Last news in Fakti

24 Април, 2020 11:18 4 294 20

Коронавирусът е преминал пика си в 20 европейски страни

  • ес-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • пандемия

Политиките за социално дистанциране изглежда успешно намаляват предаването

Коронавирусът е преминал пика си в 20 европейски страни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първата вълна на предаване на коронавируса „е преминала пика си“ в 20 страни от Европейския съюз и Европейския икономически съюз (ЕС/ЕИС), съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, като в същото време предупреди да не се премахват ограниченията твърде бързо, пише европейската редакция на Politico.

„Прекалено бързото премахване на мерките, без подходящ мониторинг и развиване на капацитет на здравните системи може да доведе до внезапно възобновяване на устойчивото предаване в общността“, предупреди директорът на ECDC Андреа Амон в изявление, придружаващо новата оценка на риска. Тя одобри пътната карта на Комисията за излизане от ограничителните мерки.

Политиките за социално дистанциране изглежда успешно намаляват предаването. В ЕС / ЕИС и Великобритания заболеваемостта от 14 дни намалява с 18 процента от 8 април, според агенцията, базирана в Стокхолм.

Рискът от възобновяване, ако тези политики постепенно бъдат премахнати, е „умерен“, посочва службата и „много висок“, ако те са премахнати без съответните предпазни мерки и готовността на здравната система.

Рискът от тежко заболяване за хората в ЕС / ЕИП е „нисък“ в райони с мерки за социално дистанциране (но „умерен“ за хора с рискови фактори като възраст или предишно медицинско състояние). На места, които нямат такива политики или където разпространението на общността е високо, рискът от тежки заболявания е „умерен“ за общото население и „много висок“ за хората с рискови фактори.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биоинжинера

    24 6 Отговор
    В България ще премине като разделят парите от ЕС!

    Коментиран от #14

  • 2 Ха ха

    21 5 Отговор
    А, хубава работа. А най-добрия лидер, самият Спасител от Банкя още го чака.
  • 3 Брат за Брата

    9 1 Отговор
    Дрън че пляс.
  • 4 66665

    17 1 Отговор
    Чакайте малко, нали бяхме първи. Всички за пример ни даваха.
  • 5 боцмана

    7 2 Отговор
    При нас , приелите драконовски мерки преди всички го чакаме.
  • 6 Асан кайсийката Автомата 🖕😂🖕😂🖕😂🖕

    4 8 Отговор
    Фалшификат новина чок чок довина , ама Турция по добре от бугарите 😂🥴

    Коментиран от #11

  • 7 Нищо не е преминал

    6 4 Отговор
    Само лекарство срещу вируса корона може да го спе.Всеки идиот може да складира в фризера от заразения си сопол и след половин година да го допхвърли на улицата.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Забелязъл.

    9 1 Отговор
    Поредните глупости - пикът бил преминал но по време на изолация и ограничителни мерки това не го споменават и когато ограниченията отпаднат и живота тръгне по старому корона вирусът ще изчезне?
  • 10 Идат

    4 2 Отговор
    Хладилните камиони са на път. Дано не спукат гума.
  • 11 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Асан кайсийката Автомата 🖕😂🖕😂🖕😂🖕":

    Турция са по добре защото много турци видяха преждевременно Алах на оня свят и то малко преди байряма какъв подарък от китайците само.
  • 12 Гербаво тролче

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Корнела":

    Ето това се казва гербав трол - за какво е статията за какво пише.

    И Корнела и Боко и всичките са бивши партийци от БКП и сътрудници на ДС - ама не искате да си го признаете щото е важно комуниста Боко да е на власт и да ви плаща.
  • 13 65к6709

    9 1 Отговор
    Чакаме след два часа новина обратна на тая. От няколко дни се наблюдава това ,,явление,, по сайтовете. Един път Германия отпуска мерките и има план,след два часа: Меркел предупреди никакво отпускане не трябва да има..последно ,Меркел в Гурмания ли управлява или във Франция,примерно. Отвсякъде се разтягат локуми от всички държави..може би управниците им инстинктивно усещат как ще отнесат ,,сопите,, образно казано, на следващи избори.

    Коментиран от #17

  • 14 Добрият доктор Б.

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Биоинжинера":

    До изборите има още време до тогава картинодиктатура за да може и после да ми ядете....
  • 15 айде стига бе

    9 2 Отговор
    Какво нещо е внушението маамустара ! Сто пъти повториха понятието "втора вълна" и всички Средства за Масова Дезинформация заповтаряха като папагали ...Втора вълна...втора вълна....!!!!! Ами ,ако няма никаква втора вълна?! Вирусът се "набеснува" и...толкоз ?! Ей,големи манипулатори сте !

    Коментиран от #16

  • 16 Ффф

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "айде стига бе":

    Това, което наричат"вирус" го има винаги в тялото на повечето хора. Така че вълни могат да обявят когато си искат. Само трябва PCR тест, другите тестове не им вършат работа.
  • 17 543

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "65к6709":

    Сигурно ще ги отнесат в другите държави, но не на избори.
  • 18 000

    1 4 Отговор
    Тая не си е пила хапчетата. Понеделник Испания 2200 а вче 4600.Така ли е преминал пика. Според мен е на едно кръгово и си се върти там без да излиза. Тепърва нялои страни очакват бум на заразата. Това с облекчаване то на мерките беше експеримент, който на 4-тия ден си каза думата. Кривата тръгна нагоре.
  • 19 прррц

    2 0 Отговор
    кои са страните не разбрах?
  • 20 BBB

    0 0 Отговор
    АА как ще е минал пика, Б.Б каза, че сме в началото още! хаха