Last news in Fakti

24 Април, 2020 10:10 2 015 7

Чешкото правителство иска удължаване на извънредните мерки

  • чехия-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • извънредно положение

Някои от строгите мерки ще бъдат смекчени

Чешкото правителство иска удължаване на извънредните мерки - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Чешкото правителство ще поиска от парламента удължаване на извънредното положение заради коронавируса до 25 май, предаде "Ройтерс", като се позова на чешката информационна агенция ЧТК.

Обявеното извънредно положение, чийто срок изтича на 30 април, дава възможност на правителството да ограничава придвижването на хората и да преустановява дейността на търговски обекти. Правителството заяви по-рано, че планира да смекчи повечето от приетите мерки срещу пандемията от коронавируса в периода до 25 май. Чешкото правителство ще отмени ограниченията за свободно придвижване от петък и ще позволи на групи до десет души да се срещат на обществени места, обяви чешкият здравен министър Адам Войтех, предаде БНР.

Ускоряването на плановете за облекчаване на ограничителните мерки е във връзка със стабилизирането на броя на новозаразените с коронавирус в Чехия. До 25 май ще бъдат отворени всички магазини, ресторанти и хотели. Това обяви днес министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек. В Чехия бяха въведени драстични мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Бяха затворени магазини и училища, ограничено бе придвижването на хората през деня, а маските станаха задължителни на публични места. Поради спада на новите случаи през последните дни чешките власти възнамеряват поетапно да вдигат ограниченията в периода от тази седмица до 8 юни - график, критикуван като прекалено бавен от бизнес лобитата.

На пресконференция, предавана по телевизията, Хавличек отбеляза, че резултатите от великденските празници са "много обещаващи", що се отнася до разпространението на заразата. "Ще има 14-дневни интервали [в отварянето наново], за момента графикът наподобява това, което се прави в Германия или Австрия", каза той. По думите на министъра репродукционният фактор на вируса в Чехия е 0,73, тоест броят на хората, които се заразяват от един заразен. Ако факторът е под единица, това означава, че епидемията е овладяна.

През миналата седмица средният брой но новите случаи за денонощие в Чехия бяха средно 119, което е под половината от показателите в началото на този месец. В страната досега са регистрирани 7138 случая; от тях по данни от вчера активните са под 5000, което се случва за пръв път от 8 април. Чешкото правителство не е съобщавало за промяна в плана си училищата да останат затворени до края на учебната година, нито за отменяне на забраната за пътуване в чужбина освен по работа. Не става дума и за отменяне на задължителното носене на маска на обществени места, а въпросът за събиранията на групи хора ще се решава впоследствие. Регистрираните заразени с коронавируса в Чехия са 7138, а починалите - 210. Властите съобщиха само за шест нови случая на зараза и две жертви в страната през последното денонощие.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    2 6 Отговор
    не им се работи марзелива даржава имах приятели които заминаха там да работат вав цех за упаковка като мене вав германиа но те вав чехиа и по циял ден седят и нищто не прават и им дават пари колкото за храна циялата им даржава такава то да си бияха стояли тука
  • 2 Хорацио

    9 3 Отговор
    Зашо се лъже с тази информация? В Чехия са заведени хиляди дела заради тази карнатина и има съдебно решение, от днес се премахват много ограничения. Днес разговарях с чешка гражданка живееше у нас която беше много доволна от това решение. Защо се дава тази невярна информация, за да се угажда на Барба Ганьос и да се довърши бългсрина, който едвам издържа вече. Зашо не се разбере, ако удължават и до 2022 Извънредното положение, болни и заразяваща се ще има винаги. Този вирус няма да изчезне, както Свинският, Птичия и други подобни.
  • 3 До Мечо

    6 2 Отговор
    Какви глупости пишеш, събуди се???? Чехия е толкова по-напред от нас в икономическо и културно отношение, че заради простотиите на Спасителят и неговат шайка послушници, ние изоставяме с всяка година.

    Коментиран от #5

  • 4 Цеко сифоня

    3 0 Отговор
    А удължаване на присъдата на един крадец на коли кога ще поиска ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бойкоооо спиш

    0 0 Отговор
    Трябваше да си най-отпред на хорото!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.