Last news in Fakti

22 Април, 2020 15:27 3 299 10

В Германия работят усилено за ваксина

  • ваксина-
  • германия-
  • коронавирус-
  • лечение-
  • учени

Ваксината трябва да се тества на 200 здрави хора

В Германия работят усилено за ваксина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Институтът „Паул Ерлих” даде одобрение за клиничното изпитване на потенциална ваксина срещу коронавируса в Германия за първи път, съобщи „Шпигел”. Препаратът трябва да се тества върху здрави доброволци.

Както бе обявено от Федералния институт за ваксини и биомедицински лекарства, базираната в Майнц компания Biontech получава одобрение да тества активната си съставка върху здрави доброволци. Biontech си сътрудничи с фармацевтичната компания Pfizer за разработването на ваксината, информира БГНЕС.

Според института „Паул Ерлих” първоначално ваксината трябва да се тества на около 200 здрави хора на възраст между 18 и 55 години. В следваща фаза се планира ваксината да се тества върху около 500 души, които принадлежат към рисковата група, в случай на COVID-19 - хора на възраст над 55 години, някои от които имат предишни заболявания.

Учените ще проверят дали участниците образуват антитела срещу коронавируса. Съвместимостта на ваксината беше предварително тествана с експерименти върху мишки. При опитите с животни учените разбират каква доза е необходима и дали ваксината трябва да се прилага веднъж или два пъти. На тези въпроси ще се отговори по-подробно в клиничното изпитване, което започва сега. От института „Паул Ерлих” предполагат, че за това проучване ще са необходими поне три до пет месеца. Трябва да бъде сигурно коя доза е правилна и колко поносима е ваксината, преди да започне по-голямо клинично изследване. Шефът на Biontech очаква първите резултати от проучването в края на юни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гей Билтс

    4 1 Отговор
    Бачкайте немчета, после аз ще патентовам. 200 бройки от Тракцията. Д-р Селяхйадин ще ги води.

    Коментиран от #9

  • 3 шТо бЕ

    1 1 Отговор
    Няма ли хининче у ваЗи
  • 4 Менгеле

    4 0 Отговор
    Знаете ли защо ваксини не се тестват на хора над 60г възраст? Дават фира 80% от обектите.

    Коментиран от #6

  • 5 във Виетнам са 5 човека болни

    4 1 Отговор
    Ако вирусът наистина е дошъл от сготвен прилеп (мишка), то по пътя на логиката една пърлена котка ще да е антидотът.
  • 6 Чичо Чарли

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Менгеле":

    Само свежа плът! Нали така, докторе? Пускат им музиката от магьосникът от Оз, докато ги "лекуват". Знам аз :))
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 По ЦЕЛИЯТ свят

    2 2 Отговор
    учените работят за ваксина.Да видим кои ще са първи? Ще заслужат най-голямата награда в света и затова всеки трескаво работи
  • 9 СЗО

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гей Билтс":

    Обичаме те, чичко Били! Глей колко са прости всички по света, ще ги чипираш като стадо овце. Браво, Били. Дяволът ще те награди. А оцелелите роби - с чипове.
  • 10 Пишман вирусолог

    0 0 Отговор
    Релно погледнато ваксината ще защити само младите хора, които имат по-силен имунитет и са без придружаващи заболявания. При възрастните хора, над 60 години няма да се поставят ваксини, а именно те са най-рисковата група. Важно е да се отбележи, че в случая заболяването се дължи на вирус, който се пренася по въздушно-капков път, който всяка година ще се появява под различен щам, и дори имунизираните хора ще се заразяват отново, но ще го преболедуват безсимптомно или с леки симптоми, но без да се налага болнично лечение. Това, обаче не означава, че няма да могат да заразяват други хора, включително и възрастни. При последните обаче заболяването, за съжаление протича тежко в голям процент от случаите. Всичко това означава, че тези хора, които в момента са над 60 годишни, трябва да бъдат поставени на вечна карантина, или просто да се надяват никога да не срещнат вируса.