Last news in Fakti

8 Април, 2020 15:37 4 066 28

Лъже ли Пхенян за коронавируса?

  • северна корея-
  • коронавирус-
  • лъжа-
  • китай-
  • сзо-
  • ким чен ун

Докато новият коронавирус продължава да се разпространява по света, Северна Корея твърди, че в страната няма нито един заболял

Лъже ли Пхенян за коронавируса? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Информацията, пристигаща от Северна Корея по отношение на коронавируса, не се различава от всяка друга: проследимите факти са рядкост - за разлика от масовите пропаганда, предположения и слухове. Едно е ясно: режимът в Пхенян започна да се подготвя за заплахата още в края на януари - далеч по-рано от Европа. Партийният официоз “Родон Синмун” определи битката срещу новия вирус като въпрос на “национално оцеляване”. На 13 март севернокорейското правителство информира Световната здравна организация (СЗО), че няма нито един регистриран случай на заразен с Ковид-19 в страната. По това време в съседен Китай те бяха над 80 000, а в Южна Корея – близо 8 000.

Нито един заразен?

В Северна Корея и до днес въздушният и железопътен транспорт са преустановени, училищата и университетите – затворени. Всички чужденци в страната, в това число дипломатите, бяха поставени под 30-дневна карантина. Внасяните стоки също биват карантинирани.

По данни на командващия американските войски в Южна Корея генерал Робърт Ейбрамс, на 13 март севернокорейските военни са преустановили за 30 дни рутинната си дейност. Така например през последните 24 дни изцяло са били спрени полетите на бойната авиация. Оттук американските военни правят извода, че Северна Корея също е засегната от пандемията.

Пълно информационно затъмнение

Режимът залага на тоталния контрол вътре в държавата, а навън излъчва сигнала, че Северна Корея няма да допусне някой да ѝ казва какво да прави. През март режимът на Ким Чен-ун изстреля четири балистични ракети в нарушение на резолюциите на ООН. На този фон държавната информационна агенция KCNA съобщи на 22 март, че Ким Чен-ун е получил писмо от американския президент Доналд Тръмп с призив за подобряване на отношенията между двете държави и за сътрудничество за овладяване на заразата. Белият дом потвърди, че такова писмо съществува, но без да навлиза в детайли.

Експерти и журналисти, запознати отблизо със Северна Корея, казват, че забраната за влизане на територията на страната прави още по-трудно получаването на достоверна информация. Но мнозина се съмняват, че коронавирусът не я е достигнал. Страната има дълга над 1 400 километра обща граница с Китай. Тя беше затворена едва в края на януари – два месеца след като вирусът започна да се разпространява там.

На 9 март базираният в Южна Корея онлайн вестник “Daily NK” съобщи, че 180 севернокорейски войници са “умрели от симптоми, които вероятно са причинени от новия коронавирус”. Две седмици по-късно същата медия съобщи за 11 затворници от трудовия лагер Чунгори, починали от “проблеми с дишането”. Като причина за настъпването на смъртта обаче беше посочена “слаба имунна система”. След това целият затвор беше дезинфекциран. Изданието работи с мрежа от информатори от Северна Корея.

Липсват дори сапун и топла вода

Населението на КНДР е 25 милиона. Заради “хроничното недохранване” то е много податливо към инфекциозни заболявания, разказва бившата кореспондентка на “Асошиейтед прес” в страната Жан Лий. Тя е посещавала болници в КНДР и казва, че в тях дори топлата вода, дезинфектантите и сапунът са дефицитни. От ООН посочват, че особено засегнати са селските райони: “Смята се, че около девет милиона души имат ограничен достъп до основни здравни услуги”. Затварянето на границите ще доведе до още по-голям недостиг на стоки в страната.

На 26 февруари руското външно министерство съобщи, че е изпратило 1 500 теста на Северна Корея. Хуманитарни организации също организират дарителски акции. Медицинските материали, като защитни ръкавици, маски, тестове и антибиотици, са изключени от санкциите на ООН. Пратката на “Лекари без граници” е потеглила от китайския граничен град Дандун за Пхенян на 28 март, но когато пристигне, неправителствените организации няма да са в състояние да упражняват никакъв контрол върху процеса на разпределение на помощите.

Автор: Естер Фелден


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    13 16 Отговор
    Естествено че лъжат , като Китай дам има много повече болни и жертви
  • 2 факт

    32 11 Отговор
    Никой не лъже повече от Боко !
  • 3 бахаха

    18 9 Отговор
    Ама моля ви се, къде се е чуло и видяло комунист да лъже?

    Коментиран от #7

  • 4 Geo

    24 5 Отговор
    В Ceвeрнa Кoрeя и дo днec въздушният и жeлeзoпътeн трaнcпoрт ca прeуcтaнoвeни, училищaтa и унивeрcитeтитe – зaтвoрeни. Вcички чуждeнци в cтрaнaтa, в тoвa чиcлo диплoмaтитe, бяхa пocтaвeни пoд 30-днeвнa кaрaнтинa. Внacянитe cтoки cъщo бивaт кaрaнтинирaни.

    Казват горното и после пак пропагандата че Северна Корея лъжела - при такива мерки и в България нямаше да има заразени. И от къде според тях вируса ще влезе че и да зарази някой. Ама да върви пропагандата.

    То и в България само да поставяхте всички завърнали се на 14 дневна карантина но отделени а не при семействата им нямаше да има никакви заразени.
  • 5 Сатаната

    10 10 Отговор
    Като останат 5 000 000 вече ще се нахранят.
  • 6 no name no face no number

    33 5 Отговор
    Никой не лъже повече от западната пропаганда още от време оно както се казва.Седнали да се заяждат с всяка държава, която не им ходи по гайдата смотаняци

    Коментиран от #9

  • 7 Geo

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "бахаха":

    Е как къде - Боко е "бивш" комунист и много лъже пък и цялата герберска шайка са такива - освен че лъжат ами и много крадат.
  • 8 Townboy

    10 3 Отговор
    При тази изолация е възможно да останат единственото население на земята.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Северна Корея са по-добре

    4 5 Отговор
    От нас.
  • 11 джонсън

    12 2 Отговор
    Никой не лъже повече от европейските Гейове
  • 12 чисти са

    8 0 Отговор
    Те са изолирани от всички капиталисти и няма как да им се натресе вирус.
  • 13 Гати статията

    4 0 Отговор
    В КНДР съществува държавно медицинско обслужване и система за медицинско застраховане. Разходите за здравеопазване са около 3% от БВП. От 1950 г. държавата отделя много внимание на здравеопазването – между 1955 и 1986 г. броят на болниците нараства от 285 до 2401, количеството на поликлиниките от 1020 до 5644. От 1979 г. акцент се поставя на традиционната корейска медицина, основана на лечение на травми и акупунктура.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КИМ ЧЕН УН

    5 1 Отговор
    Я парцалът Дойче Веле ще каже кога във Германия ще освободят хората да не плащат данъци ,защото във Северна Корея го правят от 1974 година там хората са освободени от данъци ,правят ядрени ракети ,имат космически спътници и били бедни .Бедни ама друг път бедни са германците и англосаксонците . https://exploredprk.com/
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КИМ ЧЕН УН

    0 2 Отговор
    Леле какви раздрънкани автобуси се движат във Северна Корея https://exploredprk.com/articles/changes-in-transport-means/

    Коментиран от #19

  • 18 КИМ ЧЕН УН

    0 2 Отговор
    Демократична народна република Корея гарантира на всички свои граждани пълна свобода и политически права в съответствие с принципите на идеята Juche, която насърчава развитието на самостоятелност и креативност на всеки гражданин .

    Социалистическата конституция на КНДР ясно уточнява, че държавата е гарант за всички демократични права и свободи на гражданите. Освен това задължение на държавата е да гарантира материалното и културно благополучие на всички граждани на КНДР.

    Всеки гражданин на КНДР има право на свобода на словото, пресата, събранията, демонстрациите и сдружението . Гарантирана е също така свободата на религиозните убеждения и оплакванията и петициите.

    Работници, фермери и други хора от всички слоеве на живота, като водеща сила в страната, могат да участват в държавната администрация и свободно да участват в обществено-политически активи.

    На работещите хора се гарантира правото на работа и почивка , право на безплатно образование и здравеопазване, научни изследвания и литературни и художествени дейности.

    На жените и мъжете се осигуряват равни права и социален статус . Правителството предоставя специални привилегии за майките и децата, бракът и семейството са защитени от държавата.

    На работещите хора от КНДР се гарантира правото на физическа цялост и неприкосновеност на кореспонденцията . Правата и свободите на гражданите непрекъснато се увеличават с укрепването и развитието на социалистическата система.

    Коментиран от #20

  • 19 къде се намирате такива

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "КИМ ЧЕН УН":

    Виждали сме идиоти ,ама ти си напълно ново ниво на невменяем тип.

    Коментиран от #26, #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 КИМ ЧЕН УН

    4 0 Отговор
    Образованието в Демократична народна република Корея е универсално и се финансира от държавата . Обучението в КНДР е разделено на няколко етапа:

    Детска стая (2 години)
    Детска градина (3 години)
    Начално училище (6 години)
    Първостепенно средно училище (3 години)
    Средно училище втора степен (3 години)
    Задължителното образование включва 12 години и е безплатно. След завършването на средното училище, човек може да отиде в колеж, който решава лично, в зависимост от постигнатите резултати в обучението. В КНДР учебната година започва на 1 април всяка година. През лятото студентите имат ваканции през август и след това започват следващия семестър през септември. След училище учениците могат да използват допълнителните класове на различни места, като например Двореца на учениците в Mangyongdae, където могат да вземат уроци и уроци безплатно. https://exploredprk.com/education-system-of-the-dprk/
  • 22 КИМ ЧЕН УН

    2 0 Отговор
    Национален флаг на КНДР
    tr_320
    Знамето на КНДР съдържа голям червен правоъгълник с червена петолъчна звезда в бял кръг, а сините и белите ивици в горната и долната част. Червената звезда символизира големите революционни традиции на корейския народ. Червеният правоъгълник е символ на бойния дух на корейската нация, докато белите ивици представляват историята и великолепната култура на корейската нация. Сините ивици символизират желанието на корейците да се борят за победата на независимостта, мира и приятелството заедно с прогресивните хора от цял ​​свят.

    Национална емблема на КНДР
    National_Emblem_of_the_DPRK

    Националната емблема на Република Демократична народна република Корея съдържа водноелектрическа централа в подножието на планината Паекту, светеща петолъчна червена звезда и оризови уши, насочени към нея.

    Водноелектрическата централа е символ на съвременната индустрия и работническата класа. Червената звезда, блестяща ярко в горната част на емблемата, символизира най-големите революционни традиции на корейската нация и светлото бъдеще, заедно с победата на идеята Juche.

    Оризът символизира социалистическата система и самостоятелността.

    Под водноелектрическата централа на емблемата има надпис, който на корейски означава „Демократична народна република Корея“.

    Национален химн на КНДР
    Нека утрото да грее на реките и планините на тази земя,

    Три хиляди ри изобилства с природни богатства ...

    Това е моето красиво отечество

    С и
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 КИМ ЧЕН УН

    0 0 Отговор
    https://dprktoday.com/photos/17933 Работещи жени със маските на лицето . И други мерки като обеззарязаване на обществените места https://dprktoday.com/photos/17947 https://dprktoday.com/photos/17781
  • 25 ссссс

    1 6 Отговор
    Северна Кореа е най-слабата икономика в света,а народа й е един от най-мизерстващите.Самата държава е изостанала все още в 50-те години на миналия век.Не знам дали си вярваш на глупостите които разпространяваш,но това е абслютно нелепа демагогия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.