Last news in Fakti

8 Април, 2020 13:29 8 222 48

Експерти: Смъртността от COVID-19 в страните с масова ваксина БЦЖ е 6 пъти по-ниска

  • ваксина-
  • бцж-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Как точно става това, не е известно, но вероятно БЦЖ засилва вътрешните имунни механизми

Експерти: Смъртността от COVID-19 в страните с масова ваксина БЦЖ е 6 пъти по-ниска - 1
Снимка: БГНЕС

Специалисти от болницата "Джонс Хопкинс" в САЩ установиха, че смъртността от Ковид-19 в държавите с масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ е 5,8 пъти по-ниска, съобщи в. "Дейли мейл".

Учените са отстранили фактори като икономическо развитие на държавите и процента на възрастните от населението, които биха променили резултатите. Те са се спрели на смъртността на един милион жители във всички държави, за които има достатъчно данни - 50-те с най-много случаи на заразяване. Връзката между ваксинацията с БЦЖ и по-ниската смъртност е "видима", предава БТА.

За да намалят отклоненията, свързани с диференцираните криви на епидемията в различните държави, специалистите са се спрели на дните след обявяването на стотния заразен с новия коронавирус и така са правили сравнения на смъртните случаи и ваксинационните програми с БЦЖ.

Средната смъртност е варирала значително и според икономическото класиране на държавата. За държавите с нисък среден доход, висок среден доход и висок доход тя е съответно 0,4, 0,65 и 5,5 на милион. По-високата смъртност в богатите държави според учените "противоречи на интуицията". Те не могат да я обяснят, но напомнят за предишни изследвания, според които смъртността от дихателни болести сред по-бедните обикновено е по-висока заради различни социодемографски и икономически рискови фактори. Известно е, че болестта Ковид-19 е по-опасна за хората над 65-годишна възраст, а те са по-малко в по-бедните държави.

Учените предупреждават резултатите им да се възприемат внимателно, защото има няколко неща, които може да ги изкривяват.

"Въпреки тези възражения, обратната връзка между икономическото положение и смъртността от Ковид-19 и силната екологична връзка с ваксинирането с БЦЖ са интригуващи" - пишат учените.

Статия за изследването е публикувана в сайта MedRxiv, но не в списание, което изисква резултатите да бъдат проверени от професионалисти.

Предишни изследвания установиха, че стогодишната ваксина против туберкулоза БЦЖ (Бацил на Калмет-Герен) укрепва имунната система. Как точно става това, не е известно, но вероятно тя засилва вътрешните имунни механизми. Сред т.нар. допълнителни ефекти е и по-голямото предпазване от дихателни болести, което е признато от Световната здравна организация.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    123 7 Отговор
    Соц медицината ги удари в земята.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кокорчо🙄

    3 69 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Само мъртъв може да ме ваксинират

    Коментиран от #13, #33, #47

  • 4 Д-р По навътре.

    48 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Браво и аз мисля точно така.👏👏👏
  • 5 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    67 4 Отговор
    И пак долните комуняги са виновни, че всички в държавата на ГЕРП са ваксинирани.Факт!!!!!
  • 6 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    83 6 Отговор
    Соц ваксината се оказа по силна от капиталистическо-американският вирус COVID-19-BUMERANG. ХА ХА ХА Да живей живей труда.
  • 7 Браво на Комунистите

    88 8 Отговор
    Или как Бай Тодор продължава да спасява Българите!

    Коментиран от #21

  • 8 Бат Бойко

    63 6 Отговор
    Тия комунисти ще ми провалят извънредното положение. Можех така да си карам до гроб.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ventura

    14 1 Отговор
    Интересно, но с наркоманите у нас какво ще стане? Те са с толкова отслабен имунитет, че ще са сред най засегнатите от COVID19, и последващите корона-вируси.

    Коментиран от #12

  • 12 Калпазанин

    25 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ventura":

    Аз тях не ги мисля, искам да знам някой ром дали е хванал корона, и да кажат причините, то май в днешно вре колкото си по див луд и прост, толкова по здрав ше бъдеш

    Коментиран от #19

  • 13 ха ха

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кокорчо🙄":

    Мъртвите, не ги ваксинират.
  • 14 Боко самохвалкото

    48 5 Отговор
    Всъщност Боко пак се хвали, както винаги с постижениятс на бащицата си Бай Тошо приписвайки си ги за свои! Ако България не бе въвела BCG през 51г и не я бе направила задължителна от 59 г сега наглия Боко, наистина щеше да брои само трупове!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мария

    39 3 Отговор
    Много ще ми е интересно ако ваксинацията по време на Комунистическия режим ни спаси. Как ще го прикрият. Как хаджи Бойко ще си качва медалите. Как ще извъртят нещата.
  • 17 Спасов

    29 6 Отговор
    Браво! Отлично! Най-после нещо хубаво от соца!
  • 18 Ванката

    27 3 Отговор
    Здравейте "братя" хамериканци! Как е, как е? Шегувайки се ви питам!
  • 19 нкм

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "Калпазанин":

    Много пъти съм се опитвал да си обясня невероятната устойчивост на циганския етнос към придизвикателствата от всякакво естество.Първо може би генома им е такъв.Второ имунната им система е с по добър статус.Всички знаят за връзката между слабата имунна система и лошо протичане на болеста.Кой от ромите се притеснява от това че няма работа.че може да остане без работа.че няма да може да нахрани или изучи децата си.Те не полагат усилия да се усъвършенстват и получат по високо доходна работа.По скоро живот ден за ден

    Коментиран от #24

  • 20 Лили

    20 3 Отговор
    Не е. Не може Буда да признае, че по онова очерняно време е имало повече мисъл за населението. След като язовирите, магистралите и пътищата, които са построени тогава са по качествени от всичко досега какво очаквате. Много ще се радвам ако ваксината се окаже предпазваща. Но най ще ми е кеф за тъпите подъжатели на анти ваксинацията, защото аз не бях ваксинирана против морбили по късно е била въведена и едва не умрях от нея. Синът ми поради мед. показания не беше всксиниран от
    Дифтеткок и на 10 месеца се разболя от коклош. Свекърва ми, която беше педиатър не можа 2 седмици да разбере от какво е болен ~имаше само 5 случая в София. Затова, когато се родиха
    внуците ми нямаше ама тъй било нейде си

    Коментиран от #28, #40

  • 21 Забелязъл.

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "Браво на Комунистите":

    Хубава истина си публикувал но с нея направо удари всички соросиди в земята и някой може да получи инфаркт и да хвърли топа и току що виж го писали сред жертвите на COVID -19....
  • 22 Хкнн

    7 8 Отговор
    Знам , че мнозина ще бъдат разочаровани , но България по заболеваест е сред отличниците измежду бцжираните държави. Но непредубедените пък ще са доволни да го прочетат.
  • 23 Бесен Язовец

    15 0 Отговор
    Тива го знаят от самото начало обаче нали са съпричастни изток със запад в Европа и всчки в кюпа! В швабия също го знаят, защото броя на заразените от източна Германия и западна има драстична разлика!
  • 24 Ййй

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "нкм":

    Циганите живеят значително по-кратко от българите. Не им завиждайте без причинно!

    Коментиран от #27

  • 25 Лили

    6 0 Отговор
    Не е. Не може Буда да признае, че по онова очерняно време е имало повече мисъл за населението. След като язовирите, магистралите и пътищата, които са построени тогава са по качествени от всичко досега какво очаквате. Много ще се радвам ако ваксината се окаже предпазваща. Но най ще ми е кеф за тъпите подъжатели на анти ваксинацията, защото аз не бях ваксинирана против морбили по късно е била въведена и едва не умрях от нея. Синът ми поради мед. показания не беше всксиниран от
    Дифтеткок и на 10 месеца се разболя от коклош. Свекърва ми, която беше педиатър не можа 2 седмици да разбере от какво е болен ~имаше само 5 случая в София. Затова, когато се родиха
    внуците ми нямаше ама тъй било нейде си
  • 26 Gkbb

    12 0 Отговор
    Още по-леко карат вируса в топлите страни. Така , че почвайте със слънчевите бани. Засега по терасите.
  • 27 Niknay

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ййй":

    Ти го каза , живеят. И не е важно колко си живял а как ! Едни робуват на пари коли къщи имоти кариера а други живеят ден за ден щракат си с пръсти и празнуват като за последно .

    Коментиран от #31

  • 28 00000014

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Лили":

    Правиш ли разлика кой ти предлага ваксинация и защо? Казвам ти го, без по принцип да отричам ваксинациите. Но това, което предлагат от запад .... мерси .... всичко е за пари, и ще те разболеят, и ще те лекуват. Последната ми ваксина е за жълта треска - профилактична за работа.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 НАБОР 59

    13 1 Отговор
    Помня през детските години в училище много често ни имунизираха , за най различни болести . Явно е имало ефект ,защото не се разболяваха децата .

    Коментиран от #37

  • 33 Бау

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кокорчо🙄":

    Ако мислиш, че някой в родилното те е питал...

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Анализатор

    6 3 Отговор
    Ето експертен доклад, който доказва, че не е необходимо извънредното положение в България, то само остави хиляди хора без работа, без пари, без бъдеще, а милиардите, които ще откраднат управляващите, ще ги връщаме ние...
    Мутафчийски е отговорен за финансовия колапс на държавата!!!
    Незабавно отменяне на извънредното положение...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 И Аз помня

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "НАБОР 59":

    наборе че за да изляза в чужбина на състезание ни имунизираха за чума и холера а като прибереме задължитено прегледи и строга карантина.Контрол на митницата. А сега сме разграден двор
  • 38 Дофтор

    10 1 Отговор
    Пак опряха до Социализма и неговите предимства
  • 39 Geo

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Кокорчо🙄":

    Ти виждал ли си някога как се прави ваксина за БЦЖ или както му казвахме навремето - манту. Но щом казваш че ще те чипират явно не си виждал. Само ще ти кажа че изобщо не използват спринцовка.

    Хайде стига с тези глупости на антиваксинърите. За сега лекарства срещу вируси няма измислени - единствено ваксините действат. И благодарение на ваксините такива болести като едра шарка почти не съществуват.

    А "чипът" вече са ти го сложили - нали имаш мобилен телефон и без него не тръгваш никъде.

    Коментиран от #41, #42

  • 40 хахахахаха

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Лили":

    Само да кажа-през "свръхкалпавия"соц,ваксините не бяха ТУРСКИ.Повечето бяха наши,руски или по лиценз на Луи Пастьор институт.И НЯМАШЕ проблеми след ваксинация.И те наблюдаваха за рецидив след това.Спирам дотук,който има акъл ще вдене.
  • 41 Кокорчо🙄

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Geo":

    Да ама мобилния ако искаш може да го дадеш на някой примерно, може и да го оставиш, тоз чип ше можеш ли да го изкараш
  • 42 Кокорчо🙄

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Geo":

    Да ама мобилния ако искаш може да го дадеш на някой примерно, може и да го оставиш, тоз чип ше можеш ли да го изкараш

    Коментиран от #43

  • 43 Geo

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Кокорчо🙄":

    Първо си отговори на няколко въпроса за да не ставаш смешен.
    - колко голям ще е този чип
    - за какво ще го ползват
    - каква информация ще събира за теб
    - как ще я предава на тези които ужким ще ти го сложат
    - от къде ще взема енергия за да работи.
    - ти чип виждал ли си и знаеш ли колко е голям
    - какво точно значи чип

    Като си отговориш на тези въпроси и сам ще се откажеш от идеята че може някой без да разбереш да ти вкара чип в тялото.
    Друг ще е въпроса че щом някой може да ти вкара ще има друг който може да го изкара.

    Много американски филми гледате и приемате това за вярно. Чипа в преносен смисъл вече са ни го сложили - следят ни от компютри, телефони, улични камери (новите телефони разпознават лица а представи си мощни компютри). Така че няма бягане но едва ли скоро ще стане да ти поставят истински чип в тялото.

    Коментиран от #48

  • 44 БРЦК

    1 0 Отговор
    ПРИЗИВ НЕ ПОСЕЩАВЙТЕ БЛИЦ ТЕ ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ
  • 45 Човекоядец

    0 0 Отговор
    A бe ниe изядoхмe нa Aнгличoвчaнитe вcичкoтo мeco зaрaзeнo c лудa крaвa и пocлe на Европейчо сичко болно свичовско + всякъкъв вид негодни за ползване боклуци и умряхме ли ,как ще ни хване вирус той само като мине покрай нас и е умрял а бай Бойко се прави на велик
  • 46 Курчо

    0 0 Отговор
    Този чип на вграждане следи всичко което изпълняваш финансови резултати дебитни и кредитни потоци мислене психика партийна пренадлежност т.с.ТИ СИ ОТВОРЕН ФАЙЛ РАЗПОЗНАВАЕМ СИ И НЕ СИ ОПАСЕН / НЯМА ИЗНЕНАДИ/ИЗПОЛЗВА СЕ МАСОВО В ЮЖНА АМЕР.МНОГО КОМПАНИИ ГО ИМАТ КАТО ИЗИСКВАНЕ ПРИ ПОСТЪПВАНЕ НА РАБОТА
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.