Last news in Fakti

16 Април, 2020 11:16 6 228 41

Американският флот вече не е господар на моретата

  • самолетоносач-
  • сащ-
  • флот-
  • кораби-
  • коронавирус-
  • господар-
  • вирус

Военноморските сили на САЩ подцениха опасността от COVID-19

Американският флот вече не е господар на моретата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Военноморският флот на САЩ ще остави на бойно дежурство само два от 11-те си самолетоносача, докато трае пандемията от новия коронавирус, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.

„Хари Труман“ остава единствената боеспособна ударна група на Източното крайбрежие“, заяви командващият Втори флот, вицеадмирал Андрю Люис. Въпреки това тя вече е изпълнила две дежурства подред без основен ремонт. Освен самолетоносача, тя включва и крайцера „Нормандия“, разрушителите „Фарагут“, „Форест Шърман“ и „Ласен“, както и редица спомагателни кораби, предаде агенция "Фокус".

Междувременно, най-трудна е ситуацията на борда на самолетоносача „Теодор Рузвелт“, като повече от 550 члена на екипажа му са болни от новия коронавирус. Подобна е ситуацията и с „Роналд Рейгън“, „Нимиц“, „Карл Уилсън“, макар да не е толкова сериозна. Ще трябва да се извърши дълбока дезинфекция на кораба и евакуация на екипажа на самолетоносачите.

В същото време най-новият самолетоносач „Джералд Форд“ продължава да се бори с болестта и не може да се възстанови. Само старият „Дуайт Айзенхауер“, който отдавна е чакан за ремонт, продължава своето дежурство в Индийския океан. Както пише изданието, американското командване е направило грешката да не предприеме подходящи карантинни мерки за екипажа. На корабите липсваха лекари-експерти и средства за защита, което позволи на епидемията да се разпространи, а това ефективно деактивира по-голямата част от ударната сила на флота.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Субмарина,, Юрий Долгоруки "

    68 22 Отговор
    Те никога не са и били господари на морето само в мечтите си са били!

    Коментиран от #3, #27

  • 2 Потапяй ги самолетоносачите САЩ

    37 10 Отговор
    ЗАРАЗЕНИ СА.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Субмарина,, Юрий Долгоруки "

    31 10 Отговор

    До коментар #3 от "Кърт":

    Носиш си кръста на неграмотник цял животец!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тактикь

    17 5 Отговор
    Хаха трябва да си луд за да не разработиш универсално антивирусно средство за армията.

    Коментиран от #16

  • 7 прррц

    27 6 Отговор
    другата седмица Аляска да не стане Руска територия?
  • 8 Монгола

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Кърт":

    Ти, а хитра ли се мислиш вещицо като си слагаш "+че" по късничко?
  • 9 tapanar40

    34 4 Отговор
    Както се казва-вола рие но пръстта му пада на собствения му гръб.Подценили били опасността,краварите винаги са се изживявали като недосегаеми,но са си същите миризливи лайна като другите хора,даже и по-миризливи.
  • 10 МАНАФА

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Кърт":

    Ей Кърт, с тъпотата си къртиш мивки.....хахаха, евроГЕЙски ТЪПАНАР. :-)
  • 11 Шекспир

    26 5 Отговор
    Че кой ги титулува като господари на моретата.Американския флот досега е действал само срещу държави без флот.Още Ал Велики е разбрал че най голямата грешка е да подценяваш противника или в този случай да се надценяваш.Възможни са грозни изненади
  • 12 Анонимен

    12 1 Отговор
    Като няма предпазни средства да турят противогазите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Констатация

    9 6 Отговор
    Нали караПраси с БОКо и Мустафата бяха на борда на "Теодор Рузвелт"?! ДС-Ванче е КАРЪКЪТ за разрушаване и унищожаване на ВСИЧКО! Генератор е на отрицателна и разрушителна енергия! До каквото се е докоснал все се разрушава и унищожава! Има ли коалиционер (от 10-15 такива) на караПраси, който да не се е самоунищожил, разпуснал и прекратил дейснотта си след коалирането с ДС-МВРо?! И БОКо е следващия! След почетното гостуване на караПраси заедно с Велко Вълканов и Захари Захариев през 2002 на Садам Хюсеин и Садат, какво стана с Ирак и Сирия?! След посещението във Вашнигтон 2019 сега се вижда началото на вирусните поражения, на които са подлобжени САЩ!
  • 15 Само питам

    12 17 Отговор
    Само да попитам Русия колко действащи самолетоносача има ?

    Нито един ли ?

    Коментиран от #17, #18, #20

  • 16 Дааа

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тактикь":

    Аналгин- хинин
  • 17 гост

    20 5 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Не им трябва ! Имат си, каквото им е нужно!
  • 18 само отговарям

    26 9 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Самолетоносача е средство за ОКУПАЦИЯ и АГРЕСИЯ НАД ЧУЖДИ И ДАЛЕЧНИ територии.Русия НЕ е нито ОКУПАТОР нито АГРЕСОр и САМОЛЕТОНОСАЧИ не и трябват просто-ще разбереш ли ири да повторя?

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шекспир

    12 4 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Русия има друга военна стратегия.Стратегията на САЩ е недопускане на военни действия на тяхна територия.Руската не е такава заради географското си положение.Абе сложно е за твоя интелект.

    Коментиран от #24

  • 21 Само питам

    6 8 Отговор

    До коментар #18 от "само отговарям":

    Е как да не е ? Само Аляска сънува ,Европа иска . Даже детски хор песнички пее за Аляска .Американски деца чул ли си ги да пеят за Камчатка ? Не ,нали . Ама няма топки за Аляска , нито военна сила По форумите ляляте за Аляска
  • 22 пиар при амеракнско безсилие

    11 6 Отговор
    Тия самолетоносачи са толкава уязвими за руските ракети ,че ги прави напълно безсмислени.Пари на вятъра.

    Коментиран от #23

  • 23 Само питам

    6 11 Отговор

    До коментар #22 от "пиар при амеракнско безсилие":

    Така ли ? И кои са тия ракети ,които могат да ударят самолетоносач ? Нещо не се сещам за такива .

    Коментиран от #25

  • 24 Само питам

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Шекспир":

    Не , тя няма никаква стратегия . Всичко е едно сляпо подражателство - САЩ правят дронове , давайте и ние да правим . Е толкова и направиха ,де . САЩ правят стелт самолети , дайте и ние да правим - също пълен провал.

    Ама каква стратегия да имат като целия ГЩ са калинки , като самия Шойгу . Каква стратегия могат да създадат едни неграмотни хора
  • 25 вярвайте си още

    6 5 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    Прочети за ракета ,,Кинжал" -екзекуторът на самолетоносачи.прочети за комплекс ,,Авангард" засега все още нямат противодействие и техен аналог никой друг.Изкъртват ги отвсякъде.За Бувала,Сатана,пък за РС-28 "Сармат" става мазало на ниво космическо изпълнение и после туп по каските.

    Коментиран от #29, #35

  • 26 вярвайте си още

    7 5 Отговор
    Пропуснал съм ти и ракета ,, Циркон" 9800км/ч класика за напреднали
  • 27 Китаец от Сибир

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Субмарина,, Юрий Долгоруки "":

    И кой го каза това ? Някакъв коми русофилски трол от коментарите във факти.бг ли ? Военноморския флот на САЩ е най-силния,най-модернизирания и най-боеспособния ,който присъства буквално във всяка една точка на света по всяко време.Военноморския флот на САЩ е по-силен от следващите 8 държави взети заедно.Така седят нещата и при авиацията и при сухопътните сили.Разни държавички като Русия са просто регионални сили и нищо повече.Китай единствено са следващата по-голяма военна сила.

    Коментиран от #28, #30

  • 28 прегледай се

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "Китаец от Сибир":

    ха ха ха ....
  • 29 Само питам

    5 8 Отговор

    До коментар #25 от "вярвайте си още":

    Ракетата Кинжал може ли да унищожи самолетоносач ? Тя е балистична ракета, те се ползват само срещу стационарни цели , нямат никаква точност , да не говорим ,че не би затруднила ПРО на авионосна група. Такова твърдение е несериозно и лишено от каквито и да е професионални познания

    Хайде сега да ми разкажеш за Циркон и Авангард ? Ти виждал ли си ги ? Някой виждал ли ги е ? Те не съществуват - няма такива ракети. Циркон ни го представят със снимки на американския проект Уейв райдър , а Авангард също с американския проект HTV-2

    Време е за събуждане

    Коментиран от #31

  • 30 Никарагуанец от Тексас

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "Китаец от Сибир":

    А това кой го каза?! Някакъв си трол кравсропитек списващ свободни съчинения във форума на Факти.В момента най могъщият ВФ е на Русия,гръбнакът на който е подводниците клас Борей ,присъстващи по всички точки на световният океан,а и в не редки случаи и на няколко км от Ню Йорк,лос Анджелис....това руснаците наистина го копираха от Германия през ВСВ , които си научиха урока от ПСВ,че от големи кораби файда няма,те са само скрап и бавно подвижни цели и на това е заложена морската им доктрина.......могъщ подводен флот

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Китаец от Сибир

    3 7 Отговор

    До коментар #30 от "Никарагуанец от Тексас":

    Не пиши глупости.Покажи ми един едничък източник който да сочи Руския ВМФ за най-могъщ ? Ти сериозно ли си мислиш,че Русия е нещо повече от няколко разпадащи се кораба и няколко подводници...Да не говорим,че повечето руски подвоници са дизелови ,а руснаците после почнаха да правят ядрени,за да не изостават главомолно от САЩ.Руснаците във военноморските сили са дори и зад Китай.Нищо ,ама нищо на тоя свят не е по-могъщо от военноморските сили на САЩ.Само ударната група на самолетоносача Хари Труман е по-силна и по-модернизирана и по-боеспособна от целия ВМФ на Русия.

    Коментиран от #34

  • 33 Китаец от Сибир

    2 3 Отговор
    Военната мощ на Русия се измерва само и единствено в ракети,защото Русия е бедна страна с малка икономика и не може да инвестира в авиация и военноморски сили.Наясно са ,че няма как да се противопоставят на САЩ и за това правят единствено и само ракети,защото е евтино и ефективно.
  • 34 Никарагуанец от Тексас

    6 3 Отговор

    До коментар #32 от "Китаец от Сибир":

    Аз да ти казвам!?! Чети,интересувай се,кви дизелови подводници те гонят? Русия има в момента само един вид дизелови,но тяхната роля е съвсем друга, гръбнакът на ВФ на РФ са онези над 50 атомни субмарини и на постъпващите нови от клас Борей...краварите с техните 15 стари Охайо от 1973 и още толкова Вирджиния от 1968 г. и 50 стари дизеларки,а да не забравя и една м.вълк,хаха или със самолетоносачите, които още при битката за мидуей,доказаха каква неефективна и лесна мишена са,само за 2 дена,5 подобни корита (1 краварски и 4 японски)отидоха на дъното,потопени от допотопни оръжия от 1942г,с това ли ще се противопоставят на РФ,ти сериозно ли

    Коментиран от #38

  • 35 Само питам

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "вярвайте си още":

    Не , ти си вярваш . Освен несъществуващи ракети си ми изброил балистични кютуци . Добре де , не ти ли стана ясно ,че това оръжие е остаряло . Ето пример ще ти дам -миналата година и тая общо по Израел бяха пуснати 1500 ракети. Веднъж за 2 дни 950 ракети . И колко попадения има ? Нито едно ,така ли е ? Нито едно . Всичките бяха свалени. Не, някои не бяха ,но само тия които не представляваха опасност.
    Светва ли ти лампичката, че е нелепо да заплашваш със Сармат , Бербат и Сатана . Светва ли ти лампичката , че балистичните ракети са остарели

    Коментиран от #36

  • 36 вярвайте си още

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Само питам":

    ама ти верно си вярваш,1500 ракети,това от кой комикс го чете,та те краварите нямат като наличност толкова и коя държава има толкова ракети които да изстреля срещу Израел,виж за онези около 100 томахавки изстреляни срещу Сирия сме чели,тук си прав,само 3 достигнаха до целите си,а за авангард,се оплачи на вовата че са го подвели,нищо че му докладваха за постъпването на тези ракети на служба в някои дивизии,ти му напиши "писмо" че такова нещо няма,хаха
  • 37 USMC

    0 0 Отговор
    И кой е новия господар на моретата ? Тия ли ,дето имаха пародия на самолетоносач , но вече даже и него го нямат,превърна се недвижима собственост

    Изобщо не е толкова драматично положението. Повечето самолетоносачи са на бойния си пост . Който не вярва да провери .
  • 38 USMC

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Никарагуанец от Тексас":

    Колко ,колко ? Ама ти май си стоял на слънце много . Общо имат 50 подводници , от които 13 са ядрени , а относително модерни са 6.За сравнение САЩ на 06.04 приеха на въоръжение USS Delaware , 18тата подводница клас Вирджиния -стелт . И не се заблуждавай , че подводниците могат да заменят надводния флот. Те само го допълват. Срещтне ли подводница разрушител тя трябва бързо да бяга и да се крие , но шансовете и за оцеляване не са много големи .

    Коментиран от #41

  • 39 no name no face no number

    4 0 Отговор
    сащ са световните пе....ли, С днем побеь! тавариши победа будеть за нами!
  • 40 ивелин

    2 0 Отговор
    Преди 75 години самолетоносачите били както казват "не потопаем остров" и имали огромно и решаващо значени във boeните сражения. Но те година останаха в миналото една или две ракети от новото поколение " умните управляеми" която може да се изстрелва и от въздуха (самолет като СУ-24 не фронтови - специална версия за борба с ударните групиrovki на противника ) или от бойните кораби най-малък клас така и от суша която с голяма точност може да поразява и няколко 5-6.000 хилядният персонал със 150-200 самолета и ескадрила от хеликоптери за броени минути са на дъното но морето или океана.(нямам предвид Американският военен флот да воюва срещу Афганистан,Танзания,Ирак) имам предвид като Русия,Китай.С.Корея,Иран.
  • 41 МИР ВАМ

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "USMC":

    Самолетоносачите са морално остаряла супер уязвима при реални военни действия бойна единица ! Като цяло това е нищо повече от малка плаваща база склад за оръжия и определен брой военослужещи .Огромните размери на плаващото съоръжение го правят идеалната цел за ракети и торпеда .За какво и е на Русия гигант ,който може да отиде на дъното за секунди уцелен от едно единствено торпедо струващо хиляди пъти по малко от стойността на саолетоносач ? Единственото приложение на този кораб е да осгурява военно присъствие в черени точки на планетата при необходимост извършвайки ролята си на база в която са струпани войници и оръжие но дотам ! Самия самолетоносач си остава и е едно от най уязвимите звена във целия флот ! При реални действия той е първото нещо ,което отива на дъното на океана бъди сигурен и няма ,какво да го спаси от едно руско или китайско торпедо ! Разработките на Русия в областта на подводното въоръжаване са ненадминати ! Руските торпеда шквал ,които са на въоръжение в момента развива скорост от 375 км а са от миналия век! Новия комплекс влизащ на въоръжение през 2022 е още по добър и усъвършенстван! Така ,че какви самолетоносачи , какви кораби ,какви 4 лева те гонят незнам !