Last news in Fakti

22 Април, 2020 21:30 3 272 18

WWF: Загубата на природата ще доведе до възхода на пандемиите

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • wwf

Незаконната търговия с диви животни допълнително спомага за разпространението им в глобален мащаб

WWF: Загубата на природата ще доведе до възхода на пандемиите - 1
Снимка: Shutterstock

Свръхексплоатацията на планетата е един от факторите, стоящи зад появата на нови заболявания. Това е подчертано в научен доклад на WWF в разгара на безпрецедентната криза с COVID-19, пред която е изправен светът.

Документът "Загубата на природа и възходът на пандемиите" показва как начинът, по който човекът третира Земята, го поставя в непосредствен контакт с дивата природа, улеснявайки предаването на непознати болести, включително нови щамове бактерии и вируси, съобщиха от WWF България.

Незаконната търговия с диви животни допълнително спомага за разпространението им в глобален мащаб.

Зоонозните заболявания или тези, които се предават от животни на хора, са сред най-големите заплахи за здравето. Според Световната здравна организация над 60 процента от човешките патогени са със зоонозен произход. Те причиняват милиони смъртни случаи всяка година и водят след себе си тежки социално-икономически последици, допринасяйки значително за трайната бедност в някои региони.

Световната банка изчислява, че икономическата тежест на едва шест зоонозни заболявания възлиза на 80 млрд. долара за 12 години.

Докладът посочва, че човешката дейност причинява необратими последици върху нашата планета. Обезлесяването и изменението на естествените местообитания са отговорни за почти половината от нововъзникващите зоонозни заболявания. Тропическите гори, например, са дом на милиони видове, много от които непознати на науката.

Изсичането им излага хората на контакт с нови патогени посредством животинските видове, останали без убежище. Така рискът от пандемии изисква решителни обединени действия за защита на живота и здравето на хората.

Докато се справяме с последиците от COVID-19 трябва да имаме предвид че загубата на природа продължава и в момента. Опазването и възстановяването на природните екосистеми и услугите, които те предоставят, включително и регулирането на болестите, е неразривна част от поддържането на здравето на хората и общия дом, който всички споделяме.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прррц

    18 5 Отговор
    вървят двама в гората единия казва:
    -гледай каква природа!
    другия се огледал и казал:
    -нищо не виждам от тия дървета.
  • 2 Ръмпези

    7 2 Отговор
    ЕМИ ОТ НАПИСАНОТО СТИГНАХ ДО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО, ЧЕ НАЙ -ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА ПРИРОДАТА Е ЧОВЕКА..ОТДАВНА Е ИЗВЕСТНО...НЕ ИСКАМ СЕГА ДА СЕ САМОУНИЩОЖИМ...ЖИВЕЕ МИ СЕ..

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 габровец от варна

    8 1 Отговор
    Ей,тия от тая организация цяло откритие направили!😹
  • 5 Да се избият богатите

    11 2 Отговор
    И няма да има схвръх експлоатация, дори престъпността ще намалее!!!
  • 6 Трапери

    6 1 Отговор
    Не ловете дивите животни,първо не подлежат на опитомяване, второ са носители на повече вируси и бактерии, отдавна им е забранено, но кой да чуе..! Горите други ги изсичат,, крайно нуждаещи се,,...!
  • 7 баба ви от бг

    3 1 Отговор
    еееее, алоооо , стига с тези имитации ! първо трябва да питате защо Стенли Кубрик бе ликвидиран!?! не е за луната, а е имало много голям проблем в ню йорк, банкерите, холивуд, горните правителствени етажи, ан ромни, клинтън и др. Сад. педофилите, добре че харви вайнщайн всичко каза и е снимал в бел. дом като е бил киномеханик там едно време!!!!!!!
  • 8 no name no face no number

    8 0 Отговор
    Мдааа Световната банка мдаа, що не вземете да напишете повече за нея МВФ, лабораториите на Бил Гейтс и тн. но с подробна и достоверна информация, а не да публикувате това което ви се снася. Тогава светът може да стане и по добро място за живот.А ако банките изчезнат, ще е +
  • 9 За бога

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ръмпези":

    Пълни Соросни глупости: вирусите са често срещано явление в генома ни като хора, има фрагменти на хиляди от тях и те са част от нас. Относно въглеродните емисии, ами само един среден вулкан да тресне и хоп цялата ни дейност за 50г. Соросите не случайно бутнаха напред оная Грета , целта е една 100хил. богоизбрани другите в утил (фашисти).

    Коментиран от #14

  • 10 ха ха ха

    9 0 Отговор
    Не хората изтощават природата, а финансовите корпорации ламтящи за още и още!
  • 11 ФАКТ !!!

    3 0 Отговор
    Когато се унищожават природата и животните и КОГАТО,хората забравят за морала,който трябва да имат,тогава идват катаклизмите !!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "За бога":

    Ти за зоонотични вируси каквито са короните и ебола чувал ли си ? Това ти казват хората, когато навлезеш в ареала на дивите животни съвсем, ще се очаква по голям трансфер. Или ще предложиш да ги избием до крак може би? Аз пък ще предложа да избием до крак тези с такова мислене . Другото е, че резките температурни амплитуди причинени от глобалното затопляне отслабват имунитета и най големите епидемии са точно в такива зими.
  • 15 Наглеци

    0 2 Отговор
    Новата мантра на соросоидите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 1234

    1 0 Отговор
    Какво и пука на световната федерация по кеч
  • 18 Петър

    0 0 Отговор
    WWF са организация на богатите западняци за преследване на корпоративни интереси под претекст, че пазят природата.