8 Април, 2020 09:00 4 714 35

Пекин: Искането на обезщетение от Китай е абсолютно неоснователно и неморално

  • китай-
  • ухан-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ковид-19

В историята никога не е имало прецедент за търсене на отговорност към определени държави заради инциденти с общественото здраве

Пекин: Искането на обезщетение от Китай е абсолютно неоснователно и неморално - 1
Снимка: shutterstock

Наскоро английската организация „Henry Jackson Society" публикува т.нар. изследователски доклад, в който обвини Китай в прикриване на информация за епидемията и нарушаване на „Международните здравни разпоредби", като настоява за обезщетение от Китай.

Известно е, че Китай положи безпрецедентни усилия за превенция и контрол на епидемията и спечели скъпоценно време за света да спре разпространението на вируса. Още на 31 декември миналата година Китай докладва на Световната здравна организация за заразените в страната необясними случаи от пневмония, своевременно сподели със СЗО и целия свят генетичната последователност на новия коронавирус и предоставяше данни за епидемията в страната всеки ден. Искаме да попитаме, съгласно кой международен закон някои западни хора искат да търсят отговорност на Китай?

Пред епидемията всички сме жертви. В историята никога не е имало прецедент за търсене на отговорност към определени държави заради инциденти с общественото здраве, защото това неизбежно ще предизвика вълна от омраза към конкретните етнически групи в световен мащаб и изкуствено ще създаде трагедии. Твърденията на някои западни хора в същността си са расистки и прекрачват моралната линия, коментира "Радио Китай".

Директорът на изследователския институт на Китай при Кингс колидж Лондон, Кери Браун посочи, че институтът „Henry Jackson Society" е известна дясна организация, която особено обича да напада. Трябва да се отбележи, че някои десни политици във Великобритания явно или прикрито действат съгласувано с тези десни учени, за да търсят „изкупителна жертва" за хаотичната реакция на властите.

Всъщност във Великобритания не липсват напреднали медицински технологии, обаче недостигът на медицински ресурси и безразличието към публикуваната от Китай информация, значително ограничиха способността на британското общество да реагира на кризата в общественото здравеопазване. Хората, които наистина трябва да бъдат критикувани, са онези десни учени и консервативни политици на страната.

Понастоящем потвърдените случаи по целия свят вече надхвърлиха 1,2 милиона, само в САЩ са повече от 360 хиляди. Британският министър-председател Борис Джонсън в момента се лекува в интензивно отделение заради влошени симптоми. В този критичен момент на световната антиепидемична борба поведенията на някои организации и политици в Европа и Америка са открито расистки и политически мотивирани с елемент на „прехвърляне на топката", което вреди сериозно на международното сътрудничество за предотвратяване и контролиране на пандемията. Точно тези хора трябва да поемат отговорността, защото те няма морално дъно и създават хаос в света.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТтттТ

    36 10 Отговор
    Те британците винаги са били лакоми-затова и ще страдат в бъдеще още повече.

    Коментиран от #4, #26

  • 2 Китайска тояга

    32 9 Отговор
    ще получат мераклиите за компенсации!
  • 3 Цинизъм

    43 11 Отговор
    Цинизъм, съдателите на CoV2, които патентоваха вируса 2015 обвиняват Китай.

    Целият свят се съмняват в САЩ и Британия.
    И по тази логика, Украйна няма ли да плаща на ЕС за Чернобил?
    САЩ на Балканите за бомбите с обеднен уран?

    Коментиран от #5

  • 4 Уди Кълвача

    28 10 Отговор

    До коментар #1 от "ТтттТ":

    Соросоидните слуги отклоняват ороблема към Китай! То това е част от занятието Covid 19!
  • 5 Желко Драшич

    32 5 Отговор

    До коментар #3 от "Цинизъм":

    Последните дължат компенсации на Сърбия и на Ирак, Куба, Венецуела, Афганистан..... също!
  • 6 gost1

    18 3 Отговор
    Уфф, като ги изтрепе всичките за какво са им парите на Китай...не се налапаха тия британо-американци...
  • 7 СссереМ

    23 10 Отговор
    Искаха да сринат Китайската икономика,
    с вируса но сороснята пое дебелия, който гроб копае другиму сам пада в него. Да да живее ККП която се грижи за проблемите на народа, а не като нашите крадци от Гроб с лъжливите си мерки без да подпомогнат с един лев закъсалите БГ граждани!

    Коментиран от #15

  • 8 Факт!

    18 4 Отговор
    Кога германия ще бъде съдена че не разреши да се затворят границите.Китай трябва да бъдат съдени затова че ядат всичко!
  • 9 историята ще покаже

    16 13 Отговор
    Още преди 3 месеца го казах - големият печеливш е Китай и твърде вероятно е сами да са си пуснали вируса. Най-лесно се справиха, сринаха световната икономика, изкупуват горива в момента, производството им върви на пълни обороти, тогава когато всичко е замряло. Ще залеят всички с евтини и некачествени стоки. Те имат интерес да нямаме пари, за да им купуваме боклуците. Пазаруват пристанища, търговски пътище и т.н на безценица.

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Може

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "историята ще покаже":

    Много краварски филми гледа !!!
  • 11 Икономист

    16 10 Отговор
    Китай е отговорен за разпространението на вируса, като криеше до последно, че има някакъв проблем... затова са прави, Китай да плати РЕПАРАЦИИ на всички засегнати нации по света, имат и парите и възможността да го направят. Не знам на колко хора е ясно, че в момента на международните борси Китай изкупува Европейски и Американски компании, пристанища, инфраструктури... ВСИЧКО на безценица!!!
    Китай да плати РЕПАРАЦИИ на Европа и САЩ!!!
  • 12 Мдаа

    13 4 Отговор
    Пък Китай казват, че нулевата пациентка е САЩ колоездачка, роднина на служител в биолабораторията Форт Детрик, участвала октомври в световните военни игри в Ухан.
    Пък в САЩ 2018 края, след заведени дела от семейства на служители в биолаборатория форт Детрик, се появяват необясними случаи на белодробни усложнения, след съмнения за изпуснат вирус лабораторията е закрита.
    Пък в Китай няколко от военните американци от игрите са приети в болница със странни белодробни усложнения.
    Пък САЩ и Британия 2015 патентоват таткото на CoV2, CoV1.
    Пък САЩ 2018 правят учения, доклада го има за зараза с вирус от Китай, в който ще загинат на половин милион хамериканци.
    Пък Китай загуби в пъти повече милиарди от САЩ, защото изнасят в цял свят.

    Пък личното ми мнение е: че няма невинни, големите икономики аграят заедно, за да се стигне до златния милиард.
    Но този вирус е нищо, ако CoV2 не ни унищожи ще пуснат друг, по-силен, англосаксонската фантазия е безгранична.
    Във войната с Виетнам по архиви на ЦРУ са искали да отглеждат плъхове на Запад и да ги пускат с взривни устройства над Виетнам.

    БГ има опит от англосаксонците пускащи играчки бомби над София ВСВ - чудничко.

    А за БГ на никой няма да му пука, още по-малко САЩ, които откраднаха платените маски, медикаменти и защитни облекла от верните си съюзници Германия, Франция, Италия.
    И заплашиха Индия да им продава, защото щели да им го върнат, ако първо народа си, а не за Хамериканците.

    Какво стана със Скрипа

    Коментиран от #27

  • 13 Мда

    10 2 Отговор
    Пърдон, 2018 да се чете като 2019.
    Ученията в САЩ са от януари 2019 до август 2019 участват, военни, сестри, ветерани и още, и още, ей така случайно, баш преди вируса.
    Докладът е предоставен на Департамента.
    Малко след това изниква името на Гейтс, който не знайно защо споменава, че САЩ не са готови за оцеляване след вирус мащабна пандемия - той пророк, или втория Кейси.

    Странно защо продава акциите си и започва да се занимава с изработване на ваксини.

    Американскоингилизкия CoV2 не успя да затрие света, сега ще видим как Чичко Джонсън магически оздравява - нищо че нямат "уж" илачи в Брития.

    Ко тана със Скрипал, живи ли са, здрави ли са, или са в 5-тото измерение.

    Коментиран от #17

  • 14 китайския дракон даже и не усети

    8 3 Отговор
    Очаквам Китай да им срине икономиките на всички боклуци и всичко да си дойде на мястото.
  • 15 Презвитер Козма

    5 16 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Богоненавистната ККП умишлено прикри разпространението на вируса и заплаши лекарите да мълчат. Прикри стотици хиляди, ако ли не и милиони жертви китайци, за да избегне бунтове и сваляне от власт. Сега използва ситуацията и ударно изкупува европейски и американски фирми, докато останалите се гърчат в агония. В същото време ККП разпространява пропагандна и лъжи една от друга по нелепи, които на свой ред са подхващани от една шепа комунисти, лумпенпролетариат и русофили в България. Дами и господа, колкото и да се пънете, светът отново видя истинското лице на комунистически Китай.

    Коментиран от #33

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иван

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Мда":

    А на теб не ти е известно, че и руски военни са участвали. А да ти е известно за инцидента в обект Вектор в Новосибирск месец преди това?
    Чичко гугъл ще ти каже ако се поразтърсиш.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мдаа

    11 2 Отговор
    А фактът, че само в Украйна има неофициални 14 биолаборатории, финансирани чрез частни фирм, и една официална, финансирани от Пентагона, трябва сериозно, ама много сериозно да притесни целия свят.

    САЩ имат биолаборатории в Украйна, Грузия, Азърбейджан,Ирак, Йордания, Узбекистан,Казахстан, Узбекистан,Туркменистан, Пакистан,Тайланд, Малайзия, Филипините,Камбоджа, Виетнам, Лаос,Уганда, Кения, Танзания,Камерун, Либерия, Сиера Леоне,Сенегал, Гвинея.

    За Южна Америка няма да пиша, за биолабораториите в Англия и САЩ - също.

    Този факт е изключително тревожен, още по-тревожен е фактът че САЩ не допускат до лабораториите си служители на ООН.
  • 20 Мдаа

    10 3 Отговор
    Когато Китай или Русия притежават над 50 биолаборатории по цял свят, и над хиляда военни бази както САЩ.

    Тогава ще имам основания да се притеснявам от тях.

    В момента на база факти много сериозно ме притесняват САЩ, а и всеки умен човек.
  • 21 Мдаа

    11 3 Отговор
    Руските и китайски учени спират разработките.
    меж. екип в САЩ обаче не ги спира, дори патентоват CoV1- списание Nature 2015, независимо от протестите на световни учени ,че вирусът патентован от САЩ и Брития е заплаха за човечеството, публикувани в същото списание.

    Когато фактите говорят, а не пропагандата, ситуацията е зловеща.
    Само във форт Детрик за десет години изчезват от биолабораторията над ХИЛЯДА ПАТОГЕНА - затова я закриха, и след необяснимите белодробни усложнения на работещите там.

    А в Грузия Лугар за една нощ загиват 30 човека, посещавайки уж да ги лекуват финансираната от Пентагона биолаборатория - разкрития Диляна Гайтанджийска.

    Странен бе свинският грип тръгнал в Китай унищожил над 50% от производството им, в БГ също, птици, крави, кози, свине - случайност, а? За да купуваме забранените в ЕС хлорирани САЩ пилета, замразени САЩ меса, и ГМО картофи - чудничко.
  • 22 Иван

    4 11 Отговор
    Мда ти да не си руски възпитаник. Имат бази и лаборатории, защото са най-великата нация към момента. Нека да имат руснаците, китайците ние също, но не става. Нали бяха руснаците велика държава, каквото оставиха още неможе да се изрине, най-вече хора като тебе, но дано вируса свърши тази работа.Имам дозина руски познати, но като тях глупаци не съм виждал. За мен те са цигани. Англичаните тука по морето са по-коректни и по-точни.Щото за мен руснаците и китайците са може би виновни за това. Това са двете най-мръсни нации.

    Коментиран от #35

  • 23 Хлъц

    4 3 Отговор
    Ще вземат на Дракона лево мъдо! Чиста проба...Крадеца вика: Дръжте крадеца! Все по ясно става,че това е бактериологичен удар в началото срещу Дракона( могъща икономика,милиардно население + огромен износ ) и последващ удар срещу Европа.- локомотива на световната икономика и финанси.Говедата са се набълбукали до темето със стотици трилиони вътрешна и външна задлъжнялост и печатницата бълва нови ,с нищо необезпечени хартии.Смазваш и двете смъртно опасни за теб икономики,хвърляш останалите в многомилиардни дългове,за да запазят населението си,и след това първо обвиняваш Дракона за пандемията,и автоматично настроиваш светът срещу него.Приключва пандемията и те гордо и благосклонно " загрижени" започват нов план " Маршал" но не със стоки,суровини а със трилионни заеми от същите зелени тапети.Срещу реални активи,стоки ,суровини + лихви.План за стопяване на дълга и подчиняване през дълг на цялата световна икономика. При 15 % постъпления от търговия и услуги и над 75% борсови игри- тип" Тука има- тука нема" каква могъща икономика сте? Колос на глинени крака,лежащ на самореклама и трика Бретън Ууд с петрозелендаша.До края на годината щяха да фалират, защото и решението на БАЗЕЛ- 3 за златото ги постави в цайтнот.
  • 24 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    2 1 Отговор
    не ли краино време разни такива лаборатории да се забранат

    Коментиран от #32

  • 25 Путлян

    4 7 Отговор
    Китай трябва да плаща репарации за чумата , която натресе на света!
  • 26 Георги!

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТтттТ":

    Радио Китай излезе с позиция.Какво казва радио Ереван предстои да разберем!
  • 27 стоян

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Мдаа":

    До 12ком -Тази информация от руското посолство ли ти я дадоха
  • 28 Лили

    7 0 Отговор
    Веднага САЩ да изплатят обезщетения на Ирак, Либия и другите от арабската пролет за лъжата, че имат химически оръжия. Дали Англия и0 САЩ не са го създали, че много късно въведох ограничителни мерки за короната
  • 29 читател

    3 4 Отговор
    подкрепям коментар 11. Китай да бъде наказан за престъпления срещу човечеството.Всички световни пандемии тръгнаха от тях, Наказание ...
  • 30 Патето яки

    2 2 Отговор
    Да плащат ЦРУ и МИ5, те всичко знаят.
  • 31 Павлин

    3 3 Отговор
    Искането на обезщетение от Китай е напълно справедливо,защото от так тръгна корона вирус и зарази милиони на планетата и умират хиляди невени хора, за това Китай трябва да заплати !!!
  • 32 Учен

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА":

    Първо ще забраним неграмотните, търтеите и алкохолиците, скучаещи по форуми!
  • 33 бай Шиле

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Презвитер Козма":

    Презвитер Козма,този тескт си го препечатал от радиостанциите на САЩ от 1960 година.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.