Last news in Fakti

24 Април, 2020 13:33 1 543 8

Коронавирусът е моментът на истината за значението на ЕС

  • урсула фон дер лaйен-
  • ес-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Евросъюзът превключва към пакет с мерки за стимулиране на стойност трилион евро

Коронавирусът е моментът на истината за значението на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Евросъюзът превключва към пакет с мерки за стимулиране на стойност трилион евро, гласи заглавието на материал на "Индипендънт" за вчерашната видеоконференция на лидерите от ЕС. Както пише изданието, те са дали зелена светлина на Брюксел да изготви план за огромен инвестиционен пакет, имащ за цел да облекчи възстановяването на отделните страни от кризата с коронавируса.

Изданието отбелязва, че тази постигната принципна договореност е важен момент, защото представлява сериозно увеличаване на "собствените ресурси" за харчене на Европейската комисия, чрез които да подпомогне държавите членки.

По-амбициозно предложение, което се подкрепяше от страни като Испания, предвиждаше ЕС да емитира свой дълг и щеше да представлява още по-сериозна стъпка към по-тясна европейска интеграция. Идеята обаче срещна отпора на много от страните от Северна Европа като Нидерландия, коментира изданието.

Германският вестник "Франкфуртер алгемайне" също коментира вчерашната среща на евролидерите и отбелязва, че след четиричасови разговори те са я приключили с първи договорености за фонд за възстановяване.

Изданието извежда като извод от срещата, че с постигнатите договорености европейските лидери са демонстрирали единство за разлика от предишната си видеоконференция преди Великден.

В своя аналитична статия авторът от британския "Гардиън" Даниъл Бофи, кореспондент на изданието в Брюксел, разсъждава в по-общ план за икономическите отражения на коронавируса върху ЕС от гледна точка на неговото бъдеще.

Според Бофи коронавирусът е моментът на истината за значението на съюза и ще бъде лакмус за ангажираността към ЕС.

В статията се отбелязва също, че по същество в напрегнатите дебати за икономическия отговор на съюза на пандемията всъщност се крият различните визии за развитието на съюза.

Това е извечен въпрос, тлеещ винаги на заден план при всички преговори за многогодишните бюджетни рамки на на ЕС, коментира авторът и допълва, че красноречив пример за това е бил сблъсъкът в последно време между севера и юга в съюза.

Борис Джонсън отново поема контрола от понеделник - на фона на безпокойство в кабинета от мерките за социална изолация заради коронавируса, пише "Дейли телеграф" за очакваното връщане на работа на британския премиер.

Изданието отбелязва, че той отново ще застане начело на усилията за справяне с коронавирусната криза, но общественото разочарование расте след прекарания дотук от Великобритания месец в социална изолация.

Високопоставени министри от кабинета са обезпокоени, че при по-продължително спиране на икономическия живот може да се стигне до рухване на десетки хиляди компании и нанасяне на непоправими щети на икономиката.

Има и явни признаци, че сред обществото и бизнеса расте умората от мерките за социална изолация, отбелязва "Дейли телеграф".

Милиони работници в САЩ са подали заявления за помощи за безработица миналата седмица, пише "Уолстрийт джърнъл".

Изданието отбелязва, че миналата седмица около 4,4 милиона американци са кандидатствали за такива помощи, което представлява продължение на рекордното свиване на трудовия пазар, предизвикано от коронавирусната пандемия.

От средата на март работниците са подали над 26 млн. заявления за безработица, допълва изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдам

    11 2 Отговор
    Тая продължава да си говори сама.

    Коментиран от #8

  • 2 за хората ЕС е бита карта за рептилите н

    6 2 Отговор
    Тия па като се изтропат , като аз сутрин га имам разтройство в тоалетната , всичко опръскат.
  • 3 бай Шиле

    9 2 Отговор
    Ми тя истината се видя.След два месеца се сети Мара да се побара.
  • 4 Истинският Последния софиянец

    3 0 Отговор
    Драги колеги форумци и почитатели на творчеството ми тук в форума някой ми ототкрадна името и сега ще съм вече Последният мохикан от София.

    Коментиран от #6

  • 5 дцдц

    1 1 Отговор
    Тия пари ще бъдат напечатани или ще бъдат отклонени от други проекти. Ако бъдат отклонени от други проекти е лошо, защото някои започнати неща няма да бъдат завършени. Но пък ако бъдат напечатани, зад тях няма да има реална стойност, тоест, ще бъде още по-лошо.
  • 6 Извинявай ама

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Истинският Последния софиянец":

    последният мохикан беше Чинганчук и той живееше в Делауер. Това, че някой ти открадна името, не ти дава право и ти да крадеш! Хващаш крадеца на имена и съд до дупка! Нали уж сме правова държава. Ако не го направиш, значи сме кривова държава. От теб зависи, да спасиш реномето на България!
  • 7 dsсса

    1 0 Отговор
    Снимката от европарламента ли е? Гледам, всички столове зад блондинката са празни. Нашите избранници защо не са на работа?(Компютърът ми подчертава думичката "избранници" като грешна, но на мен "избраници" не ми звучи добре.
  • 8 Референдум

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мдам":

    Разбира се че "Коронавирусът е моментът на истината за значението на ЕС" спешно Референдум за напускане на ЕС като Англия (да си изправят сами краставичките)