Last news in Fakti

10 Април, 2020 18:38 6 250 34

Заклани животни, мухи и кръв: шокиращи кадри от пазари в Азия

  • пандемия-
  • ухан-
  • китай-
  • коронавирус

Нека не забравяме: 70% от болестите се предават на човека от животни

Заклани животни, мухи и кръв: шокиращи кадри от пазари в Азия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шокиращи кадри от пазари в Азия: заклани диви животни и рояци мухи около тях; търговци, сновящи по напоената с кръв земя; чували с жаби и още, и още. Нека не забравяме: 70% от болестите се предават на човека от животни.

Вече отдавна знаем, че сегашната пандемия от коронавирус тръгва от един пазар за диви животни в китайския град Ухан. Именно там за първи път опасният вирус се е прехвърлил от животно на човек - според много експерти, първоначално заразата е предадена от прилеп на панголин, а от него и на човека.

На пазара в Ухан търговците събират на едно място най-различни екзотични животни, чиито пътища в природата никога не се пресичат. Нито пък човекът принадлежи към техните ареали, т.е. местообитанията им. И когато на такъв пазар диви животни се колят направо пред очите на купувачите, вирусите си устройват пиршество. Подобни пазари има из цял Китай, а и в много други азиатски страни.

Шокиращи кадри

Какво се случва на тези места показва едно видео на организацията за защита на животните PETA. То е заснето на два такива пазара - в индонезийския град Томохон и в тайландската столица Банкок. А кадрите в него са шокиращи: щандове, отрупани с мъртви диви животни, и рояци мухи, накацали върху тях; кръв, която се стича от труповете на закланите животни; търговци, сновящи насам-натам по напоената с кръв земя и пипащи с ръце късове свинско месо; трупове на кучета, прасета и змии; пълни чували с жаби и т.н.

"Следващата пандемия вече чука на вратата", предупреждават от PETA и отново призовават СЗО да поиска закриването на тези пазари - вкл. и някои пазари за животни в Германия. В тази връзка телевизия RTL припомня, че човек може да се зарази с някой вирус и от крава например. Според данни на ООН, 70% от всички болести са предадени на човека от животни. "Билд Цайтунг" припомня, че в Китай и други азиатски държави продаваните на тези пазари змии, плъхове, прилепи, панголини и други животни се смятат за деликатеси.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер се ангажира да повдигне темата на срещата на Г20. Всъщност още през февруари Китай забрани развъждането и консумацията на диви животни. Кирстен Татло от Германското дружество за външна политика обаче е скептична: "И след епидемията от ТОРС (Тежък Остър Респираторен Синдром) през 2003 година бяха предприети мерки срещу този вид търговия с животни, но не след дълго всичко си тръгна както е било." Възможно е сега да се случи същото, предупреждава експертката и допълва, че официалната забрана може да накара тази търговия да излезе в нелегалност.

Може да има и още по-тежки пандемии

Ренате Кюнаст от германските Зелени очаква нови пандемии, ако нищо не се промени. За същото предупреждават и много учени. Защото консумацията на диви животни, смятани в Азия за деликатес, е само едната страна на проблема. Другата е свързана с традиционното използване на части от диви животни за различни цели. Така например люспите от бронята на панголините намират приложение в традиционната китайска медицина, четем на сайта tag24.de.

"Докато диви животни продължават да се използват за консумация или за други цели, ще има нови епидемии", казват американските изследователи Джаред Даймънд и Нейтън Улф от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "Вирусът, който ще дойде след Ковид-19, може да ни засегне още по-тежко. Няма никакви биологични причини да смятаме, че бъдещите епидемии няма да отнемат по 100 милиона човешки живота и да хвърлят планетата в депресии, каквито историята дотук не познава", предупреждават двамата учени.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гошо

    24 36 Отговор
    И в България е същото. Когато се разходиш в съботните и неделните пазари в малките населени места е същата гледка.
  • 4 шундурко

    21 17 Отговор
    ТО В ТАЗИ ТЕРИТОРИЙКА Е СЪЩОТО БЕ,ВИЙ В БГстанска КЛАНИЦА НЕ СТЕ ЛИ ВЛИЗАЛИ
  • 5 Булгарбаши

    36 12 Отговор
    Aбе тези вируси ,май идват от едни други пазари -високо технологични.А иначе на ттези пазари ,най вероятно гъмжи от паразити.
  • 6 В България НЕ ядат прилепи

    14 7 Отговор
    Аамо че прасето е опитомено преди атотици години докато прилепа не.Ковид както и Сарс идват от прилепи.
  • 7 Хммм

    34 8 Отговор
    Дойче зелето да бъдат така обективни и да дадат и от Германия...защото в Германия има места,които не се различават от това,което описват в статията си. Мухи по месото,мръсотия...и това е на много места в Германия...особено в градове като Франкфурт с концентрирано турско население.

    Коментиран от #16

  • 8 asd

    11 9 Отговор
    "заклани диви животни"

    Хахахахахахахаха! Заклани диви животни... вие не знаете съвсем какво пишете. Игнорамуси
  • 9 габровец от варна

    18 4 Отговор
    И кво шокиращо?Те така си карат от памтивека!Сега чак ли направи впечатление на някого?
  • 10 Niknay

    21 12 Отговор
    Шокиращи кадри е за джендърите. Те какво си мислят че месото в чинията им расте по дърветата с опаковките?
  • 11 mediator37

    14 12 Отговор
    Дойче зеле отново се издриска. Още първото изречение -лъжа, а именно, че китайците с животинските пазари отприщили короната.
    А защо не пишат германските зелки, че октомври 2019 има военни игри и в Ухан пристига американски контингент военни, което е и официалната китайска позиция кой е пуснал вируса. Американците много добре знаят, че в Ухан има секретни китайски лаборатории за бактериологично оръжие и за да е всичко на китайска сметка се мълчи американците какво са пуснали по време на военните игри в Ухан.
  • 12 no name no face no number

    17 4 Отговор
    Все едно от преди 10 години са започнали да ги ядат тези животни, това си е култура и кухня седнал дебелия шваба съвети да раздава.Къде е германистан къде е Азия разбираш ли, та и друго тия вируси не идват просто ето така от животните, а Някой ги заразяеа умишлено с цел редуциране на населението , реализиране на печалби от фармацефтични фирми и Лаборатории, които разработват тези витурси. Седнали пак в обратна посока да напътстват, както със измислената ви борба с климата. Първо закриите лабораториите и арестувайте всеки, който разработева вирус, Вижте, кои са ционистите, масоните и другите тайни общества и какви ги вършат седна ли те на Хората залъка от устата да взимат наглеци. Та така и с екологията в место фондове от бюджета и разбира се първо Бизнеса да подгонят и мощните джипове,камиони и автобуси седнали на човека с малолитражката да му дерат кожата.Те такива сте и демокрацията и ценностите също.
  • 13 Истината

    14 12 Отговор
    Китайците са доста мърляви !!! Просто са по - низши и посредствени .
  • 14 Рошко

    5 4 Отговор
    Дойче зеле вие живи ли ги ядете

    Коментиран от #15

  • 15 Бай ганю

    14 5 Отговор

    До коментар #14 от "Рошко":

    Не, месото трябва да внос от Америка с хормони, дълбоко замразено, само от големите вериги купено,
  • 16 Наблюдател

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хммм":

    Говорим за мънгъри бе човек! В Германия,в Англия, в България, все едни и същи мънгъри!

    Коментиран от #17

  • 17 Хммм

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    Не си никакъв наблюдател,щом не схващаш,че не става въпрос за мангъри,а става въпрос за "нападка" на Китай.
    Германския министър на икономиката се ангажирал да повдигне темата на срещата Г20. И защо да я повдига там,а не си оправи мръсотията на подобни места в Германия? Другия пък на германските зелени очаквал нови пандемии,ами докато има места в Германия ,където не да пазаруваш месо,а да те гнус да минеш от там да не се заразиш ,може и да има нови пандемии....ама за това Дойче зелето нито дума... Толкова са елементарни и прозрачни зелето......
  • 18 Мето

    6 5 Отговор
    От ранни века хората продават мисо и по пазари и тържища и такива заболявания не е имало. Не е имало и такива лаборатории за биологично оръжие. Няма кой да заблуждавате. Истинското месо може да се продава навсякъде и пак няма да придобие отровния, пагубен геном който върлува в момента.

    Коментиран от #31

  • 19 оня с коня

    8 1 Отговор
    Ще попитам Българската Медия "Дойче веле",нямаща НИЩО ОБЩО освен Името със Немската/Колкото "Галъп" на Червен Кънчо има общо с Уважаваната Амер. Медия "Галъп инк."/:КАКВО ЩЕ ЯДАТ тия Милиард и нещо Жълтури ако ги лишим от Жабите,Влечугите,Кучета и Котки,Хвърчащи мишки и т.н.?Ами те ще тръгнат към НАС и ЩЕ НИ ИЗЯДАТ УШИТЕ!

    Коментиран от #22

  • 20 Няма нищо шокиращо

    4 4 Отговор
    Навсякъде по пазарите си е така.
  • 21 waffenss

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хехе":

    евтаназия...паплач на никому полезна,спомнете си СПИН-а!тъмно лилав индивид се съвукуплява с маймуни...

    Коментиран от #25, #29

  • 22 Просто може да намалеят

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Драстично числеността си като най бедните и бедните не се размножават и от 1.5млрд да станат да речем наполовина за индииците също
  • 23 Абсолютно вярно

    4 6 Отговор
    Почти всички големи вирусни паднемии идват от Азия и по-точно от Китай. Испанският грип също идва от Китай. Това не е случайно. Китайците ядят всякакви гадости, сурови, полусурови, червеи, прилепи, плъхови всичко. Пазарът в Ухан е нещо отвратително и изобщо не може да се сравнява със земеделските пазари в Европа, където се продават селскостопански животни. Намерете видео, гледайте и се образовайте. Дръгриви кучета, който се колят и дерят на място. Прилепи печени на клечка, печени плъжови, тонове змии, нарязани на парчета върху сергиите и така нататък. Продавачи и купувачи буквално газят в животинска кръв. Е, как няма да има вируси. Не само ще има, но, ако тази варварска традиция в Китай не престане, утре може да се появи вирус, с който имунната система на човека няма да може да се справи. Спрете с конспирационните теории, тъпанари. Този вирус е хибрид между два животински вируса, при което придобива способността да заразява хора.

    Коментиран от #26, #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 HERNANDEZ FROM HONDURAS

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "waffenss":

    евтаназия за всички от бялата раса,в Латинска Америка ги почнахме даже!!!
  • 26 А така

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Абсолютно вярно":

    Този вирус е комбинация от 4 Белтъка на ХИВ И останалото - на САРС. И това НЕ е от пазарите на Ухан. Но подкрепям идеята за затваряне на тези пазари, нямащи нищо общо с цивилизацията.Трябва да се затворят и Военните лаборатории за биологично оръжие.
  • 27 Дойче Лъже

    6 2 Отговор
    Те, китайците си плюскат тези неща от хилядолетия и са нямали зараза, но ся, когато от няколко десетилетия китайската икономика става първа, света е в потрес - колко лоши са тези китайци, ядат заразени животни и разпространяват зараза.
    А дали плува ли ми корабче в окото?
    Тия ептен ни взеха за мезе.

    Коментиран от #32

  • 28 no name no face no number

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Абсолютно вярно":

    Пич ти добре ли си, това са две различни култури бре човек, вие заедно с тея кухари от DW мозък имате ли? Как можеш да налагаш еврогейски правила на друга култура???Тия хора ядат всичко от векове и нямат проблем аз също съм си купувал риба от там и мога само да кажа, че месото е прясно не е с ГМО и е вкусно поне рибата, защото месо не ям. Тия вируси идват предполагам от западни изверги или сащ , живял съм на запад и знам, че за пари и майка си ще продадат толкова ми паднаха в очите, че вече не ги понасям тези лицемери и лъжци
  • 29 Hernandez from Honduras

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "waffenss":

    А ти закво си нужен? Да си точим мачетата по тебе ли?
  • 30 Hernandez from Honduras

    3 1 Отговор
    Пазар като пазар кво толкова
  • 31 Lssah

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мето":

    Айде по-сериозно и да почетеме малко история!!
  • 32 Вудуу

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Дойче Лъже":

    Много ги знаеш дали не са умирали.Само че преди хилядолетия не яа могли да фанат чартъра до Рим.
  • 33 Гост

    2 1 Отговор
    Вие сте много наивни и отраничени, как може да смятате че икономиката на Китай е най голямата в света. Китай е най голямата производственна база в света работеща за световни производители от цял свят което вече след тази криза която сътвориха ще се промени. Япония изтеглят производството си от там, ще ги последват и другите държави тогава ще видим какво ще стане с фалшивата Китайска икономика. Всеки знае защо се произвежда там.
  • 34 волен сидеров

    0 0 Отговор
    ЕЙ ТЪЙ ЩЕ СТАНЕ СВЕТА,ако продължаваме да се размножаваме като животните.и да се храним с месо ....ще търсим някой да пуска вируси ,че да намаляваме като население...