24 Април, 2020 22:00 11 902 34

Коронавирус: какво разкриват аутопсиите на починали от Ковид-19?

  • дойче веле-
  • сърдечни заболявания-
  • аутопсия-
  • швейцария-
  • коронавирус-
  • германия

Повечето жертви са страдали от сърдечни заболявания

Коронавирус: какво разкриват аутопсиите на починали от Ковид-19? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През март германският институт "Роберт Кох" препоръча да се избягват аутопсиите на пациенти, починали от новия коронавирус. Причината: патолозите и останалият медицински персонал се излагат на голям риск от зараза при некропсията (отварянето на труповете). Германският съюз на патолозите обаче се изказа скептично относно тази препоръка и обяви, че би трябвало да се извършват колкото се може повече аутопсии, тъй като резултатите могат да бъдат полезни за разработването на нови терапии при лечението на Ковид-19.

Какви са резултатите от аутопсиите в Базел?

В Швейцария няколко болници вече провеждат аутопсии на боледували от Ковид-19, посочва "Зюддойче Цайтунг". "В зависимост от оборудването и смелостта на патолозите", подчертава проф. Александър Цанков, който ръководи отдела по аутопсия в Университетската клиника в Базел. Там досега са проведени аутопсии на 20 пациенти, боледували от новия коронавирус. "Всички те са имали високо кръвно налягане. А голяма част от тях са били с наднормено тегло", казва професорът. Той добавя, че става дума предимно за мъже. "При над две трети коронарните артерии са били увредени, а една трета е имала диабет", добява патологът.

Освен предишните заболявания, екипът на Цанков е изследвал и белите дробове на жертвите. "Само една малка част са имали възпаление на белите дробове. При повечето се вижда тежко увреждане на микроциркулацията в дробовете." А това означава, че обмяната на кислород вече не функционира и това обяснява трудностите с обдишването на пациентите в интензивните отделения, уточнява професорът.

"При тези пациенти кислородът просто не бива транспортиран както трябва. Колкото и кислород да им се пуска - това не помага". Все още не е ясно дали тези нови знания вече се прилагат в лечението на болните от Ковид-19.

Междувременно "Роберт Кох" отмени препоръката си да не се правят аутопсии. Още преди това обаче в Хамбург патологът Клаус Пюшел е провел аутопсии на 65 души, починали от новия коронавирус. Докладът с резултатите е бил изпратен на здравните власти в Хамбург. С него разполагат и "Зюддойче Цайтунг", ВДР и НДР. Междувременно в Хамбург са проведени аутописии при над 100 боледували от Ковид-19 и всички те са имали предишни заболявания, казва професорът. Никъде другаде в Германия досега не са били аутопсирани толкова много пациенти.

Има ли нещо ново при аутопсиите в Хамбург?

Някои от резултатите в доклада от Хамбург приличат на заключенията от Базел: например това, че повечето жертви са страдали от сърдечни заболявания. 55 от 61 аутопсирани са имали атеросклероза, високо кръвно, прекаран инфаркт или друго сърдечно заболяване. 46 от аутопсираните са имали предишно заболяване на белите дробове. 28 са имали проблеми с бъбреците, черния дроб или пък са били с трансплантиран орган. 16 са страдали от деменция, други са били прекарали поне едно раково заболяване, били са с наднормено тегло или са страдали от диабет.

Италия наскоро публикува доклад с информации за 1738 жертви. Но не от аутопсиите, а от периода на лечение. Най-често пациентите са страдали от високо кръвно, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

А дали причината за смъртта на тези хора наистина е била новата болест Ковид-19? На този въпрос патологът от Хамбург Клаус Пюшел отговаря, че при аутопсираните при него 65 пациенти общо 61 са починали заради коронавируса. При останалите четирима вирусът не е бил причината за смъртта.

Проф. Александър Цанков от Базел подчертава, че хората с предишни заболявания вероятно живеят по-малко. "Но ако тези хора не се бяха разболели от Ковид-19, щяха да живеят може би още един час, ден, седмица или година."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКТОР

    15 2 Отговор
    В ТРУПОВЕТЕ-ДЕЗИНФЕКТАНТИ И ФЕНЕРЧЕТА /ДЖОБНИ/..

    Коментиран от #8, #13, #17

  • 2 Д-р Шарлатанов

    17 0 Отговор
    Че останалите болести са изчезнали.
  • 3 ЛЕКАР

    31 2 Отговор
    ШЕСТ МЕСЕЦА ЛЕКУВАМ ЕДИН ОТ ЖЪЛТЕНИЦА..НО СЕ ОКАЗА ЧЕ Е КИТАЕЦ..

    Коментиран от #19

  • 4 Патоанатома

    25 0 Отговор
    При аутопсия на починал от Ковид се установява, че бъбреците по незнайна причина са си размемили мястото с белите дробове, а сърцето ди е разменило мястото с черния дроб репродуктивните органи са в черепа, а мозъка си е разменил мястото с отделителната система! Странни времена са настанали!!!
  • 5 Цйцгй

    43 3 Отговор
    С две думи 99% са починали без вируса да е какъвто и да било фактор. А колко хора умират от други заболявания заради липса на адекватна помощ( докато се пазят от вируси). Каква ирония...

    Коментиран от #14

  • 6 COVID1984

    31 0 Отговор
    "Власт е да разкъсаш човешките умове на парчета и да ги сглобиш в нови форми по твой избор."
  • 7 COVID1984

    9 0 Отговор
    "Власт е да разкъсаш човешките умове на парчета и да ги сглобиш в нови форми по твой избор."
  • 8 не така де

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКТОР":

    Не кради идеите на патока Д! Иначе може и кварцови лампи в крематориумите, но да не то подсещаме, че утре ще е първа писта.
  • 9 пройчо

    15 2 Отговор
    "... Междувременно "Роберт Кох" отмени препоръката си да не се правят аутопсии...."???*****
    И как да се разбе от какво е опнал копита пациента,ако няма аутопсия?

    Коментиран от #15

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 0 Отговор
    Интересно, има ли данни от погребалните агенции за нивото на умрелите у нас и по света през периода март-април спрямо 2019 г.???

    Коментиран от #12, #25, #28

  • 11 ДАННИ ДО 10

    8 0 Отговор
    БАНКЯ -МИНУС 1 : ОРЛАНДОВЦИ -ПЛЮС 1
  • 12 Чума

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Има! Преди 2-3 часа гледах едно предаване. Един от коментиращите каза, че за България през март 2020 са починали по малко хора от март 2019! И по света общо взето било така!
  • 13 уффф

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКТОР":

    Хе немци “вирусът не е бил причината за смъртта.„ ама го е ИМАЛО значи само по тоя параграф немците скриват 10% от бройката починали. Хъм защо им е, така или иначе ще излезе наяве.
  • 14 уффф

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "Цйцгй":

    Пълни глупости - 100% са починали от вируса който вторично е изострил всички налични проблеми. Пример ако захраните вашата кола с 24 волта кой ще е виновен че е спряла (двигател,колела или бензина)

    Коментиран от #26

  • 15 уффф

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "пройчо":

    Що за тъп въпрос, удавника от какво умира : от пушене, пиене или оглеждане на колежката
  • 16 Чума

    11 2 Отговор
    Също така, 100% от починалите са с пломби, зъбни протези или направо без зъби!
  • 17 уффф

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКТОР":

    "Роберт Кох" препоръча да се избягват аутопсиите, защо ами съвремения човек е забравил как се мисли и е безсмислено да се правят аутопсии. С това образование тип “ям,пия и нищо ми няма“ се е наплодила безмозъчна паплач която дори няма инстинкт за самосъхранение.

    Коментиран от #18

  • 18 Да де

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "уффф":

    Ама едва ли това се отнася за докторите. Като цяло са доста над средното ниво. За инженер или за някакъв меринджей можеш да завършиш без нищо да си научил, но за доктор все още се иска много акъл и много учене.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Баси

    6 1 Отговор
    Голямата световна манипулация.
    Милиардерите ще станат трилионети , а ние дори не сме милионети
  • 21 Гост

    6 1 Отговор
    От всичко прочетено до тук откакто се появи накакъв вирус измислен като коментари забелязвам,че щаба всеки ден искат да ви убедят колко сериозно е положението и как трябва да се спазват мерките,а народа все повече е наясно,пе с тези мерки по скоро го уморяват и психически се разболява и взаимно си доказват две страни колко дълго може да се издържи в едно ненормално положение.Преди да се появи вируса българина е наясно какво правят политиците,протестира срещу тях,постоянно вдигат цени и измислят нови простотии и той им доказва с ниски заплати и пенсии как може да оцелява напук на управляващите. Абсолютен мазохизъм е това,разлика от преди и сега няма,робите слушат и изпълняват каквото им кажат водачите. Пари все няма и постоянно се установява някакъв заем,по един и същи начин се действа и този филм от години се върти с един и същи сценарий. Даже и от години реалността днес ни я показват по филмите и сега тъпи и упорити се правим на жертви. До кога така бе хора?
  • 22 Храна за размисъл

    2 0 Отговор
    Ако имаме два вида избори един породен от мисли за любов и втория от мисли за страх,когато се подчинявате на правилата на системата и сега в това извънредно положение давате ли сметка какво е водещото за а правите изборите си и какви емоции ви карат да действате?
    А казват любовта ще спаси света?
    Като гледам от страх действайки всеки ден дали не е нормално все повече заболели и умрели да има?
    Какво ви пречи да правите повече избори от любов?
    Отговора е в липсата на лична отговорност да спрете да слушате авторитети и да си направите сами животът такъв какъвто искате,защото така ще се учите от собствените си грешки,а не като следвате другите са циклите и да въртите едни и същи действия без да получавате различни резултати.
  • 23 До кога ще спим?

    9 1 Отговор
    Гледах и явно не случайно преди два дена извънредно включване на Бойко Борисов.
    Той каза,че вируса не е познат и има неизвестни неща около него,които тепърва ще е установяват?
    Добре де,докторите си играят с нещо за което не знаят нищо и въпреки това се правят тестове и всеки починал го обявяват за починал от корона вирус.
    Кой умник направи тестове за нещо което не е известно и познато?
    Аз ли съм луд или някой иска да ме направи луд?

    Коментиран от #32

  • 24 цербер

    0 1 Отговор
    САЩ ще доставят на Русия хуманизиран модел на мишки, който съдържа човешки имунни клетки. Гризкащите плъшоци ще помогнат за провеждането на предклинични изпитания на ваксина за коронавирус и за проверка на лекарствата за инфекцията. Това каза президентът на Руската академия на науките Александър Сергеев.
  • 25 Дон Балон

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Има официална статистика от НСИ точно за това.
  • 26 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "уффф":

    Човек сам се разболява и сам се лекува.
    Доктора като те лекува стига ли до причината за болестта,която е в теб и това са негативните мисли и емоции?
    С хапчета може ли да те промени?
    Утре имам изпит и от мисълта за провал започва да ме стяга и боли корема.
    Жена ми постоянно е недоволна от мен и мрънка,а аз вдигам кръвно.
    Дадох ти примери да се замислиш как начина по койтп6яз емоционално реагирам воден от мислите след тях идват емоциите и често действията ни се разминават в този ред ние започваме да заболяваме,така че докато не променим себе си и възприятието си да сме във вътрешен мир няма доктор,терапия или лекарството,което да ни излекуват.
    Споделям ти го от личен опит и над 11г практика да не ползвам доктори и лекарства.
  • 27 Вейдър

    5 0 Отговор
    ЯСНО ЛИ Е ВЕЧЕ ИЛИ ПАК ДА ГО КАЖА - ТЪМНАТА СТРАНА ИМА НЕПОДОЗИРАНИ СИЛИ! ИГРАТА СВЪРШИ! НИЩО НЯМА ДА Е СЪЩОТО!
  • 28 Оня с коня

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А за целия свят фонда на бил и мелинда гейтс водят точна статистика не само за кови с за раково болни, онко болни, сърдечно съдови заболявания и още много други. Статистиката се води дори с възрастови групи на заболелите в т.ч. България у почти целия свят.

    Коментиран от #34

  • 29 проститутките ще умрат от глад

    6 0 Отговор
    Лелеее, сега проститутките ще умрат от глад и няма да могат да пращат пари на родителите си, които си мислят че дъщерите им работяв в ИТ или някакви други престижни професии!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 статистика

    3 0 Отговор
    другарю генерал ако умрат още двама няма да има никой умрял от кови 19
  • 32 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "До кога ще спим?":

    просто не слушаш!!!!!!НЯМА починал ОТ.....!!!!!!!ТЕ казват....,,,...починал СЪС!!!!!......,,,.....!!!!!!Муфата,журналистите,брифингите....просто СЛУШАЙ ....И УЧИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК....
  • 33 чичо

    1 0 Отговор
    А ни ви ли прави впечатление, че всички примери и факти са за чужбина! Явно генерал годжи и подопечните му не са в състояние да произведат нищо читаво, та да се поизфука баце пред президентите и канцлерите, дето му сА молАт да им даде маски, облекла, очила и.... Ама той напоследък, след като "преустрои" цялата икономика и започна масово да "произвежда" нещо я позабрави темата! Гледам го, надул чалгията, пак е хукнал да дава акъл на "колегите" с багерите!!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.