20 Април, 2020 20:52 2 590 8

Чехия отвори пазари, малки магазинчета и университетски занимания с до 5 студенти

  • чехия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Това е важна стъпка за съживяване на националната икономика

Чехия отвори пазари, малки магазинчета и университетски занимания с до 5 студенти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пазарите за плодове и зеленчуци, автокъщите и малките магазинчета за битови услуги възобновиха работа в Чехия при спазване на строги мерки против разпространението на коронавируса, предаде ТАСС.

Това е важна стъпка за съживяване на националната икономика, след като повечето предприятия спряха работа след обявното на 12 март извънредно положение в страната, а от 16 март - общонационална карантина.

Разрешени са сватби с присъствието на до 10 души и т. нар. безконтактни тренировки на открити стадиони с участите на до 10 професионални спортисти.

Висшите учебни заведения могат да провеждат занятия с до 5 студенти.

Междувременно чешкият президент Милош Земан подкани гражданите да се наслаждават на красотата на собствената страна това лято, защото пътуването през граница ще бъде забранено за цяла година заради коронавирусната пандемия, предаде ДПА.

Въведените в момента ограничения за пътуване трябва да се запазят около година, заяви Земан в интервю по радиото вчера. Така ще бъде избегната "нова серия от инфекции от пътуващи, посещаващи страни, в които епидемията още не е приключила", посочи той.

В средата на миналия месец Чехия въведе забрана за влизане и напускане на територията на страната заради коронавируса. Изключения от правилото се прилагат за хора, които пътуват с цел работа, шофьори на камиони и за екстремни случаи, включително лечение.

Туристически агенции поискаха през лятото да се разреши поне посещенията в Словакия и Хърватия, които са изключително популярни дестинации за чешките граждани и където случаите на коронавирус са рядкост, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чехите са живите дяволи

    9 1 Отговор
    То в Чехия на университетски занимания с до 5 студента се вика малка оргия.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 антигерб

    7 2 Отговор
    Всички държави с много повече заразени и починали отпускат мерките само нашите главанаци ги затягат - защо ли?

    В САЩ където има най-много заразени и починали има масови протести за отпускане на мерките. Но мисирките не го споменават - защо ли?

    Коментиран от #5

  • 4 Българин

    4 3 Отговор
    Абе кво ми давате тия Чехи! Дреме ми че няма да ги пускат една година в Чужбина, но много ме заболя, че искат в Хърватска, а не у нас...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Туризъм

    2 0 Отговор
    Смятай! Щом предпочитат Хърватска, с 2000 заразени пред райското кътче на железобетона България, с едва 1000 значи имаме проблем...
  • 7 ГСППВЕИ

    0 0 Отговор
    а България какво дозатвори днес?
  • 8 чиче

    0 0 Отговор
    И тука са отворени ама гонят хората да не влизат.