Last news in Fakti

9 Април, 2020 08:14 1 874 26

Половин милиард хора може да изпаднат в бедност

  • оксфам-
  • бедност-
  • милирд-
  • болест-
  • икономика-
  • икономическа криза

Тревожна прогноза

Половин милиард хора може да изпаднат в бедност - 1
Снимка: Shutterstock

Кризата с разпространението на коронавируса, отнел вече живота на повече от 83 хиляди души по света и нанесъл огромни щети на икономиката, може да тласне към бедност около половин милиард души в света.

Това се казва в доклад на базираната в Найроби благотворителна организация Оксфам, разпространен преди годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, която е другата седмица, предаде "Ройтерс".

В документа се пресмята какво ще е въздействието на кризата върху бедността по света, имайки предвид намаляващите приходи на домакинствата или намаленото потребление."Бързо развиващата се икономическа криза е по-дълбока от световната финансова криза от 2008 година", се казва в доклада. Приблизителни оценки сочат, че независимо от сценария, глобалната бедност може да се увеличи за пръв път от 1990 г.

Това може да върне някои страни към равнищата на бедност от преди около тридесет години, се казва в доклада на Оксфам. Миналата седмица Световната банка каза, че ако условията се влошат, само в Азия и района на Тихия океан броят на бедните може да нарасне с 11 милиона. Оксфам предложи план за действие, включващ отпускане на помощи в брой и предоставяне на спасителни планове на физически лица и бизнеси, отписване на дългове, по-голяма подкрепа от МВФ и засилване на помощите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    33 0 Отговор
    Най-интересното е, че една мома дето си е вяла гащите, не е изкарала 5 лева в живота си с труд, няма да обеднее. Цял народ бачка за този дето и ги сваля.
  • 2 Корона вирус. 👑👑👑

    14 1 Отговор
    Няма страшно жертвите ще компенсират останалите без работа .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния софиянец

    32 1 Отговор
    В България имаше три основни източници на доходи. Евро фондовете хранеха чиновниците. На морето преживяваха от туризма. Останалата част от България я хранеха гастербайтерите в Европейския съюз. И трите източника в момента са прекъснати и положението става много сериозно.
  • 5 А на

    8 1 Отговор
    всичко отгоре , и парите ще се обезценят !

    Коментиран от #7

  • 6 Икономист

    16 0 Отговор
    То това е смисълът. Малко да се поразпредели икономиката и да се пречисти кръвта. Тъй като война е неизгодна им трябваше нещо такова

    Коментиран от #8

  • 7 Последния софиянец

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "А на":

    Ако наистина вкарат български продукти в супермаркетите цените със сигурност ще се вдигнат. Българските продукти са по качествени, но и по скъпи. Затова бяха главно за износ, а ние плюскаме чуждите евтини боклуци.

    Коментиран от #15, #19

  • 8 Дельо хайдутин

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Икономист":

    Ако се задълбочи кризата в САЩ, войната е неизбежна.
  • 9 беднос ма само за слугите на САЩ и ЕС

    17 0 Отговор
    В Сърбия вдигнаха всички пенсии с 50 евро и на всеки сърбин дадоха по 100 евро.Тука бедността продължава.

    Коментиран от #11, #22

  • 10 Активист на БСП

    12 1 Отговор
    В България от 11 години е глад и мизерия !!!

    Коментиран от #13

  • 11 Последния софиянец

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "беднос ма само за слугите на САЩ и ЕС":

    Бедността ще е в дългосрочен план. Щем не щем вързани сме за ЕС, който се разцепва на Богат Север и Беден Юг. И ние сме в Юга.
  • 12 Това е целта на

    10 0 Отговор
    Световната банка, много бедни, много роби, не че в Африка са цъфнали и вързали, там ежедневно умират десетки хиляди от глад, болести и войни, в Азия е същата картинка, дори вчера чичо Дони белия перчем размаха пръст на СЗО, и каза че ще им врътне кранчето, и спират с бозаенето, в застаряваща богата Европа ако четете статистика от минали години нищо не се променило, цифрите показват същата смъртност, десетки хиляди годишно, от болести, глад и травми, при условие, че не е имало коронавирус а най обикновени щамове на грип, с каквито се тестват всички уж заболели от коронавирус, трябва да стане ясно, че няма измислен все още тест които да тества точно и само COVID-19, тези тестове с който тестват хората са сбор от от на различни щамове коронавирус, и затова не искат масово тестване, защото и най малката настинка ще ти покаже положителен резултат, важното е психоатаката да не спира, и да се усвоят едни големи пари.
  • 13 Митко

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Активист на БСП":

    Е как успя за 11 години да си изхарчиш всичките милиони?
    Преди това цъфтяхме и връзвахме...
  • 14 Богат беден

    1 0 Отговор
    Доста повече ще са!
  • 15 gost

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    И така и не е така. Имаме доста качествени стоки, като прясно и кисело мляко, някои марки колбаси, сирене и доста видове меса. НО, те и в момента си вървят по техните си магазини. Ние си ги знаем, кои са, като марки. НО и има мнооого наши производители, пак на същите продукти, които ни продават зверски боклуци. Колкото до цените, хич не си прав. Изнасят ги на запад с малка надценка, за да са конкурентоспособни на тамошния пазар, а тук ни ги продава скъпо и прескъпо. Истината е, че вносните, за разлика от нашите са по-евтини, защото тяхните са субсидирани доста силно от държавите им. Тук няма правилна политика в тази насока. И както цяло, българчето не разбра, че печалба се прави не от зверска надценка а от голям оборот.

    Коментиран от #17

  • 16 👑👑Corona Beer👑👑

    12 0 Отговор
    75 милиона за мутри има а по 1000 лв помощ за хората като в др. държави няма.
  • 17 Последния софиянец

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "gost":

    Как да правиш оборот при тази ниска покупателна способност.? В Италия щурмуваха магазините с по 1000 Евро в джоба и ги изпразниха, а тука с по 100 лева и затова супермаркетите издържаха.
  • 18 gost

    4 0 Отговор
    Не мога да се съглася или по-точно всички ни лъжат. Когато има голямо търсене, цената се покачва. Нормално, основен пазарен закон. Но у нас ни обясняват, че видите ли, ниска ви е покупателната способност и за това цените са високи. Ми не, не е така. Отново тук има пръст безхаберието на политиците ни, липсата на силно гражданско общество, липсата на качествени медии, които да информират постоянно как е по света. Да дават инфо, кой ни лъже и кой ни граби. Но те са проклети мисирки. Нямат смелост, защото ако го направят ще им секнат кинтите от рекламите.
  • 19 Работник от малцинствата

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Последния софиянец":

    Хаха, българското било по-качествено- мечтател!!! Още вицове напиши! Колкото качествен е Парламента, толкова и всичко останало. Затова ние от малцинствата и чалгарите поемаме работата в строителството, транспорта и други промишлености, а ЕДИНСТВЕНОТО качествено от България са IT специалистите и проститутките!!! Цял свят е признал, че имаме изключителни програмисти и коври

    Коментиран от #21

  • 20 8452

    8 0 Отговор
    Че то това беше и целта! Смазани икономики, много заеми и преразпределение. Бòли ги за населението и болните.
  • 21 Последния софиянец

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Работник от малцинствата":

    Още от соца стоките за износ бяха по качествени от тези за вътрешния пазар. И до днес е така.
  • 22 Гошо

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "беднос ма само за слугите на САЩ и ЕС":

    Е да ама ние сме в ЕС и НАТО и сме свободни а не роби на Русия ,нали така
  • 23 Geo

    3 0 Отговор
    Нали точно това беше целта на вируса - да измрът пенсионерите, да се ликвидира дребния бизнес като хората от него се присъединят към бъдещи работници и да обеднее населението като ще останат само едрите собственици и милиони гладни роби които да им работят за единия хляб.

    Гледам за сега постига целите си чрез изкуствената психоза.
  • 24 Един

    1 0 Отговор
    Заглавието "Половин милиард може ..." е много оптимистично, по-реално да е "два милиарда ще ..." !
  • 25 лайнометката

    0 0 Отговор
    Това е целта,и ще са повече....
  • 26 ВЕЛИК Е ГЕРБ

    1 0 Отговор
    Половин милиард хора може да изпаднат в бедност само в България -- БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ