11 Април, 2020 19:13 3 337 29

64 милиона турци са изолирани

  • турция-
  • изолация-
  • коронавирус-
  • истанбул-
  • екрем имамоглу-
  • забрана

Опозицията остро разкритикува решението да се съобщи за забраната само два часа преди въвеждането ѝ

64 милиона турци са изолирани - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тотална забрана за излизането на улиците обхваща 64 милиона турски граждани, които живеят в 30-те най-големи града в страната и в град Зонгулдак, предаде БНР. Ограничението, въведено от турското вътрешно министерство, влезе в сила в полунощ тази нощ и ще важи до полунощ срещу понеделник.

Изключения от забраната за излизане се предвиждат само за хората, чиято дейност поддържа функционирането на обществото като служителите на спешните служби, работещите във фурни и аптеки, критичната инфраструктура като телекомуникации, енерго- и водоснабдяване. Около 50 000 служители на силите за сигурност са по улиците на Истанбул и щателно проверяват всички излезли. На нарушителите на забраната се налагат глоби в размер от 200 до 1000 турски лири (55-300 лв.) или 2 до 12 месеца лишаване от свобода, съобщи частният телевизионен канал НТВ.

В Истанбул автобуси и метробуси (автобуси на градския транспорт, движещи се по отделени от другото движение трасета - бел.ред.) се движат в определени отрязъци от време сутрин и вечер, за да могат да превозят от определени спирки изключените от забраната лица. Трамваите и метрото не функционират. Подобна е и ситуацията в столицата Анкара, където автобуси превозват здравните работници, но метрото и градската железница не работят. Вътрешното министерство съобщи, че е започнало доставянето на хляб по домовете. То се осъществява от фурните и с помощта на социалния патронаж и други държавни служители. При съобщаването на забраната вчера късно вечерта се образуваха дълги опашки и задръствания пред фурни и магазини. На някои места възникна напрежение, съобщава се и за случаи, в които търговци са продавали стоките с голяма надценка.

Прогнозата за почивните дни беше за слънчево и топло време и се смята, че вероятността хората да излизат от домовете си може да е една от причините властите да вземат решението за забрана за напускане на домовете. Опозицията остро разкритикува решението да се съобщи за забраната само два часа преди въвеждането ѝ, което предизвика хаос.

„Забрана за излизане не бива да се взема внезапно. Информация за критично решение като блокадата не е била предоставена на Истанбулската голяма община“, категоричен беше кметът на града Екрем Имамоглу. Според лидера на Добрата партия Мерал Акшенер решението отново е доказало неопитността на управляващите в управлението на кризи, а лидерът на консервативната Партия на щастието Темел Карамоллаоглу смята, че решението, довело до струпване на много хора, е нанесло вреда на борбата със заразата. В 30-те големи общини в Турция с население над 750 000 души всяка живеят приблизително 80% от жителите на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердо

    5 5 Отговор
    Опозицията няма думата докат съм жив да си е,, знайте какво
  • 2 така така

    8 12 Отговор
    .. да ги изолират, да не ги пускат повече сред хора.

    Коментиран от #26

  • 3 Васил

    22 11 Отговор
    Така се прави а не като у нас всеки си щъка и се събират хора вместо да се справим със заразата за два месеца ще търпим повече заради разхайтеното племе което няма грам дисциплина. Било грейнало слънце и айде на вън с биричката

    Коментиран от #6, #7, #16, #20

  • 4 Курти Къртев от Къртожабене

    5 12 Отговор
    Па за тия ич ма не бОли шмайзеро..айде че местим..
  • 5 Тъка де

    8 5 Отговор
    От утре задължително всички с маски, поне казват от утре. Който няма пари да плаща няколко лева на спекуланти за маска да му мисли, да не се е родил беден, за спекуканта ще си затваряме очите си, но за бедния едноок нарушител, ще му изкараме окото
  • 6 Един Там

    5 12 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    Не, не се прави така да ти казват 2 часа предварително! А и, като е пекнало слънце е хубаво да излязат хората навън, но не да се събират на групи. Доказано е, че слънцето увеличава имунитета на хората и ди доставя естествен витамин Д, който е доказан, че действа срещу коронавируса. Това, че ти си биологична маса, която се ръководи от доказано корумпираните управници и няма мнение различно от това, което му спуснат отгоре не знаи, че всички трябва да са оФце и да са стадо. Турците са стадо и каквото им каже султана Ердоган изпълняват безропотно. Ти такъв де-бил ли искаш да си?

    Коментиран от #9

  • 7 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    Абе, Васко, пардон- Хасане...някой казвал ли ти е че си тъпо парче...а?????
  • 8 Калиспера

    7 9 Отговор
    Новините в Гърция днес твърдят, че силите за сигурност, бреговата охрана, заедно с FRONTEX, са попречили на хиляди мигранти, страдащи от вирус на корона, да влязат в страната, които Турция се опитва масово да докара в Гърция със стари гнили кораби.

    Коментиран от #11, #13, #15, #23

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Истина

    13 9 Отговор
    Всеки турчин се ражда войник , затова са дициплинирани и изпълняват всички заповеди на лидера си .

    Коментиран от #18, #25

  • 11 кочинааa

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Калиспера":

    баш циганина намери нов начин да намали броя на случаите на своята територия ... изпраща ги на друго място...мухаха!!!
  • 12 ИСТИНСКИЯТ

    5 10 Отговор
    ВИРУС Е ИСЛЯМА !
  • 13 Международно право

    4 9 Отговор

    До коментар #8 от "Калиспера":

    Нека ООН внесе това в досието с доказателствата за сезиране на Ердоган и Сойлоу в Международен съд.
  • 14 Дон Чико

    2 5 Отговор
    И като се затворят за два дена какво? Вирусът ли ще изчезне?
  • 15 Хасан

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Калиспера":

    Кой пък вярва на гърците ,..те с години лъжеха Европа и им дърпаха пари
  • 16 1233

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    Евала пич, най накрая един нормален коментар
  • 17 наричай

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    българан единствено баща си
  • 18 КАСАПИНА

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Истина":

    Да ама келяв войник
  • 19 Гого

    4 1 Отговор
    Всяка година в България умират средно 108 500 - 109 000 хил. човека . Само за три месеца имаме 30 143 жертви .Энайли някой колко са жертвите от вируса ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 МИТЬО ПИЩОВА

    2 4 Отговор
    Да умрат до един
  • 22 МИТЬО ПИЩОВА

    2 5 Отговор
    Да умрат до един
  • 23 Info

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Калиспера":

    Турски изтребител на север от гръцкия остров Лесбос тормози британски самолет, който от името на FRONTEX проверяваше района за мигранти, преминаващи от Турция в Европа. Съобщава се, че инцидентът е много сериозен, тъй като изгорелите газове на изтребителя разтърсиха самолета на FRONTEX и само големият опит на пилота предотврати трагедията. Великобритания, традиционно приятелска за Турция страна, се появи много раздразнена от инцидента и каза на Европейския съюз и НАТО, че те трябва да разберат, че с поведението си Турция е способна да предизвика военен конфликт, който ще е много лош за всички и че ще трябва да предприемат действия срещу нея.

    Коментиран от #24

  • 24 Хасан

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Info":

    Какъв го дири британски самолет около Турция и Англия не е в ЕС за да бъде член на Фронтекс ..няма логика ..

    Коментиран от #27

  • 25 Запознат

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Истина":

    Без да искам ти дадох минус, имаш плюсче от мен!
  • 26 А. Хитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    Идиот добре, че турците ни изпратиха маски и медикаменти!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 До всички болни

    0 0 Отговор
    7 790 194 561 са отделените.Ще обърнете ли внимание колко бързо се обновяват новопостъпващите сведения?Бихте ли могли да напишете свободно съчинение със заглавие "COVID-19 или защото сме животни?!"? - https://countrymeters.info/bg/World
  • 29 въпросче

    0 0 Отговор
    "64 милиона турци са изолирани." И КАКВО ДА НАПРАВИМ по-този щекотлив въпрос? Да ползваме вълшебната лампа на Аладин ли?