Last news in Fakti

16 Април, 2020 14:30 1 900 5

Европа зове: Кризата не е оправдание за погазване на човешките права

  • човешки права-
  • ес-
  • съвет на европа-
  • правосъдие-
  • коронавирус-
  • мария пейчинович-
  • дерогация

Предприетите ограничителни мерки по време на кризата трябва да са пропорционални

Европа зове: Кризата не е оправдание за погазване на човешките права - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието преведе наръчник за зачитане правата на човека, демокрацията и върховенството на закона по време на кризата COVID-19, издаден от генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич. Това съобщават от правосъдното ведомство.

Документът беше разпространен до правителствата на всички 47 страни-членки на Съвета на Европа. Той е предназначен да подпомогне страните-членки на най-старата междуправителствена организация в Европа, като им предостави инструментариум за справяне с настоящата безпрецедентна и масова санитарна криза, така че да се гарантира, че предприетите ограничителни мерки по време на настоящата криза ще бъдат пропорционални на заплахата от разпространението на вируса и са ограничени във времето.

Документът обхваща четири ключови области: дерогация от Европейската конвенция за правата на човека в извънредни ситуации, спазване на принципите на правовата държава и демократичните принципи в извънредни ситуации, включително ограничения за обхвата и продължителността на спешните мерки; Основни стандарти за правата на човека, включително свобода на изразяване, поверителност и защита на данните, защита на уязвимите групи от дискриминация и право на образование; Защита от престъпност и защита на жертвите на престъпления, по-специално по отношение на насилието, основано на пол.

„Вирусът унищожава много животи и други скъпи за нас неща. Не трябва обаче да оставяме той да разруши основните ценности и свободните общества. Основното социално, политическо и правно предизвикателство пред държавите ще бъде способността им да се справят ефективно с кризата, като същевременно гарантират, че мерките, които предприемат, не подкопават изконния ни дългосрочен интерес да защитят основополагащите ценности на Европа в областта на правата на човека, демокрацията и върховенството на правото“, пише генералният секретар на Съвета на Европа в увода на наръчника, предаде Нова телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбирай

    13 1 Отговор
    Разбирай точно обратното което ти казват тия. Незнам дали тоя вирус е натурален или лабораторен но цялата номенклатурна и бюрократична машина е впрегната да ни ограничи правата, да ни закачат чипове следене с телефони, камери. И всичко с оправданието за нашето добро. Живея на 20 километра от 6 милионен град, денонощно ни заливат с ужаса на вируса. През цялото това време съм чул една линейка, на през 5 минути трещят вертолети да следят робите някой да не мръдне. РАЗБИРАЙ ВИНАГИ ОБРАТНОТО НА ТОВА КОЕТО ТИ ГОВОРЯТ
  • 2 Иван

    7 8 Отговор
    Европа да престане да защитава олигофрените които мислят само за правата си и нямат никакви задължения. Ако толкова много са загрижени за правата на олигофрените, да си ги взимат в Европата и да си ги интегрират.
  • 3 Миризлив пор

    1 2 Отговор
    Трябва да уточним нещо много важно-даюо живите имат права. Когато се алармира за нещо е добре да се казва и насрещното алтернативно работещо решение. Ако няма такова си е чисто мрънкане.
  • 4 Gen Gurko

    11 0 Отговор
    Не отиват напразно парите на дъртия рептил Сорос. Метастазите му са навсякъде, дори по най-високите върхове. Трябва да ги изгонят отвсякъде като крастави. Продължават бълнуванията им за това което вече, благодаря ти Господи, си отива. И след това идва редът им.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.