16 Април, 2020 06:30 3 553 30

Тръмп спря парите за СЗО. Какво става в САЩ?

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • световна здравна организация-
  • ню йорк-
  • андрю куомо-
  • антъни фаучи

Американският президент настоява карантината зад Океана да се отмени още до края на април

Тръмп спря парите за СЗО. Какво става в САЩ? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доналд Тръмп временно спря финансирането на Световната здравна организация. Той настоява карантината в САЩ да се отмени още до края на април. Само вчера в САЩ са починали над 2220 души, заразени с коронавирус.


Американският президент Доналд Тръмп смята, че е открил виновника за кризата с коронавируса в лицето на Световната здравна организация (СЗО). Той е разпоредил на администрацията си временно да спре нейното финансиране, докато се изясни "участието ѝ в лошото управление и прикриването на данни за разпространението на коронавируса".

По думите на Тръмп, многото допуснати грешки от СЗО са причината за многото смъртни случаи. Според него, светът е получил „много фалшиви информации“ от СЗО относно пътищата за заразяване и смъртността от Ковид-19. Така било загубено „ценно време“ в битката срещу пандемията. Още миналата седмица Тръмп загатна, че ще спре финансирането на СЗО, защото тя се била провалила сериозно в сегашната ситуация.

САЩ имат най-голям финансов принос към СЗО

От СЗО отхвърлиха обвиненията и заплахите. И от ООН реагираха на действията на Тръмп: генералният секретар Антониу Гутериш заяви, че сега не е времето да се съкращават средствата за СЗО или друга хуманитарна организация, участваща в битката срещу вируса.

Световната здравна организация е най-важното звено на ООН в областта на здравната политика. САЩ са най-големият ѝ платец: през 2019 година американската вноска в бюджета на организацията е възлизала на 400 милиона долара. За сравнение - Германия внася годишно по 29 милиона щатски долара в бюджета на СЗО.

В САЩ междувременно се разрасна спорът относно разхлабването на ограниченията във връзка с коронавируса. Тръмп смята, че има право сам да решава всички въпроси относно нужните мерки, а някои губернатори му сe противопоставиха. Тръмп ги обвини в „бунтарство".

Кога да бъдат отменени забраните

Десет американски щата, 9 от които се управляват от демократи, започнаха да прилагат мерки, които съгласуват само помежду си, но не и с администрацията на Тръмп.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че няма да изпълни нареждания на президента Тръмп, защото те застрашавали гражданите на неговия щат. „В тази страна нямаме цар. Имаме конституция, а президентът се избира от нас“, подчерта Куомо.

Администрацията на Тръмп се обявява за бърза отмяна на ограниченията - още до края на месец април - а въпросните губернатори са на мнение, че това би било прибързано. Ясно е защо американският президент настоява за вдигане на ограниченията, пише германският ФАЦ и коментира: „Нещата се представят като загриженост за общото благо, но е глупаво и опасно точно сега да се подхваща един конституционен спор", пише Клаус-Дитер Франкенбергер.

Междувременно главният съветник на американското правителство по въпросите на пандемията Антъни Фаучи попари надеждите, че е възможно през следващите 2 седмици американската икономика да заработи отново с пълна сила. Визираната за това дата 1 май е твърде оптимистична за много райони на страната, увери Фаучи.

Междувремено САЩ отбелязаха нов негативен рекорд. Само за един ден в страната са починали 2228 души, заразени с коронавирус. Общият брой на жертвите на Ковид-19 в Америка достигна 26 000, според данни на университета "Джонс Хопкинс". Заразените в страната са около 600 000. Днес стана ясно, че приятел на американския президент е починал от Ковид-19. Предполага се, че това ще накара Тръмп да преосмисли някои от досегашните си позиции относно пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кочат

    35 9 Отговор
    Света се научи да живее със санкциите на САЩ, сега ще се научи да живее без парите им в международните организации а накрая ще се научи, че може да живее така все едно САЩ ги няма на картата

    Коментиран от #8, #14

  • 2 макдоналдс тръмп

    13 15 Отговор
    адаша е тотално изперкал ,издухал е гарнитурата,абе тотал щета
  • 3 Варна

    23 7 Отговор
    Сега американците разбират как се чувстват хората в : Ирак , Иран , Либия , Афганистан , Либия , Сирия , Виетнам , Япония , Судан , Венецуела и много други.
    Онзи горе забавя , но никога не забравя.
  • 4 С две думи

    21 13 Отговор
    Какво става в САЩ...-еми финансов колапс става- и фалит след това.
  • 5 Даммммм

    18 7 Отговор
    Потъват по-бързи и от Титаник.
  • 6 ЦК на ГЕРБ

    10 15 Отговор
    Нинова и Радев са виновни!
  • 7 Бай Кольо

    9 18 Отговор
    Пак гледам че неуките Тролове на Масква са се появили първи. Четете малко преди да пишете. Вноски на държавите в СЗО.за година. САЩ-500милиона, Китай-40милиона, Русия-10милиона, Когато Китай и Русия вземат да внасят в СЗО пари колкото САЩ тогава могат да имат притенции

    Коментиран от #12, #13, #29

  • 8 Bigbb

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кочат":

    Кой свят бе ? Хахахах
  • 9 кой кого обслужвал

    16 1 Отговор
    Разбрахте ли сега кой контролирал СЗО финансово.
  • 10 Бесен язовец

    4 12 Отговор
    От 1 до 6 е един и същ руски трол.
  • 11 оня с коня

    7 5 Отговор
    Както Вноската на Англия след Брексита ще бъде поета от останалите Страни-членки на ЕС чрез пропорционално увеличение на техните,така следва да стане и в Случая.А се е изтъквало мнократно тука че Америка непрекъснато Печата Долари без покритие и същите са обеценени до ниво "Тоалетна хартия",затова и СЗО няма ИЗОБЩО за какво да съжалява.И понеже СВЕТЪТ ВЕЧЕ Е МНОГОПОЛЮСЕН,следва другите ДВА ОСНОВНИ ПОЛЮСА - РУСИЯ И КИТАЙ да демонстрират на Света Мощността на Икономиките и Силата на Валутите си и да поемат основно Финансовата дупка в Бюджета на СЗО.Което пък ще доведе до Победен край Отколешната им битка за Детрониране на Долара като Световна валута и замяната му с РУБЛОЮАН!

    Коментиран от #15

  • 12 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Кольо":

    Кольо сега краварите не могат изобщо да имат ПРИТЕНЦИ нали?Ама имат.
  • 13 стар бръснар

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Кольо":

    Бай Кольо що не пишеш като Борислав Попов или хрониките на Евразия бе ?
  • 14 Rado

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "Кочат":

    Представи си един ден без САЩ - Intel, AMD, Microsoft, GPS, Интернет...и повечето нови технологии са вследствие, на това че ги имало тези преди това. Така, че без САЩ трябва да се връщаме в пещерите.

    Коментиран от #16

  • 15 магарешки истории

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    "тук в америка" - ти в америка ли си бе каруцар? А ние си мислехме ,че си караш БМВ - то тук в България ! Враво на тебе - изпълни си мечтата , да миеш чиниите на великия запад.

    Коментиран от #18

  • 16 интернетения Джо

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Rado":

    И без краварите пак ще има интернет , не се безпокой. Да не мислиш че сега си вързан директно към краварника ?
    Да не говорим кой проектира и изгражда новите мрежи !

    Коментиран от #19

  • 17 Гостът

    11 1 Отговор
    За едно е прав СЗО не стават за нищо.И ООН.Организации защитаващи интересите на големите фармацевтични и не само корпорации,като се замислим и в ЕС е така и НАТО.
  • 18 оня с коня

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "магарешки истории":

    СПЕЦИАЛНО за Теб извиках "Мара Подробната" да ти разясни Поста ми,защото ИЛИ НЕДОВИЖДАШ,ИЛИ НЕДОРАЗБИРАШ НАПИСАНОТО,ИЛИ И ДВЕТЕ:А се изтъквало многократно ТУКА/в Сайта,във Форума,в България/ че Америка...и т.н."Колкото до Америка - ако съм искал до сега да съм отишел 100 пъти,но за разлика от Тебе,за Мен Раят на Земята е Тук В БЪЛГАРИЯ.
  • 19 Rado

    0 7 Отговор

    До коментар #16 от "интернетения Джо":

    Въпроса е, че интернета е американска военна разработка, която е предоставена безплатно на човечеството. Не става въпрос за доставчик на интернет. А може ли да имаш достъп до интернет без краварските Intel и AMD, 99.99 процента от компютрите по света и сървърите, които ти доставят интернет са с краварски процесори.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 ало ало

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "Rado":

    Какво значи "безплатно " ? Безплатен обяд няма. Я виж печалбите на Бил Гейтс , гугъл и всичко свързано с интернета колко са .
  • 21 Пачо

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Rado":

    Отвори си компютъра и виж дали пише Intel и AMD ?

    Коментиран от #22

  • 22 Rado

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Пачо":

    Отворих го. Имаше само една част, на която пише AMD Ryzen 5. Извадих я и вече не работи. Може ли да ми препоръчате друга такава част еквивалентна със 6 ядра на друг не краварски производител.
  • 23 Моля ???

    3 0 Отговор
    Какво става във фащ ?
    Цулият свят се надяваме това което става там да доведе до абсолютното измиране и на последният малоумник от фащ.
  • 24 Ха ха ха ха ха ха

    5 0 Отговор
    На никой не му дреме за тия доказани престъпници и промити мозъци.
    Дано им се случи това което те причиняват във всяка една суверенна държава.
  • 25 Бг.реалност

    5 0 Отговор
    По тв...за краварите
    По радиото.....за краварите
    Интернет...пак за краварите.
    АЙДЕ СТИГА С ТИЯ БЕЕЕЕЕ !!!!
    Като че ли България граничи със скапаната им престъпна държава и чифутия от другата страна, а не сме част от Европа.
    На никой не му ПУКА за тия,изверги !
    Набийте си го в главата това.
  • 26 Мдаа

    6 0 Отговор
    До: Rado,

    Човече от мен запомни, няма нищо произведоно от САЩ, еле от военните, което да е даром.
    Това са технологии обслужващи следенето ти, поведението ти, изграждайки профила ти.

    Тези приказки как САЩ военните дарявали на човечеството ги разправяй на баба ми.
    Човечеството може без компове, интернет, игри, он. пазаруване.
    НО не може без вода, храна и чист въздух.
    Пералнята и печката, прахосмукачката не са измислени от военните.

    Не ни налагай посткомунистически САЩ лозунги, спуснати от Империята на Злото, избила СТО МИЛИОНА индианци, за да се настани в Америка.

    То бива заблуденост, ама малко мисъл и факти.

    Дарявали били, САЩ, военните, те освен бомби с обеднен уран, избиване на местно население и експлоатиране на роби, напалм, биолаборатории 26 по цял свят, сваляне на правителства, друго не могат.

    Дарявали военните САЩ - Мечтател - завиждам ти, ти си щастлив човек!
    Колкото повече чета и гледам реалността наложена силово от САЩ, толкова по-тъжен и скептичен по отношение на бъдещето ставам.
  • 27 ха ха ха

    6 0 Отговор
    Нищо не става, СЗО са престъпна организация, която от години се занимават с педофилия, убийства чрез ваксини и пр..., финансира ги оня изкукуригал бил гейтс и жена му, този коронен номер също е измислен от тях, за да може да ни маркират като животни, чрез задължителна ваксина, но номера не мина - останаха само съсипаните икономики на държавите!
  • 28 Иван

    0 0 Отговор
    Тръмп е прав. Че не се справиха това е очевидно. Късно дадоха напъствия. Вного късно. Още в декември трябваше да затворят Китай. Къде дрямаха. Най-малкото можеха да бият предупредителна тревога какви биха били последствията, а не да гледат отстрани на Китай. Дрямаха,защото са на хранилка на големи фармацевтични компании, а много от тях както вече разбрахме са със заводи в Китай. Затова дрямаха. А Тръмп в случая ще удари пак с един куршум два заека - ще си намери извинение и ще спести едни пари, а и може и да изтъргува нещо после като тръгнат да го молят за пари.
  • 29 Bat Sande

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Кольо":

    Колю според теб значи този който плаща повече-той казва истината и негово е правото!?! Нелепо е само да си го помислиш. Ръмпа на мозъка сам твърдеше, че това е глупост някаква и натискаше до последно да няма рестрикции за да работи машината и да печата пари, пък сега "Кой ми сра в гащите???" Опитва се изкара друг виновен за да не го линчуват както са традициите по неговия край. И маските каза, че са глупост. И ограниченията иска да сваля в ЩТА преди да е утихнало всичко, защото само пари са му в главата и нищо друго не го интересува. Този палячо перчемлия много наподобява един друг мустакат палячо отпреди 100 години който запали света. До тук добре се справя с палежа. Да видим до къде ще стигне. Само се гответе за тежки времена!
  • 30 бай Пешо

    1 0 Отговор
    Тоя пък как го бие тока.