Last news in Fakti

14 Април, 2020 12:20 8 850 43

Немски учен: Заразете младите и изолирайте застрашените

  • германия-
  • ограничения-
  • александър кекуле

Професор Александър Кекуле представи плана си за слагане на край на блокадата

Немски учен: Заразете младите и изолирайте застрашените - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Водещ немски епидемиолог, който прогнозира коронавирусната криза в Европа, призовава правителствата да прекратят блокирането. Проф. Александър Кекуле предупреди, че вирусът е на път да погълне Европа и публично призова правителството на Ангела Меркел да започне скрининг на международни пътници още през януари.

Но сега той вярва, че е опасно блокирането да продължи твърде дълго и да причини повече щети от вируса, и състави план за това как може безопасно да бъде премахнато. "Невъзможно е да чакаме ваксина", заяви проф. Кекуле пред The ​​Telegraph.

„В най-добрия случай това може да стане след шест месеца. Въз основа на опита, бих казал, че реално от това ни дели по-скоро година. Не можем да останем в заключен режим от шест месеца до една година. Ако направим това, обществото и културата ни ще бъдат съсипани. " Проф. Кекуле, ръководи катедрата по микробиология в университета в Хале.

Още на 22 януари той призова пътниците да бъдат тествани за вируса на летищата и границите. Той дори се появи по националната телевизия, но предупрежденията му попаднаха на нечуващи уши. Сега светът е в хватката на пандемия.

„Ако бяхме започнали да тестваме и следваме веригите на инфекцията през януари, бихме могли да задържаме епидемията тук, без да прибягваме до блокиране“, казва той. „Ако можете да стигнете до хора, заразили 20 души, можете да го спрете. Но когато станат 400, няма шанс.

" До март, когато вирусът обхвана Германия, той призова границата да бъде затворена и училищата да се опразнят. „На този етап блокирането беше единствената възможност да се забави разпространението и да се предотврати пренаселването на болниците“, казва той.

„Но сега трябва да разгледаме възможността, при която дългото блокиране може да донесе повече вреда от вируса.“ Ангела Меркел заяви тази седмица:

„Не трябва да сме безразсъдни сега. Много бързо бихме могли да унищожим постигнатото. “ Не за първи път в тази криза проф. Кекуле се озовава на противоположната страна в спора с г-жа Меркел. Когато той призова правителството ѝ да направи повече за вируса през януари, тя избра да изчака, за да види какво ще стане. Сега той казва, че блокирането може да бъде премахнато безопасно, като се следва обикновен триточков план. Първо, казва той, възрастните хора и хората с предшестващи състояния, които са най-уязвими към вируса, трябва да останат в изолация.

„Трябва да ги убедим да стоят вкъщи и това означава, че трябва да намерим начини да го направим поносимо за тях, като например с приложения, които ще им позволят да поръчват покупки или да продължат социалния си живот“, казва той. „Ако са решени да излязат, добре - но трябва да носят пълни медицински стандартни FFP маски.“

Това ни отвежда до втория момент в плана на проф. Кекуле: преминаване от социално дистанциране към това, което той нарича „интелигентно дистанциране“. „Трябва да адаптираме дистанцирането към ситуацията. Касиер при напускане в супермаркет, например, ще бъде изложен на инфекция през целия ден. Той трябва да носи маска, има нужда от подходящи хигиенни мерки. Таксиметровият шофьор трябва да се научи да не пипа лицето си, след като борави с пари.

" По принцип всички трябва да свикнем да носим маски за лице, казва проф. Кекуле. „Ако погледнете Хонконг, те успяха да избегнат голямо огнище там. Те са много близо до Гуандун в континентален Китай, където положението беше много сложно. Една от ключовите разлики беше, че в Хонконг започнаха да носят маски за лице още в началото" "Обикновена хирургическа маска е достатъчна за тези, които не са особено уязвими, казва той, и няма нужда да я носите, докато ходите на разходка.

„При разходка на открито маската не е толкова ефективна. Но при всякакви помещения, когато има други, всички трябва да ги носим. " Той дори измисли лозунг, за да убеди хората „Kein Held ohne Maske“ - „Бъди маскиран супергерой“. Трето и най-противоречиво - проф. Кекуле казва, че трябва да оставим на младите да се сдобият с вируса. „Хората под 50 години е много, много малко вероятно да умрат или да се разболеят сериозно от коронавирус“, казва той.

„Трябва да ги оставим да се заразят, за да могат да развият имунитет.“ По същество това е връщане към плана за стаден имунитет, подкрепен някога от Обединеното кралство и широко считан за дискредитиран. Но проф. Кекуле твърди, че след като огнището е под контрол и болниците не са претрупани, има място за това. Децата са най-малко изложени на риск, така че блокирането трябва първо да бъде премахнато в училищата и детските градини, казва той - план, вече приет от Дания, където планират да отворят училищата след Великден. Германия спечели награди за тестване повече от други европейски страни, като провеждаше около 100 000 теста на ден, но проф. Кекуле казва, че това не е достатъчно

. Той казва, че тестовете трябва да се увеличат до 500 000. Той признава, че някои по-млади хора се разболяват сериозно и умират от коронавирус. „Това, което се случва при тези случаи, е че имунната им система реагира и атакува собственото си тяло“, казва той. „Но това се случва само при много малък брой хора. Знам, че звучи безсърдечно, но може да се наложи да живеем с това. „Стадният имунитет е единствената ни възможност сега. Не можем да чакаме ваксина. Трябва да намерим начин да живеем с този вирус за напред"


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пунтамария

    24 7 Отговор
    Няма какво да ни заразяват, гриоът вече го карахме и на есен и ранна пролет. Който яде джънкфуд може и лято да го кара. Грипът не е болест, епидемиолози. Иначе как не сте го изцерили вече 1 век.

    Коментиран от #20

  • 2 Вашето мнение

    53 15 Отговор
    Кой си ти бе професоре. Слушай нашия коремен дофтор и се учи от него.
  • 3 888

    38 11 Отговор
    Aбсолютно вярно.
  • 4 Госあ

    28 6 Отговор
    „Ако бяхме започнали да тестваме и следваме веригите на инфекцията през януари, бихме могли да задържаме епидемията тук, без да прибягваме до блокиране“ Ако го бяхте направили, щяхте да сте като японците. С около 8000 заразени и 140 смъртни случаи.

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ядеитн

    39 4 Отговор
    Демек, който даде фира - даде.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шекспир

    19 31 Отговор
    Професоре и нашия Мънгаров казва същото но проблема е че няма как да се осъществи на практика.Няма схема която да гарантира 70%заразени и 30% незаразени.Освен това ако за 2-3месеца се заразят всички хора в трудоспособна възраст държавата ще колабира.Просто всичко ще спре.Нито една фирма или институция не може да функционира с наполовина персонал.Идеята на карантината е пак всички да мине през грехомера но постепенно за да може здр.система да не рухне.

    Коментиран от #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Луд

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Келеш":

    Тъй,тъй.Заразете младите за да сме сигурни ,че ще запазят родителите си и ще изпука всичко що взима пенсия. Това с бокса го одобрявам ,но задължително бъди с маска и предпазни ръкавици.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 К.К.

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Колко теста са направени в Япония, на милион население?

    Коментиран от #18

  • 15 Бибитко

    16 4 Отговор
    му е дюшеш да смаже всякакви протести и разследвания с извънредните мерки. Но няма старшно, всичко си има начало и край
  • 16 А у концлагера

    7 1 Отговор
    не искаш ли да скоча?
  • 17 Системата

    16 6 Отговор
    вече е рухнала. Агонията по нашият генералски метод ще продължи 1 2 години.
  • 18 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "К.К.":

    От самото начало на пандемията започнаха с по 1000 на ден,след това бързо увеличиха на 6000. Абе каца че това е една шеста от капацитета, но разчита на мрежата от контакти и проверката на влизащите в страната. Апропо, Япония е в много тесни връзки с Китай и първият случай на заразен извън Китай (изключвам кораба) беше именно там. Това е тяхната стратегия.
  • 19 Сандо

    10 4 Отговор
    Ясно е ,че това ще е новият грип , който изкара тоя старите грипни щамове ще ги кара като настинка ! Хранене се добре да го изкарате по леко -мед, кисело мляко,месо,спанак,прополис ...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чао Бамбина

    18 5 Отговор
    Бе заразете всички , само дето не се знае страничните ефекти колко са . Да не се окаже после , че всички ще станат импотентни като след заушка ? И после потомство нанай си . И тогава какво ще правим . Ще следва "Планетата на маймуните "??!
    Всички си правят експерименти в реално време без да са наясно за какво точно иде реч !!
  • 22 Госあ

    9 5 Отговор
    Каква е разликата между евентуален германски стаден имунитет и български: първо броя тестове за потвръждение на болните и тяхното наблюдение (предлага 500 000 теста) и второ, отново цитата от цайтунг " Министерството потвърди искането на "FAZ", че Avigan ще бъде закупен за използване при лечението на рискови пациенти, заразени с Covid-19. Това се отнася и за лекарствата Kaletra, Foipan и хлорохин и съдържащи хидроксихлорохин лекарства. Закупените лекарства се разпространяват чрез аптеки от университетски болници и аптеки от лечебни центрове за стационарната помощ на засегнатите пациенти. Бундесверът трябва да работи заедно върху дистрибуцията. Според информация на "FAZ" от официалните кръгове трябва да има милиони опаковки" това вече е направено. Тоест. Ранна диагностика и лечение на рисковите пациенти. Ама това си е моят любим цивилизован корейски модел всъщност....
  • 23 факти бе ге

    10 8 Отговор
    Тоевт според немските лекари трябва да строим концлагери.Тия не са мръднали много от 1940-та.

    Коментиран от #25

  • 24 аман бе

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "Шекспир":

    Немец УТОПИСТ , няма такова нещо 70% заразени 30% не, ИМА 70% заразени другите умрели
  • 25 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "факти бе ге":

    Това отново е немска демагогия! "Стаден имунитет" със 500 000 теста и милиони таблетки препарати. Маски и дезинфекция. И колко точно ще струва този "стаден имунитет " ??? Да германците могат да си го позволят и при навременно третиране, смъртността наистина не вярвам да е много висока. Но какво ще стане у бг'то, особено с тая безразборна употреба на антибиотици и болнична база ??? Както писах, исландците пък си тестваха цялото население, а преди това и геномите им секвенираха. Е к'во, ние можем ли да го направим ???

    Коментиран от #28

  • 26 1234

    10 4 Отговор
    Дюбрютрю! К Кюркчиев го каза същото преди месец. Герб се правят на глухи прасета, ще чакат Германия да го въведе и 1 г след това тиквата ще увре.
  • 27 Някой си

    14 1 Отговор
    Мангъров не е сам!
  • 28 фактически

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Германците поставят под съмнение цялото развитие на човечеството.Което се стреми към по-ниска раждаемост по-голяма продължителност на живот и по-висок стандарт.Тия искат да ни върнат в средновековието или да превърнат Европа в Сиера Леоне раждаемост 10 деца средно на 30 години си старчок а 40 години средна продължителност на живот.

    Коментиран от #30

  • 29 дсдс

    7 5 Отговор
    И какво става когато загинат десетки хиляди млади хора и деца? Да не би само и единственно стари хора да са починали? Кой носи отговорност за това? Абсурдно е. Да си върви изискването за спазване на отстояние, ред и дезинфекция, да си работят всички магазини и заведения, но заразата трябва да си остане случайна, а не умишлена. Инак е игра на Бог.

    Коментиран от #33

  • 30 Госあ

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "фактически":

    Най противното е,че всъщност те ще бъдат обезпечени. И мерките, които ше бъдат взети там ще бъдат съвсем различни от тези в Италия, а какво остава за България. Както винаги швабите са демагози, като започнеш от войните, минеш през соларите и санкциите срещу Русия, емигрантите-защото наводниха ЕС ,за да си изберат по читавите да им работят на тях,а тия дето само поразии правят да останат в Италия и Гърция и свършиш с пандемията.
  • 31 Gen Gurko

    8 4 Отговор
    Никой никога не е твърдял, че германците са застраховани от кретения.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "дсдс":

    Ама този точно затова говори. Какво умишлено заразяване, при положение че сто пъти повтаря маски и дезинфекция ??? И за какво тогава са му 500 000 теста на седмица и всички милиони таблетки препарати ??? Каква е болничната база в Германия ??? Да не си мислите,че там ще бъде като в България да стоят хората и да умират по улицата и домовете си ??? И тези препарати е крайна време да бъдат пуснати за всички, защото със сигурност са ефективни, но няма достатъчно!!! И не нек'ви да ми говорят за микромолекули, а да вземат да купят патента и Софарма да започне да произвеждат. Цялото мънкане и за маски и за тестове и за препарати е просто защото няма достатъчно.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Човек

    5 1 Отговор
    Екипа на ФАКТИ са комплексирани провинциалисти!
  • 37 Човек

    4 0 Отговор
    Екипа на ФАКТИ са комплексирани провинциалисти!
  • 38 Човек

    4 0 Отговор
    Екипа на ФАКТИ са комплексирани провинциалисти!
  • 39 яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ

    2 0 Отговор
    олигофрени от цял свят заразявайте се! ЗНАЕЩИТЕ И МОЖЕЩИТЕ И ОЛИГАРСИТЕ ИЗОЛИРАЙТЕ СЕ! МНОГО ПОСЕРКОВЦИ ИМА НА ЗЕМЯТА ТРЕБЕ ДА СЕ РАЗРЕДИМ НА 70%. АЙДЕ ЗАРАЗЯВАЙТЕ СЕ.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 единчуляк

    3 0 Отговор
    Прав е професор Кукуле
  • 42 Дон Чико

    6 0 Отговор
    Toва го повтаря и Мангъров, но генералите чакат пика. Пък май преминал, без да им се обади.
  • 43 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор
    Пъвро пуснете чалми /бежанци/ свободно да се пасат по улиците,и като видите че са добре ,да излизат и германците..