Last news in Fakti

21 Април, 2020 09:14 19 254 61

Ето какъв е единственият начин за справяне с коронавируса

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • имунитет-
  • антитела-
  • ковид-
  • зараза

Учени от цял свят работят по създаването на ваксина

Ето какъв е единственият начин за справяне с коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Учени разкриха, че единственият начин за преодоляване на пандемията с COVID-19 в световен мащаб е ваксината, тъй като изграждането на имунитет не е надежден начин за спиране на болестта, предаде Science Alert.

Френският професор по имунология Ерик Вивие заяви, че на човешкото тяло са необходими три седмици, за да образува достатъчно антитела срещу РНК-вируси като SARS-CoV-2. За някои заболявания като морбили преодоляването на болестта дава имунитет за цял живот. Не така стоят нещата с коронавируса. Френският експерт смята, че за 3 седмици се изгражда необходимото количество антитела, но дори тогава то може да осигури защита само за няколко месеца.

Това е поне на теория. Новият коронавирус, превърнал се в световна пандемия, проявява необичайни свойства, което затруднява учените да бъдат сигурни как може да се развие болестта. Въпреки че има данни за постоянен имунитет при пациенти с COVID-19, има регистрирани случаи на рецидив на симптомите, най-вече в Южна Корея. Поради тази причина единственият отговор на въпроса как може да бъде преодолян коронавирусът, е масовата ваксинация.

В световен мащаб са регистрирани над 2 480 000 случая на коронавирус. Смъртните случаи вече са над 170 хиляди. Страната с най-много заболели и жертви от COVID-19 е САЩ. Над 42 хиляди души са загинали в Съединените щати, а потвърдените случаи вече наближават 800 хиляди. Европейската страна с най-много жертви е Италия (24 114), следвана от Испания (20 852) и Франция (20 265). Учени от цял свят в момента работят по създаването на ваксина, но към този момент няма одобрена такава за болестта COVID-19. Докато не бъде намерена ваксина, процесът на адаптиране към епидемията ще се превърне в "новото нормално", заяви представител на Световната здравна организация.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разум

    115 12 Отговор
    Единствения начин да съхраним България за нашите деца, внуци, правнуци и т.н. е като я запазим, бяла славянобългарска държава.

    Коментиран от #15, #20, #38, #42, #50

  • 2 2323

    52 55 Отговор
    Докато в Китай си хапват екзотични храни, няма да спре атаката на нови и нови щамове...

    Коментиран от #11, #18, #52

  • 3 Гама лъчите също са решение

    25 25 Отговор
    Ама требва да гръмне козлодуй😂😂😂😂и тогава ше има колективен имунитет😂😂😂

    Коментиран от #8, #10

  • 4 Само питам

    71 1 Отговор
    А ако мутира вируса нова ваксина ли ще трябва?

    Коментиран от #6

  • 5 да бе

    64 6 Отговор
    аха, да си дойдем на думата. чипове, чипиране на стадото с ваксини. другото лечение - саморазстрел. тва е, друго не помага.
  • 6 гейтс фаундейшън

    70 10 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    То затва чичо Гейтс иска ваксини - нов ща, нова версия на ваксинката. И така ваксина 1.0, ваксина 2.0, ваксина 3.0 и така докато пукнете от ваксини за щяло и нещяло!
  • 7 Гей Билтс

    28 1 Отговор
    Не която и да е ваксина, а мойта - скоросмуртницата.
  • 8 Госあ

    29 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гама лъчите също са решение":

    Абсолютно! Затова в източна европа и Япония сме предпазени до голяма степен . Радиацията е полезна: движи еволюцията и предпазва от разпространение на вируси. Освен това, дълголетието на японците показва, че няма никакъв проблем. 😄
  • 9 Аноним

    7 9 Отговор
    Това го знае и малкото дете ,ваксина есента
  • 10 Госあ

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гама лъчите също са решение":

    Абсолютно! Затова в източна европа и Япония сме предпазени до голяма степен . Радиацията е полезна: движи еволюцията и предпазва от разпространение на вируси. Освен това, дълголетието на японците показва, че няма никакъв проблем. 😄
  • 11 прилеп краха на икономиката

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "2323":

    Чакай още месец - два и кучето ще се превърне в национално ястие.
  • 12 Hui

    59 12 Отговор
    На всеки трезвомислещ му е ясно, че въпросноя вирус беше пуснат да унищожи икономиките и държавите да дърпат пари от централната еврейска банка, само ние с 10 милиарда, а държави като Италия, Испания, Турция и мн други взимат още повече.. Въпросната ваксина ще дейатва като отслабва още повече имунната систрма на човек, а от нея ЦРУ и братята евреи ще натрупат още крупни суми, това е третата световна! И още хиляфи хора със слаба психика в психоза! Това е мечтания глобален катаклизъм на империята на злото и техните съюзници Израел да докопат парите в световен мащаб в сянка, а не след поредната Война, защото САЩ няма ресурса за такава, а ЕС се разпада, Европа е на колене!
  • 13 Рошко

    60 6 Отговор
    Ваксината си я наврете знаете къде, спрете да пишете говорите и четете, и всичко ще се оправи, спрете също така да ядете гмо боклуци, ами хванете мотичката и на село,

    Коментиран от #26

  • 14 Угуг

    56 3 Отговор
    Тия не знаят какво говорят. В България за да оцелее човек трябва да е половин доктор. Понаучили сме някой неща. Ваксината не действа ли като създава антитела? Искат да ни убедят, че тези които имунната система отделя, не вършат работа, а тези които ваксината ще създаде са ок. Да, ама ние(не всички) все още можем да мислим сами.
  • 15 Наци

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Разум":

    Былгария отдавна е пылна с мургавели брадырче
  • 16 рогачев

    38 4 Отговор
    за корона вируса ваксина ще има, но за корупцията и алчността на политическата върхушка лечение няма да има !
  • 17 Госあ

    17 3 Отговор
    Аха,те за това бавят толкова препаратите...кога ше излезе тая хамериканска ваксина бе ??? И колко по ефективна ще бъде от тази за грип ???
  • 18 Желязната маска

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "2323":

    Да не намекваш,че Беър Грилс е,, нулевият пациент",защото съм го виждал да яде неща,които дори китайците не са яли.
  • 19 Ганьос

    25 0 Отговор
    Това кой го казва? СЗО ли?Като им спрат парите още няколко държави,ще си променят мнението.
  • 20 Behemoth

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Разум":

    Късно е либе за китка!! Хаххахх ти луд ли си бе?
  • 21 хахаха

    22 0 Отговор
    поредната глупост. Ваксината създава имунитет, но той не е вечен, както се казва, има трайност 20-30 години. Единственият истински траен имунитет е след преболедуване. На това отгоре е доказано, че поне 30% от хората на земята са невъзприемчиви към този или онзи вирус, т.е. на тях не им е нужна никаква имунизация.
  • 22 1234578

    29 3 Отговор
    "Учени разкриха, че единственият начин за преодоляване на пандемията с COVID-19 в световен мащаб е ваксината"

    "Учените" са манипулатори, мошеници, печелбари и търгаши с ваксини.

    Този "единствен" начин не го е имало преди стотици години. И без ваксина хората са преживели черната чума...

    Така че съм убеден, че ваксината не е единствени я начин има и други начини хора.

    Ако ваксините бяха решение, защо учените твърдят, че неваксинирано дете може да зарази ваксинираните деца. И не допускат неваксинираните деца в детските градини.
  • 23 логически

    0 2 Отговор
    1000 долара на човек. И сме преборили. За супер силни лекарства, като за СПИН. И това ще ни струва 7 милиардаа. На светът 7 трилиона. Но на 5 милиарда ще е достатъчно. за месец двва. При такъв оборот ще падне цената им, и един трилион ще трябват само
  • 24 Гост4

    33 3 Отговор
    А това, че всеки ден умират 8000 деца от недохранване, според сзо НЕ Е ПАНДЕМИЯ??? Къде е е справедливостта, само ако засяга пряко "богоизбраните или богопровъзгласилите се", тогава ли е "пандемия???

    Коментиран от #25

  • 25 Ами

    15 6 Отговор

    До коментар #24 от "Гост4":

    Кой трябва да се грижи за децата....родителите или чужди данъкоплатци? Който не може да изхранва децата си трябва да се стерелизира а не да прави по 10 деца

    Коментиран от #29

  • 26 казвай бе

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "Рошко":

    добре бе, умник, как да ида на село при наличието на глупостта, наречена КПП??? Нямам собствена кола, ай кажи как да ида, като селото ми е на 60 км???????? ще ми отговориш ли, или ще продължиш да ръсиш простотия?

    Коментиран от #48

  • 27 Ха ха ха ха ха ха

    18 2 Отговор
    И как мазно и нежно се нареждат пъзелчетата.
    Ваксинката ще цъфне при нас спусната от
    спасителите на света:фащ.
    Разбира се ваксинирането ще бъде задължително.
    Слава богу,че живеем в абсурдистан където с 50лв.рушвет могат да напишат,че к ваксиран и с криптонит 😅
  • 28 Geo

    26 3 Отговор
    Хайде подготвят ни да ни продават ваксина на петорни цени и които пуснаха вируса да спечелят луди пари.

    Значи ако преболедуваш изграждаш антитела които унищожават вируса в тялото ти и ти се изчистваш от вируса но видиш ли тези тела не били трайни (и то само в Южна Корея), но ако ти бият ваксина (която още не е измислена) то тя със сигурност ще предизвика изграждането на антитела които вече ще са много трайни. И ужким сега ако преболедуваш имаш "краткотрайна" защита за няколко месеца но въпреки че вируса е от няколко месеца видиш ли имало повторно заразени и то само в Южна Корея.

    Каква ще е разликата между едните антитела и другите щом и двете ще се справят с вируса и защо едните ще са трайни а другите нетрайни никой не казва. И защо само в Южна Корея докладват такива случаи а целия свят ги тръби барабар с нашите.

    Стадото трябва да се облъчи добре за предстоящата ваксина та да има повод даже и тези които са го прекарали да ги ваксинират.

    Да ви е честит новия световен ред.
  • 29 Гост4

    4 6 Отговор

    До коментар #25 от "Ами":

    "умнико"...ПРОСТ!Нима всички са с по 10 деца? Явно си от"богоизбраните или богопровъзгласилите се", заболя ли те? Шамарите от Господ са други... Споко!
  • 30 Ваксината

    21 0 Отговор
    Статията е манджа с грозде. Имунитетът не бил решение, а ваксинацията. Ваксинацията не изгражда ли имунитет. Някой пак е спал като е превеждал. Факти не е зле да давате линкове към оригиналните статии, че не може да ви се има доверие
  • 31 незнайко

    19 2 Отговор
    СЪЗДАТЕЛИТЕ НО ТОЗИ ФИРУС, ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗПЪНАТИ НА КРЪСТОВЕ ! Сега ще ни накарат да ходим ПОСТОЯННО с маски и това ще е "новото нормално"! Още една нисша за печалба на ПАРИ !!!
  • 32 Мангърчето

    24 0 Отговор
    Невероятно тъпа и излишна статия. Айде на сензацията, откриха как да се справим с корона вируса. Как? Като се ваксинираме с ваксина, която до момента не е създадена. Идиот! Все едно и децата вече не го знаят!
    Все едно - открихме начин как да се справим с глада. Как? Като се наядем. И затова кретенът е написал цяла статия и губи времето на хората. Не е лошо драскачите във факти да минават отвреме-навреме на психотест.
  • 33 Townboy

    6 13 Отговор
    Добър ден. Направо са открили топлата вода. Капацитети като нашия мангъров подведоха някои държави и измряха доста хора. Аз отдавна казах без да съм вирусолог че за това био оръжие ни трябва ефикасна ваксина. Иначе заразата ще стане перманентна и за десетилетие ще намали човечеството наполовина.
  • 34 Овчар

    15 3 Отговор
    В много държави учени като Мангаров призовават за отпускане на "мерките" против вируса или невъвеждането на такива като в Швеция и Беларус и създаването на стаден имунитет сред населението и веднага се появиха "платени" учени които да тръбят че видиш ли като преболедуваш не се създавал "траен" имунитет и трябвало да чакаме ваксина (която ще се появи на кукуво лято).

    Общо взето посланието е:
    - овцете да си траят докато им въвеждаме диктатура и преразпределяме едни пари а те да чакат някаква "ваксина" а ние ще решим кога да им я дадем.
  • 35 Госあ

    12 2 Отговор
    Решението е да пуснат най накрая препаратите, които са ефективни и нямат странични ефекти. Да, нямат. Решението за H5N1 беше Тамифлу, сега има Авиган,Фозан/Фойпан ,хлорохинови и хидроксихлорохинови препарати. Последната новина е лечението на 10 пациента с комбинация от Авиган/Фозан (инхибитор за вирусната репликация и вирусна инфекция в клетката съответно) и след 4 дни пациентите са били в отлично състояние.

    Коментиран от #51

  • 36 Townboy

    6 4 Отговор
    Нищо не разбирам от вируси ама ми платиха да защитавам всички дивотии които държат народа в подчинение.

    Коментиран от #37, #40

  • 37 Townboy

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Townboy":

    Недей да крадеш никове!
  • 38 SHKENDIJA TETOVO

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Разум":

    Славяните не са бели бе
  • 39 Съдията Дред

    8 0 Отговор
    Въртят, сучат, все до чипа опират.

    Коментиран от #43

  • 40 Townboy

    1 5 Отговор

    До коментар #36 от "Townboy":

    И да ми крадеш ника пак няма да платят на теб - ясно ли ти е!
  • 41 no name no face no number

    10 0 Отговор
    Пурво тъпите учени създават вируси и отрови после уж се чудят как да ги преборят.Половината и повече хранителни продукти са отрова, кой дебил ги одобрява за продажба? На запад си играят на Господ пък сега олеле Китай им е виновен.А Бил Гей света вода
  • 42 дон Бульон

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Разум":

    Славяните са Монголци

    Коментиран от #44

  • 43 Диктатор

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Съдията Дред":

    Не е до чипа а до диктатурата която ни въвеждат. Посланието е:
    - Трайте си въпреки дактатурата и не слушайте такива като Мангаров и не гледайте какво става в Швеция и Беларус. Ние ви обещаваме ваксина някога а дотогава ще търпите диктатурата че трябва да преразпределим едни пари.
  • 44 Монгола

    9 1 Отговор

    До коментар #42 от "дон Бульон":

    Монголци сте вие козяшките тролове от гетото - и нямате нищо общо със славяните.

    Коментиран от #46

  • 45 мънаф

    2 2 Отговор
    Само секс без кондом с нежен женствен трансик е спасението от коронавируса.
  • 46 дон Бульон

    1 6 Отговор

    До коментар #44 от "Монгола":

    Ето даже сам си се писал Монгола значи знаеш че Славяните сте потомствени Монголци
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Рошко

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "казвай бе":

    Ами изкарай си декларация бе, пиши че крсвичката ти се е разгонила
  • 49 До 1

    4 6 Отговор
    Без КОМУНИСТИ И СОЦИДИОТИ, ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРИЯ.
  • 50 Барчо

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Разум":

    Говориш като политик. Виждаш и казваш какво не е редно, но в същото време правиш всичко за да остане нередното, защото само по този начин може да се краде безнаказано. Само красиви слова за пред народа и до тук. България в момента е само едно географско понятие и на практика не е държава. Държава на която правителството прави само това, което ще се хареса на другите държави без оглед дали собствения народ страда, държава с армия, която на практика не може да я защити самостоятелно, държава на която границите са отворени за куцо и сакато, държава, която няма собствен въздушен флот, енергетика, далекосъобщения. Държава в която дребни законите определят дребни мафиотчета и съдебната система е клекнала пред тях. Държавата България в която престъпното ромско население има привилегията да краде и бие безнаказано народа основал тази държава не може да се нарече държава.
  • 51 фармация ура

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Дъра-бъра философ си. Няма лекарства без странични ефекти. Хеле пък Тамифлуто или пък хинина. Ама от скука ли от суета ли под всяка статия - коментар.

    Коментиран от #54

  • 52 Барчо

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "2323":

    Вируса е с изкуствено създаден геном през 2014 г в Америка от американски и китайски учени. Когато Обама научава спира програмата и за да довършат работата си същите отиват в Ухан - Китай. Кой и как е пуснал вируса едва ли ще научим истинската истина. По-силният ще ни предостави услужливо неговата истина. Виетнамците ядат кучета и много пъти болни от кучешката болест "Гана". Отвратителна е. Ганата обаче не се предава на човека по никакъв начин. Тя е само кучешка. Ако обаче се поиграе с генома, предполагам и човека ще стане жертва!!! Всяко едно животно с което човек се храни има собствени болести, които не заразяват човека.

    Коментиран от #53

  • 53 дон Бульон

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Барчо":

    Виетнамците биха Монголската орда Китайците Французите Японците Американците та една Гана ли ще ги стресне

    Коментиран от #60

  • 54 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #51 от "фармация ура":

    Т'ва в бг мамата ли то пише 😂 Ако искаш,въпросът е да има за мен.
  • 55 Тези

    1 0 Отговор
    Тези учени ви лъжат яко спелистиса в контрола на разрушаването на икономиката да си седят те в къщи !
  • 56 Тези

    1 0 Отговор
    Учените са хара са разрушители на икономиката и на тях и плащат да лъжат за този кучешки вирос който лъжат целия свят на мъдрите хара няма да ги слушат тези защо са творци на доброто и ще победим корумпирани меди и фалшвите стати
  • 57 Невярваща

    2 0 Отговор
    Не е никакъв коронавирус,а БОВ.Като спрат да ни обгазяват ще спре и разболяването.
  • 58 Боляр

    1 0 Отговор
    "Учени разкриха, че единственият начин за преодоляване на пандемията с COVID-19 в световен мащаб е ваксината, тъй като изграждането на имунитет не е надежден начин за спиране на болестта, предаде Science Alert."???????
    Нали ваксината е точно това, бе тъпанари - изграждане на имунитет но изкуствен път.
    Има 7 вида коронавируси, които атакуват човека. Най-близкият по вид до SARS-CoV-2 е SARS-COV-1. При CoV-1 придобият имунитет след боледуване е над 15 години. Заболелите от него през 2003 година имат имунитет до ден днешен. Най-краткия период на имунитета при един от тези 7 типа коронавируси, които атакуват човека е между 3 и 4 години, т.е. няма който ви говори, че имунитет срещу коронавирус няма, спокойно може да си скъса дипломата.

    Коментиран от #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "дон Бульон":

    Примера ми беше в съвсем друга насока и няма нищо общо с това да сравнява една с друга армия.
  • 61 Барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Боляр":

    Имунитет има, но той е годен до 3 месеца. След това ако имаш досег с болен, пак се разболяваш. И ако учените ни лъжат, защо не ги разобличиш с факти???