Last news in Fakti

22 Април, 2020 15:16 1 752 6

СМО: Спадът на емисиите поради пандемията няма да спре климатичните промени

  • смо-
  • емисии-
  • парникови газове-
  • коронавирус-
  • въглероден диоксид

Евентуалният спад на емисиите на парникови газове поради пандемията от COVID-19 няма да бъде достатъчен за спиране на климатичните промени, заяви в сряда Световната метеорологична организация (СМО), призовавайки правителствата да интегрират действия срещу глобалното затопляне в плановете си за възстановяване от кризата. Това предаде Reuters.

Пандемията може да доведе до най-големия годишен спад на емисиите на въглероден двуокис след Втората световна война. Въпреки това, СМО предупреждава, че в миналото икономическите възстановявания са били свързани с още по-голям ръст на емисиите, отколкото преди кризите.

„COVID-19 може да доведе до временно намаляване на емисиите на парникови газове, но това не е заместител на устойчивите климатични действия“, казва агенцията, базирана в Женева, в съобщение, публикувано по случай 50-годишнината на Деня на Земята.

„Трябва да покажем същата решителност и единство срещу изменението на климата, както и срещу COVID-19“, добави генералният секретар на СМО Петери Таалас.

В изявлението се призовава правителствата да обмислят стимулиращи пакети, които да подпомогнат прехода към зелена икономика.

В мрачно напомняне за промените на планетата след 1970-а, СМО заяви, че нивата на въглероден двуокис са се повишили с 26% оттогава.

Агенцията също публикува окончателната версия на доклада си за глобалния климат, който потвърждава предварителна констатация, че периодът 2015-2019 г. е най-топлия до сега.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маркиз дьо Отзад

    7 1 Отговор
    Ами тогава решението е до края на годината - карантина - да не излиза, че да оправим емисиите..
  • 2 Дельо хайдутин

    9 1 Отговор
    Абе Грета Тунберг дали оживе от коронавируса?

    Коментиран от #4

  • 3 00000014

    9 2 Отговор
    Не е достатъчно я. Трябва редукция на населението -- дъртите, хилавите в крематориума. Оппа, ама ние нали бяхме демократи уж .... даааа .... абе пуснете им един вирус и и ще им запушим пърдялниците завинаги ... ще останем паралиите и здравите роби.
  • 4 00000014

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо хайдутин":

    От лудите всичко бяга.
  • 5 Рошко

    5 2 Отговор
    Ами сзо фед смо ананън амджъ, това вече са господарите на света
  • 6 Ввв

    9 2 Отговор
    Хм няма защото Земята има цикли и не човекът е причината,алчни боклуци!!!