Last news in Fakti

24 Април, 2020 08:00 1 318 1

Таванът на собствените ресурси да се повиши до 2 на сто от брутния национален доход

  • ес-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • урсула фон дер лaйен

Следващият 7-годишен бюджет на ЕС трябва да е достатъчно мощен, за да доведе до необходимите инвестиции за справяне с последиците от пандемията

Таванът на собствените ресурси да се повиши до 2 на сто от брутния национален доход - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Таванът на собствените ресурси трябва да се повиши до 2 на сто от брутния национален доход през следващите 2-3 години", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконференцията на Европейския съвет.

Тя подчерта, че следващия 7-годишен бюджет на ЕС трябва да е достатъчно мощен, за да доведе до необходимите инвестиции за справяне с последиците от пандемията:

“Ще предложим да се увеличи пространството между съществуващия таван в многогодишната финансова рамка и тавана на собствените ресурси. Благодарение на правните гаранции на страните-членки, Комисията ще може да набира средства, които след това ще бъдат насочвани чрез европейския бюджет към страните-членки. Нашите изчисления за това, което ще бъде необходимо, ни карат да мислим, че таванът на собствените ресурси трябва да стане 2 на сто от брутния национален доход в продължение на две-три години, вместо сегашния 1.2 на сто“.

"Към днешна дата държавната помощ възлиза на 1.8 трилиона евро, но има огромна разлика каква помощ страните отпускат, а това е свързано с финансовото пространство, с което те разполагат. Това ще има значително влияние върху равното възстановяване, освен ако не балансираме ситуацията", каза още фон дер Лайен.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помощ за богати

    5 0 Отговор
    ЕС: дайте да си раздадем едни милиарди за богатите, за да помогнем на бедните