8 Април, 2020 17:27 2 970 8

ЕС с единна политика относно мобилните приложения за коронавирус

  • ес-
  • ек-
  • мобилно приложение-
  • коронавирус

Европейският съюз изготвя общи правила за мобилните приложения за проследяване на разпространението на коронавируса, с цел по-добро използване на технологията и справяне с проблемите с личните данни. Това предаде Reuters.

Координираната стратегия идва след като няколко държави от ЕС въведоха различни приложения, предизвиквайки критики от страна на някои активисти, които са против събирането на лични данни. Те се притесняват, че този процес може да остане за постоянно, ако не бъде строго контролиран.

Еврокомисарят по ценности и прозрачност Вера Юрова заяви, че съвместната политика за използването на технологията за борба с коронавируса предлага ефективно решение.

„Напълно подкрепям съответстващ с основните ни права европейски подход за използване на мобилни приложения и мобилни данни в отговор на пандемията. Ще гарантираме, че единната политика е прозрачна, пропорционална и базирана на доверието на хората “, каза тя.

ЕК заяви, че некоординираният подход затруднява ефективността на мерките за справяне с пандемията и също така причинява сериозна вреда на единния пазар и на основните права и свободи.

Еврокомисарят по ценности и прозрачност заяви, че общоевропейският подход ще включва единна схема за използване на анонимни и събрани данни за проследяване на хора, които са влезли в контакт със заразени, както и за наблюдение на поставените под карантина.

Ще има методология за оценяване на ефективността на мобилните приложения, техните трансгранични последици и оперативна съвместимост, както и дали те спазват правилата за сигурност, поверителност и защита на данните.

За да успокоят опасенията, ще има строго ограничение за обработването на лични данни, които ще бъдат унищожени, когато вирусът е под контрол, заяви Комисията.

Страните членки на ЕС ще участват в разработването на единните принципи, като те трябва да са ясни до 15 април. Телекомуникационните лоби групи ETNO и GSMA приветстваха общоевропейския подход. Някои от техните членове вече са се съгласили да споделят данни за местоположението на мобилните си телефони с Комисията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Към еблойския съюз

    10 0 Отговор
    Гайната ви на приложенията.
  • 2 Господ да ни пази

    12 0 Отговор
    Ес иска да направи както китай да видят дори когато сереш.
  • 3 Хейтър Петър

    6 0 Отговор
    Айдеее пак едни пари ще идат при едни други пари.
  • 4 Насретин ходжа

    8 0 Отговор
    Вярвайте само на себе си и на всевишния.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Браво

    1 0 Отговор
    ЕС реши най-важният проблем. Вече съм спокоен
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дачо

    1 0 Отговор
    Айде,да са ви честити чиповете.......