13 Април, 2020 14:17 2 793 8

Ким Чен Ун пак чисти партийните редици

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • пхенян

Севернокорейският лидер извърши големи промени в Държавния съвет - висшия изпълнителен орган на държавната власт в страната

Ким Чен Ун пак чисти партийните редици - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун извърши големи промени в Държавния съвет - висшия изпълнителен орган на държавната власт в страната. След направените промени една трета от състава на органа беше сменен, съобщават официални медии в Северна Корея, предаде Франс прес.

Ким, който е внук на основателя Корейската народнодемократична република, не спира да консолидира властта си, откакто наследи баща си на лидерския пост през 2011 г., посочва агенцията. Ким е председател на Държавния съвет, в който петима от 13-те му членове са били сменени сега. Тази промяна бе утвърдена от Върховното народно събрание (парламента на КНДР), съобщава агенция КЦТА.

Държавният съвет беше създаден през 2016 г., за да замени влиятелния Съвет за национална отбрана, който беше върховен орган за взимане на политически решения.

Снимки, публикувани в севернокорейски издания показват как някои членове на парламента са седнали един до друг на заседанието, на което са били одобрени промените в Държавния съвет. Нито един депутат не е носил маска.

Същевременно комюнике на правителството потвърждава постоянната позиция на Северна Корея, че в страната няма нито един случай на зараза с новия коронавирус.

Пхенян постави под карантина хиляди севернокорейци и стотици чужденци, по-специално дипломати. Властите извършиха мащабни операции по дезинфекция, за да избегнат разпространението на пандемията, което би било катастрофално в една страна, за която се знае, че здравната система има проблеми.

Фактът, че парламентът на Северна Корея заседава, навежда на мисълта, че страната иска да покаже, че има доверие в способностите си да се противопостави на кризата с коронавируса, отбелязва Рейчъл Ли, бивш член на американската администрация и експерт по Северна Корея.

Не става ясно обаче дали самият Ким е бил на заседанието на парламента. Той не се вижда на нито една от публикуваните в медиите снимки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    9 0 Отговор
    С четирицволната зенитка ли?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рейчъл

    7 3 Отговор
    В САЩ здравната система няма проблемите на Северна корея. Затова пък към момента регистрираните с коронавирус са повече от 560 хиляди, а починалите - повече от 22 хиляди души. Но важното е, да се знае, че северно корейската здравна система има проблеми. Сиреч, не е на новото на американската...която е най-скъпата в света! Извозването на умрелите става с камиони, в чували, а погребването в общи американски гробове в картонени кофчези.
  • 4 Бойчо

    9 4 Отговор
    И там, като тука. Един шишко си прави каквото иска
  • 5 Мон женераль

    4 3 Отговор
    Аз помислих че тоя прасунгер пак е метнАл некоя и друга ракета в Японско море, то какво било.Пак е имало изпитания на нов образец скорострелно ПВО оръдие.
  • 6 Мим

    6 1 Отговор
    Поне от време на време ги подменя,за да не се оядът все едни и същи..
  • 7 Ghsm

    5 4 Отговор
    Тия с ядрото си спинкат спокойно....България кога ще стигне Северна Корея във всички аспекти?!
  • 8 robur

    1 1 Отговор
    Ким Чен Ун пак чисти партийните редици същите дадоха положителен тест за коронавируса