Last news in Fakti

14 Април, 2020 18:54 5 161 14

В Германия коронавирусът още не е овладян

  • германия-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • роберт кох-
  • ангела меркел

По-ниският брой случаи на новия коронавирус през последните дни вероятно се дължи на извършването на по-малко тестове по великденските празници

В Германия коронавирусът още не е овладян - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По-ниският брой случаи на новия коронавирус в Германия през последните дни вероятно се дължи на извършването на по-малко тестове по великденските празници. Заразата още е е овладяна, каза днес ръководителят на научно-изследователския институт по инфекциозни болести "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.

Потвърдените случаи на заразени с коронавируса в Германия нараснаха с 2082 до 125 098, показват днешни данни на института и това бележи четвърти ден на спад на новите случаи, предава БТА.

Смъртните случаи в Германия са се увеличили със 170 и са 2969. Те нарастват много по-бавно, отколкото в други силно засегнати държави, но германските власти остават предпазливи относно вдигане на ограниченията върху обществения живот.

"Все още не можем да говорим за овладяване на заразата, все още има големи числа всеки ден. Наблюдаваме забавяне", каза директорът на института Лотар Вилдер на редовна пресконференция.

Като призова германците да спазват дисциплинирано мерките за социална изолация, Вилдер каза, че скоростта на предаване на вируса в Германия е 1,2 (един вирусоносител заразява средно 1,2 лица). "Наистина е в наш интерес тази скорост да спадне под 1 или да стане единица. Това е важен фактор", добави Вилдер.

В препоръки, изпратени вчера до канцлера Ангела Меркел и ръководителите на провинциите, учени прогнозират, че връщането към нормален живот може да стане постепенно, при изпълнение на определени условия, включително стабилизиране на скоростта на разпространение на заразата на ниско равнище.

Германия затвори училища, магазини, ресторанти, игрища и спортни обекти, а много фирми спряха работа, за да помогнат в борбата с коронавируса.

Канцлерът Меркел каза, че становището на националната академия на науките "Леополдина" ще е важно при вземането на решения след обсъждането му на правителствено заседание днес.

Утре Меркел ще проведе видеоконференция с премиерите на провинциите, за да се определи как евентуално ще се излиза от режима на ограничения и как ще се действа за справяне с рецесията, която се очаква да бъде предизвикана.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер не посочи дата за облекчаване на ограниченията. Той каза, че яснота ще има в следващите няколко дни. Алтмайер предупреди, че ако се създаде впечатление, че има движение насам-натам, това ще навреди на доверието в политиката и на готовността на хората да бъдат дисциплинирани и да съдействат. "Трябва да обмисляме всяка стъпка", посочи Алтмайер.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: каза днес ръководителят на научно-изследователския институт по инфекциозни болести "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.
    КОМЕНТАРА ОСТАВЯМ НА ВАС..........

    Коментиран от #11

  • 2 Че къде

    7 2 Отговор
    е овладян ?
  • 3 Иванов

    3 10 Отговор
    Точно Германия произвежда антивирусния препарат Тамифлу. Щом и те не могат, плюйте на дивотиите на Мангъров и пазете карантината, защото трудно се диша гной!!!
  • 4 Иванов

    1 11 Отговор
    Точно Германия произвежда антивирусния препарат Тамифлу. Щом и те не могат, плюйте на дивотиите на Мангъров и пазете карантината, защото трудно се диша гной!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Факт

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    Че само олифорен може да твърди че тамифлу действа срещу корона.

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Кво

    5 7 Отговор
    Гледате Германия,вижте нашите селяни как си ходят на гости и на всякъде все едно няма вирус и живота на хората е без значение? Това е престъпление,но няма кой да ги спре ?! Така епидемия не се спира!

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Някой си

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кво":

    Крий се в дупката си и се страхувай сам.........но не предизвиквай паника сред остналите!
  • 8 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Короната я мори само сауна и аспирин
  • 9 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кво":

    Ами ставай да я търсиш белким я хванеш, той вируса не е само в твоята тиква
  • 10 Алооооуу

    5 0 Отговор
    Факти, забравихте да споменете, че на 125 000 заразени има 68 000 излекувани! Как лекуват хората,ама не...важно е да се отбележи,че вероятно правят по-малко тестове поради празника.!? От "вашият" източник Ройтерс занаят ли, че по празниците здравната им система работи на пълни обороти? Още повече, че има световна пандемия... Ама да пишем глупости без да мислим е по-яко, нали? Копи-пейст рейтинга е важен....
  • 11 Аз ли съм тъп или

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Не схващам?

    Коментиран от #14

  • 12 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Оффф тоя па аре каи кое и как го лекува ???

    Коментиран от #13

  • 13 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Съа селяни не общувам
  • 14 Някой си

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Аз ли съм тъп или":

    Обърни внимание на титлата, поста и най-вече къде работи въпросния господин.....
    В България това щеше да звучи така примерно.
    Шефа на ВМА, коремния хирург професор генерал Мутафчийски каза........
    Схвана ли сега разликата между коремен хирург чудещ се как да издаде от тъпа, по тъпа заповед и специалист по инфекциозни болести от реномиран немски институт по заразни и инфекциозни болести даваш препоръки, а не заповеди?
    Това беше идеята, ковача да е ковач, касапа да е касап, а обущаря да е обущар.....