Last news in Fakti

8 Април, 2020 08:36 6 596 18

Лукашенко: Няма никаква катастрофа, СЗО да дойде в Беларус за оценка

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • сзо-
  • ковид-19

Официално регистрираните случаи на новия коронавирус в Беларус до момента са 860, а починалите - 13

Лукашенко: Няма никаква катастрофа, СЗО да дойде в Беларус за оценка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След критики, че не е приел епидемията от коронавируса сериозно, президентът на Беларус Александър Лукашенко повика експерти от Световната здравна организация (СЗО) да направят оценка на ситуацията в страната му, предадoха ДПА и БТА.

Тук няма абсолютно никаква катастрофа. Броят на заразените нараства, но слава богу не лавинообразно, заяви днес Лукашенко, цитиран от държавната информационна агенция БелТА.

Лукашенко повика експерти на СЗО да покажат на беларуските граждани, че са в безопасност и правителството не крие нищо.

Официално регистрираните случаи на новия коронавирус в Беларус до момента са 860, а починалите - 13. Броят и на заразените, и на починалите в последните дни бързо расте.

Лукашенко беше критикуван както в страната си, така и в чужбина, че не въвежда мерки за ограничаване на разпространението на вируса. В страната продължават да се играят футболни мачове, на които присъстват много зрители.

По-рано президентът определи безпокойството около коронавируса като "психоза". Той поиска от правителството да осигури значително повече защитни облекла за медиците и заяви, че трябва да се следи по-строго за спазване на карантинните мерки. В Беларус на заразените не се разрешава да напускат дома си, за да се избегне по-нататъшно разпространение на вируса.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 👽👽👽👽

    29 4 Отговор
    Е да ама от ДВ друго са раздухали!

    Коментиран от #15

  • 2 ⛦⛦⛦⛦🇷🇺🇷🇺⛦⛦⛦⛦

    28 3 Отговор
    Обаче новите му приятели не смятат така!
  • 3 ЕС сборище на лицемери

    62 6 Отговор
    Прав е човекът, не прави драми, защото не чака и европарлама.
  • 4 ха ха

    43 4 Отговор
    Той да не дърпа дявола за опашката, че "експертите" от СЗО наистина могат да отидат и тогава нищо няма да може да ги спаси от разрастване на епидемията!

    Коментиран от #18

  • 5 Гошо

    34 1 Отговор
    Те тия от СЗО ,да отидат до Швеция не е зле
  • 6 Трудовакъ

    43 3 Отговор
    Умно момче е президентът Лукашенко. Взема надлежни мерки и по законоустановения ред, няма струпване на хора (защото са на работа, а не си клатят краката), тези, които нямат трудова заетост се пренасочват в материалното производство, с приоритет в селското стопанство, а Лукашенко там е в стихията си, не случайно е бил шеф на колхоз в съветските времена. На футболните мачовете има хора, но са малко, по 500 - 600 човека и са се сейнали по целия стадион, поне от директните репортажи по телевизията това ясно се вижда. Той правилно каза, че превенцията и лечението на тази инфекция се основава използването на трактора по предназначение. Но Лукашенко си е такъв, хуманен човек, преди време беше казал, че в Беларус има такова изобилие от демокрация, че може да изнася от нея за чужбина, особено на Запад. Не случайно народния поет Петко Р. Славейков беше написал: "Нам са потребне ораче, копаче и сеяче, а не зяпаче." На разбираем език: работа требе за тоя мат'рял, работа...

    Коментиран от #14

  • 7 един

    20 2 Отговор
    свестен управител се намети!

    Знайте, че само в Таджикистан и няколко африкански държави, ООН не си я прокара тази мизерия!

    Коментиран от #9

  • 8 ето ги

    25 2 Отговор
    Кой не заигра в подмолната игра на ООН с измисления вирус, който имат почти всички от нас пи всяко време:

    Тюркменистан, Таджикистан, Северна Корея, Лесото, Коморски острови, Сиера Леоне, Южен Судан, Малави, Йемен - всички останали приеха да се включат в играта!
  • 9 Трудовакъ

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "един":

    И в Туркменистан, там няма нито един заболял и починал от вируса, но в Туркменистан много трудно се влиза, а още по - трудно се излиза. Въобще страни, в които няма (ежедневно) безцелно шляещи се хора, неориентирани такива, свободно реещи се във времето и пространството и неуплътнени за работа, вируса не може да пробие, да зарази хората и да има починали. В страни, в които има много безделници, псевдотуристи, тарикати, шмекери, специалисти по скатаването от работа, печалния резултат е налице...

    Коментиран от #10

  • 10 това е целта

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Трудовакъ":

    Да мислиш, че е заради туристите, а всъщност - такъв вирус съществува, но не е толкова опасен, колкото се опитват да го изкарат. Още по-малко има тест който да го улови само него, тестовете реагират положително на всеки човешки корона вирус, а те са цели два и си ги влачиме с нас от години... Сега ще започнат да ви искат слюнка по пощата, а това си е събиране на ДНК.
  • 11 Ilmon

    24 2 Отговор
    И с мерки, и без мерки - резултата е един и същ! Браво на Лукашенко! Не се огъва!
  • 12 Рошко

    14 1 Отговор
    Аман аман, да не отиват че може да му занесът по мощен вирус
  • 13 Българин

    30 2 Отговор
    Браво на Лукашенко, това е най-успешната стратегия, грип като грип, който всяка година си идва и сам си отива... икономиката трябва да се спаси, работата на хората, да се спасим от глад, а не да всяват паника и да крадат милиарди, които ние ще връщаме...!

    Незабавно трябва да прекратим тази безсмислена карантина!!!
  • 14 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Трудовакъ":

    Освен трактор като превантивно средство Лукашенко препоръча и по 50 грама водка.При положение, че само 13 са починали от короновирус, тези мерки са адекватни. Че те от един обикновен грип умират повече хора. Ако изложените цифри значително се увеличат, може би ще има и затягане на положението.
  • 15 гъгъгъ

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "👽👽👽👽":

    Е как ще има никой не влиза и никой не излиза от Беларус вече 30г , отвреме на време накой руснак с носталгия, а след хитроумните пируети на батя (реекспорт на европейски стоки в русия и обратно горива за укропия) и такива вече няма.
  • 16 Не разбира

    4 1 Отговор
    И тез , как може да са си кръстили държавата , на името на трактор?
  • 17 хахахаха

    12 1 Отговор
    Лука си знае работата.Нека да го плюят.Но покупателната способност на беларусина е малко под средноевропейската,след въвеждането на новата им бел.рубла.Чистотата и организацията на движение е НАД средно европейската.Престъпността много ПОД средноевропейската.Който не вярва,да види статистиките.Не от дойче зелле и несвободна ивропъ ,разбира се.Мигранти,емигранти и имигранти,а и сезонни работници НЕ приема.Път троловете да си джафкат иззад ъгъла.
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    . Прocтo Лукaшeнкo oткaзвa дa игрae пo прecтъпния cцeнaрий зa рaзликa oт нaшaтa ТИКВA...При хората след 68 години смъртността рязко скача и е много удобно за манипулаторите всичко да препишат на COVID-19........ На година в България cи умирaт около 110 000 (сто и десет хиляди) души или средно по триста 300 на ден, а от грип нормален през сезона около 2500 души... Хoрaтa cмe крaткo-cмъртни, нe cмe cтoлeтници кaтo кocтeнуркитe дa живeeм пo 100-150, 200 гoдини , кoлкoтo и дa ни ce иcкa...
    В Бeлaруc трябвa мнoгo дa внимaвaт зa дивeрcии cвързaни c нaлaгaнe нa "пaндeмиятa"...