР.

За последното денонощие най-много смъртни случаи от коронавирус са били регистрирани в Съединените щати - 1 209 души, съобщи AFP. След Америка се нарежда Франция - с 833 починали и Испания - с 637 починали. Съединените щати продължават да са държавата с най-много потвърдените случаи на заразени в света - над 336 000. А вчера Италия - страната с най-много жертви на заразата - над 16 500, обяви, че за денонощие там са оздравели над хиляда души, както и че рязко е спаднал броят на новозаразените - те са по-малко от 3 600, а това е най-добрият показател от 17 март насам. Най-малко хора, заразили се с коронавирус, считано от 12 март, регистрира Гърция - едва 20 души за последните 24 часа. А в Турция в битката с COVID-19 са вчера загубиха ли 75 души.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквата

    28 13 Отговор
    Какво ли ще каже сега дървения филосов Генерал Годжи?

    Коментиран от #9

  • 2 Алфа Вълкът

    8 18 Отговор
    ВИЦ НА ДЕНЯ:
    В Италия по-лесно може да си намериш маски, отколкото свободно място в гробищата!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Баро Вкаров

    19 2 Отговор
    В България могат!Тука,вирусите са по 2-3 сантиметра и се виждат с просто око(гербаджийско око)!
  • 5 Шекспир

    6 2 Отговор
    Последното изречение е малко странно
  • 6 Страничен

    18 0 Отговор
    Слагайте маските, сваляйте маските! Строй се,преброй се! Да помислят за увеличение на леглата в психодиспансерите! Че народа масово ще изтрещи.

    Коментиран от #14

  • 7 хахахаха

    15 5 Отговор
    от кога го обяснявам че тия маски са пълен цирк подиграват се с простия човек но пък прости хора под път и над път всеки 3-ти с маска това е един вид преброяване на идиотите ...

    Коментиран от #18

  • 8 Глас от ОТВЪДНОТО

    9 4 Отговор
    Истината: СЗО не искат да спре пандемията. Те са световна търговска организация за която грабежът е милиарден бизнес. Къде ще отидат милиардите, вложени във ваксини и трилионите от печалбата, ако хората се справят и сами с парцалчета на устите си?
  • 9 8858

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тиквата":

    Преди Киро да измисли заповедта и след това да си я махне, Мутафчийски също каза, че маските не са нужни на здрави хора. Може и да е сменил мнението, но от 10-на дни вече не гледам щабове и не чета статистика.
  • 10 Човек от щаба

    7 0 Отговор
    Не бързайте с мерките, че ще вземем да преболедуваме и ваксините ще станат ненужни, както стана с ТОРС, МЕРС и т.н. Останаха и милиарди за раздаване. Като реализираме бизнес плана ще ви пуснем. Въобще кой се съобразява с ООН освен нашите специалисти, с малки отклонения. СЗО казаха тестове, тестове, тестове, а щаба не ще, не ще, не ще. И как да иска ще вземе да лъсне истината и звездите по раменете трябва да бъдат сменени с райенца
  • 11 ФК Леффка драгойчеваЛаффчис 1992

    7 1 Отговор
    СЗО-една безполезна организация...
  • 12 Опааа

    4 1 Отговор
    А сегаде.На кого да вервам,на СЗО или на нашия оперетен щаб и министерин които казват обратното.Утре тия от СЗО ще кжат,че и тия КПП—та са били пълна тъпотия ,но водача на нашите гении,тиквата рече друго.Я по—добре да си слушаме вожда,
  • 13 Матей

    8 0 Отговор
    Толкова са подли и долни,упражняват системен тормоз и здравата си тъпчат гушите в суматохата.На всичкото отгоре се създават условия за премахване на фасадната демокрация и установяване на фашистка диктатура,начело с военно-полицейска хунта.Средната класа ще бъде окончателно пометена от икономическата катастрофа и ще трябва масово да емигрира за да не тъне в глад и мизерия.
  • 14 Хе хе

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Страничен":

    Така беше в казармата...
  • 15 Гост

    2 1 Отговор
    Този вирус ще редуцира електората на БСП до една пета.
  • 16 Сзо

    2 0 Отговор
    Малко ми прилича на онзи кратък виц: Не мога да ги разбера тези мъже -един вика мърдай, друг не мърдай. Или когато ти заповядат "Стои на мърдай. А другия ти каже -горе ръцете. С маските е ясно. Ще си направиш с подръчни материали. Ама вместо тестовете с тестиси ли ще тестват?
  • 17 БОКОШЕСКУ, ти си знаеш!

    2 0 Отговор
    ОЩЕ ЛИ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ, ЧЕ ПРОБЛЕМЪТ ИДВА ОТ МАНГАСИТЕ. ТЕ РАЗНЕСАХА БОЛЕСТТА В СТРАНИТЕ, КОИТО ГИ БЯХА ПРИЮТИЛИ - ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ, ФРАНЦИЯ, ШВЕЙЦАРИЯ...И СЕГА ТОЧНО ПО ЦИГ.НСКИ И СЕ ОТБЛАГОДАРИХА. А У НАС ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ РЕЖАТ КРАТУНИ - ДОМЪКНАХА ГИ БЕЗ ВХОДЯЩ КОНТРОЛ, БЕЗ КАРАНТИННИ ПРИЕМНИ ПУНКТОВЕ. МАЗНИЯТ ТЮФЛЕК РАЗПРОДАДЕ КАЗАРМИТЕ, КОИТО БЯХА ВЪВ ВСЕКИ ГРАД И КОИТО ЗА НУЛА ВРЕМЕ МОЖЕХА ДА СЕ ОБОРУДВАТ С ЕВРОСРЕДСТВА. АМА ДАЛАВЕРАТААААА!
  • 18 ми все пак

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "хахахаха":

    полза има, от вируса изобщо не предпазват, ама ако кихнеш в автобус или магазин с маска по-малко ще те бият ,отколкото ако си без маска