8 Април, 2020 08:53 6 093 30

Путин: Да не повтаряме чуждите грешки

  • владимир путин-
  • русия-
  • москва-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Епидемията още не е прехвърлила своя пик в Русия, предупредил държавният глава на съвещание с експерти

Путин: Да не повтаряме чуждите грешки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Русия Владимир Путин призова да не повтаряме чуждите грешки в борбата с коронавируса, пише в заглавие "Росийская газета".

Епидемията още не е прехвърлила своя пик в Русия, предупредил държавният глава на съвещание с експерти. Всички решения трябва да бъдат съразмерни на заплахата, посочил той. Специалистите заявили, че ефектът от мерките за самоизолация ще стане ясен след седмица.

Спад на заразата в Русия се очаква през юни, цитира вестникът в друг материал Вероника Скворцова, ръководителя на Руската федерална медицинско-биологична агенция. По думите ѝ до две седмици нарастващото разпространение на вируса в страната ще се стабилизира на едно равнище.

Претрупани с хранителни стоки след скорошното ажиотажно търсене, търговските вериги в Русия не могат да ги продадат и реализират загуби. Оборотът на по-малките магазини спадна с 20-30 на сто, а на големите - с 50-60 процента, посочва в отделна статия московският официоз.

На фона на спада в доходите и растящата безработица вследствие на обявената в Русия едномесечна карантина храните поскъпват, а според участници в пазара ще поскъпват и занапред, твърди обаче "Московский комсомолец".

Руските фермери, доставчиците и веригите искат "потребителите да им влязат в положението - вдигали цените не от печалбарство, а само поради форсмажорни обстоятелства". И хората им влизат в положението - къде ще ходят, констатира изданието.

Правителството обмисля предложения на предприемачите за подкрепа на бизнеса в Русия. С оглед неизбежното реструктуриране на корпоративните кредити през лятото или наесен министрите по принцип са готови да обсъдят идеята за разпределение на загубите между заемателите, банките и държавата. Подробности по бъдещата схема обаче ще станат ясни най-рано през май т. г., информира "Комерсант".

Жителите на Русия вече се сблъскват пряко с икономическите последици от пандемията, сочат данни от допитване на Висшето училище за икономика, цитирани в друг материал от "Комерсант".

През април само 22 на сто от анкетираните заявили, че доходът им още не е намалял, срещу 59 процента през март.

Във връзка с очакванията за удължаване на карантината вероятността от рецесия в икономиката на Русия тази година е почти 100 процента, смята финансовият аналитик Александър Разуваев, говорил пред "Свободная преса".

Едномесечната карантина според него ще предизвика, "грубо казано", спад от 6 процента на руския БВП. А икономическият спад значи безработица, орязване на заплати, дивиденти и най-важното - множество разрушени съдби. Икономическото недоволство и социалното напрежение със сигурност ще растат, прогнозира експертът.

Рецесията "ще е съпоставима с краха на Съветския съюз, когато БВП спадна с 30 на сто", коментира за всекидневника Алексей Сахнин, координатор на руското социалистическо движение "Ляв фронт".

Двайсет на сто от предприятията в Русия намалиха заплатите, 16 на сто започнаха уволнения. Трийсет на сто от компаниите накараха персонала да излиза в неплатен отпуск, пише "Труд".

Карантината тласна 50 на сто от фирмите към оптимизация на разходите. Предприемачески сдружения очакват икономическата дейност да спре за три месеца, отбелязва "Известия".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реално

    45 33 Отговор
    Еми пак е най-адекватен Путин от всичките световни лидери-Борката искаше стаден имунитет-еми получи го...Тръмп казваше,че това с вируса е измислица-четем колко са умрелите за 24 часа в САЩ...А Путин както винаги е трезвомислещ и премерен в мнението и действията си.

    Коментиран от #16, #24

  • 3 СссереМ

    44 30 Отговор
    Путин е велик управник и взима най-правилните решения. Слава на Путин!

    Коментиран от #8

  • 4 Еми то

    40 25 Отговор
    Разумно и пресметливо.Без емоции и с трезвомислещ поглед на ситуацията.Не случайно е най-влиятелният и уважаван политик в света.

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Този

    21 13 Отговор
    Вече се е събудил
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай Бай

    26 24 Отговор

    До коментар #4 от "Еми то":

    Много уважаван няма що, особено от Сирия, Венецуела, КНДР и Южна Осетия.
  • 10 икономист

    24 25 Отговор
    Русия икономически не може да си позволи тази карантина, БВП е 70-80% от газ и петрол, който в момента се срина и ще остане на ниски нива. Напълно реалистично е срив в икономиката им от порядъка на 90% от БВП...

    Коментиран от #12

  • 11 фактология

    21 20 Отговор
    Ха честито...Онзи ден Русия подкрепи материално СЗО с доста крупна сума, а днес вече имаме включена ваксина за корона в списъка на СЗО създадена в Сан Петербург.
  • 12 Е не те знам

    24 19 Отговор

    До коментар #10 от "икономист":

    колко си икономист, ама като гледам нещо не разбираш, а и е факт, че руснаците са в едномесечна карантина със запазване на заплатите. Санкциите наложени и от запада и краварите я направиха само достатъчна, а петрола и газа след спада се покачи а, така, че си скъсай дипломата на икономист.

    Коментиран от #13, #14, #15, #17

  • 13 Аз те знам

    19 13 Отговор

    До коментар #12 от "Е не те знам":

    1 долар равно на 100 рубли

    Коментиран от #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 "РЕЦЕСИЯТА ЩЕ Е СЪПОСТАВИМА С...

    23 17 Отговор

    До коментар #12 от "Е не те знам":

    ....КРАЯТ НА СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ КОГАТО БВП ПАДНА С 30%"
    ЗАКРИВАААААЙ 😂😂
  • 16 Роко

    21 22 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Да каза обявявам неработна седмица ама работодателите ще ви плащат и руснаците се юрнаха да почиват (по - заможните литнаха до Сочи, а по - бедните излязоха дружно да хапнат по шашлик в парка). След което Путин каза всеки да се оправя поединично помощ от държавата няма да има да се оправят регионите кой както може. След което се скри. Ето така постъпват национално отговорните лидери.
  • 17 Роко

    9 12 Отговор

    До коментар #12 от "Е не те знам":

    Да каза го, само че работодателите (дори държавната администрация) явно не са го слушали, щото казаха на работниците че работата си върви и който не се яви ще си понесе последствията. Всеки може да си остане вкъщи, но ще му търсят замяна, но евентуално след кризата ако има възможност ще го назначат отново (чуш сабачая както казват руснаците)
  • 18 брус

    26 24 Отговор
    Русия се управлява от вменяеми хора. Правителството оглавявано от Мишустин и Президента Владимир Путин,взеха най-адекватните мерки срещу корона вируса.Икономиката е стабилизирана в рамките на карантината,а не работещите получават заплата.Не се грижете за Русия.Тя е излизала от по трудни положения и се възстановявала сама.Насочете вниманието си към западаща България с не работеща икономика и почти закрито селско стопанство.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 КАК СИ ОБЯСНЯВАШ ФАКТА

    20 10 Отговор

    До коментар #18 от "брус":

    ЧЕ СИ ТОЛКОВА ТЪП?
  • 20 pepy

    19 4 Отговор
    "... Спад на заразата в Русия се очаква през юни, цитира вестникът в друг материал Вероника Скворцова..."

    За последните 24 часа: +1 178, в Москва + 600.

    Общо заразени в 81 региона /от общо 85/ 8 672, в Москва 5 841.
  • 21 Роко

    14 7 Отговор

    До коментар #18 от "брус":

    Приятелю откъде взимаш информацията си явно от някоя паралелна вселена. Защото реалността е малко по - различна. Путин изговори куп глупости от които станаха ясни три неща, Аз нямам нищо общо и няма да поема никаква отговорност, Регионите да се оправят кой как може губернаторите са отговорни за ставащото в тях аз нямам нищо общо, помощ от държавата не чакайте (освен ако не се казвате Сечин) бизнеса да плаща от джоба си заплатите на работниците които аз пуснах да почиват. И най - сладкото ние няма да въвеждаме извънредно положение но ще глобяваме с ЕДИН МИЛИОН РУБЛИ (да припомним 17 000 рубли взима средната класа там) всеки който си позволи да се разхожда навън. Ох забравих ще наложат нов данък на спестяванията. Това всичкото ако го наричаш адекватни мерки много ми е интересно кое според теб е неадекватни мерки?

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 урунгел

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Аз те знам":

    1 долар-75.69 рубли! Това със стото шЪ почакаш малко!

    Коментиран от #26

  • 24 Rado

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Путин копира действията на Бойко.

    Коментиран от #30

  • 25 копейкин

    12 6 Отговор
    Поткин се моли на СА за преговори ,обаче ония са го турили на хурката .

    Е така е , ЖОЖЕ - имаше един виц "Като не можеш да летиш .... "

    Коментиран от #27

  • 26 Наздраве

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "урунгел":

    съвсем малко !
  • 27 Бкп

    11 5 Отговор

    До коментар #25 от "копейкин":

    Принц Салман,да са му живи и щастливи камилите, заби на путя не точно нож и не точно в гърба.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 кочината се рути

    10 3 Отговор
    САЩ и Канада няма да участват на среща ОПЕК+ . Маленкий Пу да си духа сам кашата ,която е забъркал.

    Вчера руснаците са продавали сорт Сокол под 12 долара на азиатски пазари. Нефта Брент се покачи до 33 , но не и Уралс - той е под 20 твърдо ,с доставката 17,5. Осъществиха сделка и с него, продадоха на Белорус на цена от 5 долара за барел . Повтарям 5 долара за барел.
  • 30 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Rado":

    Ще те разочаровам колкото и неадекватно да действа нашата Тиква се справя значително по - добре и адекватно от Путин. Явно нашия близнак освен, че е по - представителен е и по - умен (имаше достатъчно акъл да се вслуша в съветите на по - умните от него специалисти).