Last news in Fakti

22 Април, 2020 12:50 5 201 6

Скандал на Острова заради европейската схема за борба с Covid-19

  • великобритания-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • борис джонсън-
  • брекзит

По принцип британското правителство има право да участва в подобни схеми до края на годината, когато изтича преходният период за Брекзит

Скандал на Острова заради европейската схема за борба с Covid-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Великобритания се разраства скандалът около решението на страната да не участва в европейската схемата за закупване на защитно оборудване и респиратори в борбата срещу коронавируса. Британското правителство твърди, че Лондон не е получил покана за участие в схемата навреме поради „комуникационни проблеми“, но от Брюксел казаха, че тази възможност е била предоставена съвсем навреме на британците.

Вчера постоянният секретар на министерството на външните работи сър Саймън Макдоналд заяви пред парламентарна комисия, че решението е политическо и това е бил умишлен ход на министрите на базата на това, че страната е напуснала ЕС на 31 януари.

По принцип британското правителство има право да участва в подобни схеми до края на годината, когато изтича преходният период за Брекзит.

Пет часа по-късно обаче Макдоналд оттегли коментара си. От "Даунинг стрийт" твърдят, че министрите не са били запознати от британската мисия в Брюксел със схемата навреме поради „объркване в комуникациите“.

Но източник, пожелал анонимност, присъствал на заседанията на комитета за кризисни ситуации „Кобра“, заяви за Би Би Си, че е имало дискусии по въпроса дали да се работи заедно с ЕС още от началото на пандемията.

Министрите отричат обвиненията, че при вземането на решението са надделели антиевропейските чувства.

Междувременно дългоочакваната пратка със защитно оборудване от Турция най-сетне пристигна, но още не е ясно дали е изпълнена цялата поръчка. Властите постоянно са критикувани в провал да осигурят защитни облекла за медиците.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Англия е номер 1

    4 4 Отговор
    Слагайте маските и на магазина брачет
  • 2 ИнгилизоФ

    12 1 Отговор
    Има ли Брекзит, пияницииииии?!?
  • 3 Румен Радев

    7 6 Отговор
    Аз ще уволня Бойко Методиев Борисов !

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 цербер

    5 0 Отговор
    „кoмуникaциoнни прoблeми“, „объркване в комуникациите“ Докато се разберат този или онзи "сър" дали е в леглото с някоя дама,на голф игрището ли е или в боулинг залата,а може и в сауната да е,времето си минава. Англичани,сър!

    Коментиран от #6

  • 6 народа

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "цербер":

    Ще уволним Бойко, ама преди това теб.