Last news in Fakti

9 Април, 2020 16:36 6 035 24

Ню Йорк отчита 80% починали от коронавируса на апаратно обдишване

  • ню йорк-
  • сащ-
  • коронавирус-
  • доналд тръмп-
  • пандемия

Механичните вентилатори вкарват кислород в белите дробове на заболелите, след като те престанат да функционират нормално

Ню Йорк отчита 80% починали от коронавируса на апаратно обдишване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докато медицинските власти в цял свят полагат усилия да се сдобият с повече апарати за белодробна вентилация за лечение на пациенти с COVID-19, някои лекари се отказват от използването им, когато това е възможно, предава АП.

В някои болници беше регистрирана необичайно висока смъртност на пациентите, поставени на подобни устройства. Медиците се притесняват, че за това са виновни самите обдишващи апарати.

Механичните вентилатори вкарват кислород в белите дробове на заболелите, след като те престанат да функционират нормално. Това изисква поставянето на пациента под упойка и вкарването на тръба в гърлото му. Смъртните случаи при заболелите, подложени на подобна процедура, са често явление, независимо от причината, поради която имат нужда да им се помогне да дишат.

Около 40 до 50 % от пациентите с остър респираторен дистрес синдром умират, докато са поставени на апарати за белодробна вентилация.

Но в най-тежко засегнатия от пандемията американски град Ню Йорк беше констатирано, че 80 и повече процента от хората с COVID-19, подложени на тази процедура, починаха по време на обдишването.

"По-високи нива на смъртност от обикновените бяха регистрирани навсякъде в САЩ", коментира д-р Албърт Рицо, главен здравен инспектор в Американската белодробна асоциация.

Подобни сведения пристигнаха също от Китай и Великобритания. В един от английските доклади смъртността възлизаше на 66 процента, а тези от китайския град Ухан посочваха 86 процента летални изходи.

Причините за тревожния процент смъртни случаи при тази процедура все още не са известни. Сигурно те са свързани и с това какъв е бил здравният статус на пациентите, преди да са били заразени. Или трябва да се вземе под внимание на какъв етап е била болестта, преди да бъдат поставени на изкуствена вентилация.

Но много медици си поставиха резонния въпрос дали тези машини не влошават допълнително нещата. Като вероятно предизвикват или влошават опасната бурна имунна реакция на организма.

Това може и да е спекулация. Но е установено със сигурност, че кислородът, вкарван в белите дробове под налягане, ги уврежда с времето.

"Даваме си сметка, че механичната вентилация не е безвредна, изтъква д-р Еди Фан, експерт по респираторни лечения в Многопрофилната болница в Торонто. Едно от най-важните открития през последните десетилетия се състоеше в това, че медицинската вентилация може да усили нараняванията в белия дроб и трябва много внимателно да я използваме".

Опасностите могат да бъдат ограничени, като се регулира налягането на кислорода и обемът на вдишванията, предоставени от машината, допълни д-р Фан.

Но някои лекари предпочитат да забавят колкото е възможно повече изкуствената вентилация и да използват други методи.

Пробва се с поставянето на пациентите да лежат по корем. По този начин различни части на белия дроб могат да се оросяват по-добре с кислород. Други лекари експериментират, като подават повече кислород през носа на болния с тръби или други устройства.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 копи пейст

    13 9 Отговор
    Кoи ca oбaчe иcтинcкитe „убийци“? Гeрмaнcки cпeциaлиcти ca cи нaпрaвили трудa дa пoкaжaт кoлкo души ca умрeли oт нaй-чecтитe бoлecти, oт кoитo cтрaдa чoвeк. Дaннитe ca зa пeриoдa 1 януaри-31 мaрт 2020 г. Oт дaннитe яcнo личи, чe нaй-мнoгo жeртви имa в рeзултaт нa cърдeчнocъдoви зaбoлявaния, кaктo и aктивнитe пушaчи, т.e. нeздрaвocлoвeн нaчин нa живoт, a нe oт вируcи.

    вид бoлecт
    cмъртни cлучaи зa 1-вo 3-мec. нa 2020 г. в cвeтa

    кoрoнaвируc
    50 000

    грип (инфлуeнцa)
    93 750

    зaбoлявaния нa дoлнитe дихaтeлни пътищa
    600 000

    зaбoлявaния cвързaни c кръвнoтo нaлягaнe
    2 600 000

    мaлaрия
    125 000

    aктивни пушaчи
    1 775 000

    пacивни пушaчи
    150 000

    рaк нa бeлия дрoб
    450 000

    рaк нa дeбeлoтo чeрнo
    225 000

    бoлecти нa cърдeчнo cъдoвaтa cиcтeмa
    4 250 000

    инфaркт
    1 500 000

    зaгинaли при aвтoмoбилни кaтacтрoфи
    350 000

    Коментиран от #15, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 говедото

    34 0 Отговор
    Истината ви я каза един професор по БНТ - не са виновни респираторите - просто няма достатъчно квалифицирани лекари, които да работят с тях. Това е фина процедура, не е като да пъхнеш маркуч в резервоара на колата да точиш бензин
  • 4 Според мен

    9 4 Отговор
    човек стигнал до командно дишане дори да оживее ще е с много увреждания които ще превърнат остатъка от живота му в мъчителна агония.Не се ли създаде ефективно и сигурно средство срещу вируса всеки чието дишане е засегнал е обречен.

    Коментиран от #5

  • 5 Не е така

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Според мен":

    Не си баш прав-познат след катастрофа беше на командно дишане и в кома повече от две седмици.Възтановява се доста дълго-тир мина през колата му.Но и до днес си е жив и здрав.Случката беше в Казахстан и го лекуваха там.Вече десетина години си живее нормално.А ребрата му бяха разкъсали б.дроб...

    Коментиран от #10

  • 6 Аве Адолф Хайлллл

    5 0 Отговор
    Ами просто стигнеш ли до белодробна вентилация , то ти си вече на 80% мъртъв , а останалото е просто въпрос на време - пише го в самата статия - Публикувано във факти.бг: "Механичните вентилатори вкарват кислород в белите дробове на заболелите, след като те престанат да функционират нормално" , или по-точно след като си на 80% мъртъв ......

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Небахтин Ебезатри

    4 0 Отговор
    Умни хора се опитват да предадат изключително сложна материя от интензивната медицина на разбираем език. Хора, които ги интервюират сглобяват типичен кратък американски кликбейт. Други хора, които не могат да превеждат сносно от английски на майчиния си език и явно са толкова глупави и повърхностни, че дори не си четат собствените изречения (звучащи нелепо), публикуват некадърен превод на кликбейта на страницата си фактибг. Резултатът е текст, който говори за нивото на тоя сайт. Не знам защо откак съществува тоя сайт, никой редактира безумните пасквили, които се публикуват тук.
  • 9 fbi

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Аве Адолф Хайлллл":

    нищо не си разбрал 80% умират от тези който ги слагат на тези апарати намекват ,че може би ако не са били сложени на тези апарати хората са имали по голям шанс....

    Коментиран от #14

  • 10 fbi

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Не е така":

    има разлика от вирус и катастрофа това се опитват да кажат в статията ,че тези апарати вместо да помогнат вредят и май са доста прави ама няма да го кажат толкова гласно

    Коментиран от #13

  • 11 fbi

    2 2 Отговор
    с две думи намекват ,че тези апарати те довършват дори и да имаш шанс доста хорица така са ги уморили нито е проучено достатъчно ама се прилага а за лекарства се чака да се изследват има нещо гнило....

    Коментиран от #12

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "fbi":

    Ами да, трябва да има "доброволни" донорчета.
  • 13 дали е така

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "fbi":

    Един български лекар питаше риторично Пирогов за починалия внезапно (сърдечен арест) 40 годишен мъж болен от коронавирус;- "Кажете,от хлорофенезина ли му спря сърцето"? ! Защото едно от страничните действия на хлорофенезина било "сърдечен арест"!
  • 14 Аве Адолф Хайлллл

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "fbi":

    Много добре съм разбрал . Извода от написаното е точно такъв , че дойдеш ли до апаратно дишане си на 80% мъртъв , и ти отават само 20% шанс да оцелееш . Не си заравяйте главата в пясъка , а погледнете истината в очите .

    Коментиран от #18, #19

  • 15 защо

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "копи пейст":

    тупан - ходи търси другаде конспирации - нещата са сериозни

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 абе ей

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "защо":

    Той или по-точно германските учени, казват,че от грипа са умрели близо двойно повече от ковид19,за първите три месеца на 2020г
    Т.е. излиза,че грипа е по опасен от ковид19.
  • 18 fbi

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аве Адолф Хайлллл":

    ама верно не може го разбереш пример 100човека на апарати 80 ги няма ...100човека който са за апарати не се слагат и казват ,че повече ще оцелеят ....демек 50 ще се справят и без апаратите може и повече вдяна ли ти главата ....
  • 19 fbi

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аве Адолф Хайлллл":

    извода е такъв при положение ,че те слагат на апаратите ,ама ако не те сложат имаш по -голям шанс това казват .......
  • 20 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "защо":

    Будала на будалите си
  • 21 Избягал от онзи свят

    1 0 Отговор
    Ама сега към кой свят ,те инзвънземните са навсякъде и отърване няма да има
  • 22 Констатираща

    1 0 Отговор
    Няма нищо чудно в това, че апаратното обдишване води до усложнения. Едно, че пациентите, на които се прилага са в критично състояние, а самата процедура по поставянето е достатъчно травмираща, като се има предвид и това, че пациента трябва да е под наркоза, което също е предпоставка за усложнения, особено на вирусната инфекция, а кислородът също не е безопасен и от концентрацията и налягането зависят резултатите, но при една увредена дихателна система, всяко вмешателство може да е фатално. В далечната 1974 г., в учебника ни по естествознание пишеше, че ако човек прекара 24 часа в среда на чист кислород, получава пневмония и умира. Затова до тази манипулация трябва да се прибягва само в краен случай, когато другите възможности за оказване на помощ са изчерпани.. Естествено е и това, че лекарствата против малария, които са от вида на хинина, правят нарушения във възбудно-проводната система на сърцето и при един увреден организъм от коронавируса, не е изключено да се получи внезапна ритмогенна смърт.
  • 23 НххххххМ

    1 0 Отговор
    Според официални данни смъртността в Китай, провинция Хубей, където имаше всякакви забрани и струпване на много специалисти и техника, е почти 5 %, а в останалите провинции, където не е имало толкова ограничения и лекари, смъртността е била само 0,9 %. Какво излиза: колкото повече ограничения, лекари и лекарства, толкова повече починали!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.