Last news in Fakti

21 Април, 2020 12:52 3 023 36

ЕС обвини Русия в конспиративни повествования

  • ес-
  • русия-
  • коронавирус-
  • китай-
  • дезинформация-
  • фалшиви новини-
  • обвинение

Русия води кампания с фалшива здравна информация

ЕС обвини Русия в конспиративни повествования - 1
Снимка: Shutterstock

Руски и китайски „официални и подкрепяни от държавата“ играчи се прицелват в обществеността в ЕС и съседите му с дезинформация и „конспиративни повествования“ относно COVID-19, се посочва в доклад на Европейската служба за външно действие, пише „Политико“.

Документът на отдела ЕСВД СтратКом, който се очаква да бъде публикуван по-късно, твърди, че руски „официални източници и контролирани от държавата медии и канали в социалните мрежи водят координирана кампания с фалшива здравна информация“. В частност са засегнати „по-малките медийни пазари в и извън ЕС“, където „технологичните компании имат по-малък стимул за адекватни контрамерки“, се казва в доклада, предаде БНР.

Дезинформация, произлизаща от Китай, изглежда е насочена към подобряване на имиджа на страната. „Китай продължава да води глобална кампания по дезинформация, за да отклони обвинения за възникването на пандемията и да подобри имиджа си на международно ниво. Наблюдават се открити и прикрити тактики“, отбелязва докладът. Авторите изтъкват, че фалшивата информация за пандемията вече има ефект върху публичното здраве и сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коснпиратор с имунитет

    19 0 Отговор
    Ама си немате БЦЖ.....

    Коментиран от #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Монгола

    26 48 Отговор
    ЧИТАТЕЛЮ РУСКА КОЛА ЛИ КАРАШ? ДЕЦАТА ТИ УЧАТ ЛИ В РУСИЯ? ДЪРЖИШ ЛИ СПЕСТЯВАНИЯТА СИ В РУБЛИ?ПОЛЗВАШ ЛИ РУСКИ СМАРТФОН? ПОЛЗВАШ ЛИ РУСКИ КОМПЮТЪР? ТИ И СЕМЕЙСТВОТО ТИ ПРЕДПОЧИТАТЕ ЛИ РУСКИ ОБЛЕКЛО , ОБУВКИ , АКСЕСОАРИ , ПАРФЮМИ? ПРИ СЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ С РУСКИ ЛЕКАРСТВА ЛИ ЩЕ СЕ ЛЕКУВАШ?ИМАШ ЛИ ВЕЩИ ИЛИ ПРЕДМЕТИ У ВАС НА КОИТО ПИШЕ ПРОИЗВЕДЕНО В РУСИЯ ? КАКВА ЗАПЛАТА , ПЕНСИЯ ИСКАШ ДА ВЗИМАШ РУСКА ИЛИ ГЕРМАНСКА ?

    Коментиран от #6, #10, #11, #16, #30, #32

  • 4 Калоян

    48 15 Отговор
    ЕС тотално се осра...ама руснаците им виновни. Тая плитка пропаганда минаваше миналия век.
  • 5 Blackthorn

    30 13 Отговор
    ЕС е пътник!

    Коментиран от #18

  • 6 Чичо

    38 15 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    По-леко го давай, бритчет, запенил си се! Хайде да те питам в същия тон - имаш ли вкъщи нещо, на които да пише "Made in USA" (освен оръжие)? Щото и клавиатурата, на която кълвеш, и тя е "Made in China"!

    Коментиран от #29

  • 7 dsсса

    35 14 Отговор
    Значи Русия лъже населението на западните държави за епидемиологичната обстановка в ЕС. Ще им дърпам ушите! Или пък, НЕ, изниква въпрос: Защо населението на ЕС вярва на Русия повече отколкото на собствените си медии? Нали Дойче веле, Франс прес, БиБиСи, БТА и прочие също дават информация. Защо хората на Запада не приемат тази информация за истинска?????

    Коментиран от #21

  • 8 Страничен наблюдател

    23 12 Отговор
    ЕК - кой ми с.ра в гащите?
  • 9 357

    25 14 Отговор
    Отчаяни опити за спасяване на ЕС. Е, Дони и Путин се договориха че ЕС е излишен. Какво виете на умряло?

    Коментиран от #19

  • 10 фжфж

    27 12 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    Почти всичко от изброеното ми е китайско. Само ваксината, благодарение на която коронавируса си счупи зъбите в мене ми е руска.

    А защо тока не питаш. както питаше в блитц, дали с руснак се целувам в устата? Защото това ме кара да си мисля, че ти се целуваш в устата я с американец, я с турчин.

    Коментиран от #35

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 айсиктир

    18 8 Отговор
    На тези винаги някой им е крив. Присвоиха си правото да са истина от последна инстанция и изобщо не търпят никакви критики. Да , ама не.
  • 13 Русия е само лъжи и престъпления

    12 23 Отговор
    Да ненавиждат и враждуват с венеца на човешката цивилизация, каквото е свободния, богат и радостен евро-атлантически свят е основната цел на пещерните, комунистически примати от Азия. Денонощно произвеждат пропагандни и животозастрашаващи вируси, с които да противостоят на съпротивата срещу диктаторската им власт в окаяните им кочини на злото и лъжата, в които мачкат собствените си народи. Напразно. Волята на хората за прогрес и благоденствие неминуемо ще ги завре в клоаката на историята.
  • 14 Сладък лейтенант Грюбер от СС

    19 25 Отговор
    Путин прeди двa дни oбяви изнeнaдвaщo /рaзбирaeмo e зaщo/, че държи коронавируса под контрол?? Ако ''го държи'' защо отменя гей парада на победата на СССР над Третия райх за по-натам ''другия път'' и за кога го отменя?? По достоверни информации щял да се проведе на мукавей в понеделник през 2048-ма година?? В Москва могат само да си разходят кучето на 100 метра от дома, слагат маски още от спалнята и се опитват да опровергаят термина ''Москва не вярва на сълзи'':):) А дано, ама надали...:):) A дaнo дa ca рaзбрaли, чe дрънкaнeтo нa cтaри изгнили лaмaрини oт минaлия вeк пo плoщaдитe прeз мaй мeceц нe им ce oтрaзявa никaк здрaвocлoвнo и oтрицaтeлнaтa цeнa нa нeфтa oт днec им връщa нaзaд във врeмeтo ''хипeрбързитe звукoви рaкeти'' в eрaтa нa пaрнитe лoкoмoтиви....

    Коментиран от #17, #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🤣😀😁😂🤣😃

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    Не. Е и?
  • 17 Ай па ти

    19 7 Отговор

    До коментар #14 от "Сладък лейтенант Грюбер от СС":

    Охиии-Путин обяви,че "ситуацията с короновируса е под контрол"-а не вируса е под контрол...Което значи,че болниците по градовете са готови да приемат заразени,значи,че болниците са снабдени с апарати за кислородно дишане,значи,че имат подготвени кадри и средства и т.н....Ама като сте умни и неможете да разберете какво казва,така ще се излагате по форумите...

    Коментиран от #20, #22, #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анонимен

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ай па ти":

    човека се опитва да си изкара надницата, прояви разбиране
  • 21 Диди

    4 11 Отговор

    До коментар #7 от "dsсса":

    Кое население в ЕС вярва повече на руската политика?

    Коментиран от #26, #28

  • 22 Дядото

    4 15 Отговор

    До коментар #17 от "Ай па ти":

    Докато не се открие ваксина против китайския вирус можеме само да ограничаваме нанесените щети и да се спазва карантината. Русия с това темпо скоро ще пламне от заразата на този вирус в още по големи мащаби. Русия като авторитарна държава налага цензура и контролира информацията за истинското състояние на нещата. Но те са крайно тревожни.

    Коментиран от #25

  • 23 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    8 6 Отговор

    До коментар #14 от "Сладък лейтенант Грюбер от СС":

    ОЙ ДА ТИ ГО НАЦЕПЯ ТЪЖНИЯ ТОЙ ЩОТО И В СОФИЯ НЯМА ДА ИМА ПЕДАЛСКИ ПАРАД. ДА ТИ ГО НАЦЕПЯ САТЪРА В ТИКВОЧА.
  • 24 Диди

    4 13 Отговор

    До коментар #17 от "Ай па ти":

    Истината е друга в Русия.Лекарка направи изказване че положението в болниците е катастрофално,а в провинцията още по зле.
  • 25 Диди

    3 10 Отговор

    До коментар #22 от "Дядото":

    Така е.Само за 24 часа,има нови 6.000 заразени. Дано да се изнамери ваксина за всички .
  • 26 Джони

    5 18 Отговор

    До коментар #21 от "Диди":

    Най глупавото и примитивно население на дадена страна може да вярва на страната на мужиките и каскетите Русия. Единствената държава издигнала корупцията в ранг на държавна политика е Русия. Няма нито една държава в света която да е просперирала благодарение на Русия. Тя е паразитна държава която е свикнала само да смуче и краде финансови ресурси от другите държави.
  • 27 robur

    11 2 Отговор
    Дезинформация, произлизаща от Китай, изглежда е насочена към подобряване на имиджа на страната
    Денис Джамбазов пак глупости проповяда
    ха ха ха - другари и другарки направете обиколка из вашият дом освен Китайско нещо друго виждате ли за какъв имидж иде реч
  • 28 dsсса

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Диди":

    О.К., населението на ЕС не вярва на руските медии! Защо тогава ръководството на ЕС си губи времето с глупости? Нали докато се занимават с напразните усилия на Русия, някой в съюза ще се натъпче с крив джинджифил!
  • 29 Rado

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Чичо":

    Клавиатурата ми е Microsoft и пише Made in China. Може да си купиш Мерцедес произведен в Русия, или част за Фолцваген произведена в България. Общото между трите, е че държавите се радват на инвестицията, а производителите на евтина работна ръка с цел по-голяма печалба и ключовете за заводите и машите в повечето случаи са собственост на производителя и може да го премести където си поиска.
  • 30 уффф

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    аЛоууу Мангала туй що изброи не е "немска" пърдон немски мюслуманин, не ми фали единствената окупирана страна в Европа от 1945г. Не приписвай достиженията на цивилизацията на не особено преуспели "наций", да именно не особено - за справка във ВУЗ в Германия студентите са 1 с немско потекло на 100 - сещай се.

    Коментиран от #36

  • 31 хахаха

    4 1 Отговор
    тая "информация" се появява всяка седмица...ка не ви омръзна едни и същи глупости да публикувате?
  • 32 Аве Адолф Хайлллл

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    Определено ми прави густо ,как бъркаш с боксова ръкавица в комунистическите дупенца тук , продължавай да твориш ......
  • 33 Тук е работното място

    2 0 Отговор
    Очеизвадно е че някакви хора им е платено да пишат тук. Направете регистрации, забранете прокси (TOR) влизанията, защото излиза, че ги поощрявате.
  • 34 Sofia

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "коснпиратор с имунитет":

    Другата голяма новина днес - първият пилотиран полет на НАСА след приключването на совалките най-накрая има официална дата за провеждането му: 27 май! Корабът "Крю Драгън" с астронавтите Робърт (Боб) Бенкен и Дъглас (Дъг) Хърли ще излети в 23:32 ч. българско време.
  • 35 Айде бе

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "фжфж":

    Много глупост тука- ами ако съм жена и се целувам с германец и французин, или с поляк?
  • 36 Айде бе

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "уффф":

    Къде доби тази безподобна информация? Моето дете завърши право в Германия и освен няколко турчета, натурализирани и няколко руски еврейчета, всичките си бяха немци! Ами ето ти си пример за въздействието на руската хибридност - откъде ти дойде на ум тази глупотевина, сигурно някой ти я е внушил, защото е ЛЪЖА