Last news in Fakti

13 Април, 2020 11:05 4 585 8

Коронавирус: "Трябва да се разреши на хората да излизат"

  • германия-
  • коронавирус-
  • спортуване-
  • франция-
  • учен-
  • дистанция

В Германия индивидуалното спортуване е разрешено дори и в условията на карантина

Коронавирус: "Трябва да се разреши на хората да излизат" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Досега се смяташе, че спазването на дистанция от два метра е достатъчна, за да се предотврати заразяване по въздушно-капков път. Но дали е така и при упражняването на спорт, когато човек тича или кара колело?

Важна тема, особено за държави като Германия, където индивидуалното спортуване е разрешено дори и в условията на карантина. Най-много двама души имат право да тренират заедно, ако спазват необходимата дистанция. Осигурява ли тя защита? Отговор на този въпрос се опитаха да дадат от университетите в Льовен (Белгия) и Айндховен (Нидерландия).

При бърза скорост е необходима 20-метрова дистанция

“Когато издишвате въздух при тичане или каране на колело, многобройни микроскопични капчици слюнка политат във въздуха около вас”, обяснява Берт Блокен, който ръководи изследването. Учените са проследили с помощта на специална светлина движението на невидимите капки, които човек издишва при ходене, тичане и каране на колело.

Те стигат до заключението, че при нормално ходене е необходимо разстояние от четири до пет метра между двама души, за да не достигат капчиците слюнка до лицето на другия. При тичане и бавно каране на колело те препоръчват да се спазва дистанция от 10 метра, а при по-бързо придвижване - дори 20 метра.

„Ако се спазва необходимата дистанция до другия човек, няма риск“, казва Блокен. Той критикува решението на Франция, която разрешава на хората да се движат в радиус от най-много километър до собствения си дом и то само в рамките на един час.

„Това решение не е много умно. Фактически то означава, че в градовете много хора ще тренират на малко пространство и ще се движат близо един до друг. Обратното на това, което трябва да се прави”, казва белгийският учен.

"Хората трябва да могат да излизат"

Блокен смята, че индивидуалният спорт в свободното време не трябва да бъде ограничаван. „Трябва да се разреши на хората да излизат - за предпочитане извън града, за да могат да спазват дистанцията“.

Самият Блокен кара често колело, но избягва велоалеите и се движи по големите улици, които в последно време са спокойни заради ограниченията за излизане. “Никога през живота си не съм карал колело толкова спокойно”, признава той.

Автор: Андреас Стен-Цимонс


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    12 4 Отговор
    Странно, става въпрос за Германия, а се изказват белгийци и холандци........ ш алоу, оня ако ви чуе с мустачките ще ви превземе не за ден, а за половин час.......гледайте си там тревата и мюслитата и не се обаждайте от коневръза!
  • 2 12 маймуни

    6 5 Отговор
    Да илизат ми, ама с маски, шалове, ръкавици и шапки и на 2 метра дистанция.
  • 3 иван иванов

    22 2 Отговор
    Няма ли да напишете че има протест днес от 12:00ч.

    Коментиран от #4

  • 4 прррц

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "иван иванов":

    ти що не написа къде?
  • 5 Щабарите

    3 2 Отговор
    Заповед! След крстъко съвещание със Спасителя на Нацията другаря Бойко Борисов се реши, т.е. ТОЙ (да се свети прякора му) РЕШИ: Считано от ВЕДНАГА всеки, който излиза на обществено място трябва да носи освен задължителната маска и торба ЦИМНТ стандартен размер! За целта строителните магазини, ще работят извънредно до пълното с снабдявсне на населението с цимент! Подпис (не де чете)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Диктатура

    3 1 Отговор
    Приликата межди „извънредно” положение и пълна и безконтролна диктатура губят разграничаване. Правата на човека се развива в три направления: първо, всяка власт е ограничена; второ, всеки човек разполага със свой автономен свят, в който никоя власт не може да се намесва и трето, всеки човек може да предявява претенции към държавата, когато защитава своите права. Управбиците винаги намират благовиден повод за да стигнат в крайна сметка до геноцид към населението. Пример – затваряне на жизненоважен пазар за бедните.
  • 8 Бойко

    2 0 Отговор
    Комунета що не сте на протеста Ами дремете по форумите?Шубе а? Спокойно и да пукнете няма кой да плаче за вас.