24 Април, 2020 17:16 7 535 11

Как новият коронавирус нахлува в човешкия организъм

  • дойче веле-
  • вирус-
  • болест-
  • организъм-
  • коронавирус-
  • очи-
  • инфекция-
  • стомашни газове-
  • мръсен въздух

Колкото по-мръсен въздух, толкова повече жертви?

Как новият коронавирус нахлува в човешкия организъм - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Определен вид клетки в лигавицата на носа са най-вероятният "вход", през който новият коронавирус навлиза в човешкия организъм, твърди нова студия. Няколко различни изследователски екипа са проучили пътя на заразата, изследвайки клетки от белите дробове, носа, очите, червата, сърцето, бъбреците и черния дроб, съобщи вчера (23 април) Центърът за молекулярна медицина "Макс Делбрюк" (MDC) в Берлин. Целта е била да се разбере кои клетки съдържат двата най-важни "входни протеина" ACE2 и TMPRSS2, които вирусът използва, за да зарази организма.

"Установихме, че от всички видове клетки най-висока е концентрацията на въпросните два протеина в чашковидните и ресничести епителни клетки в лигавицата на носа", казва основният автор на студията Варадон Сунгнак от института "Wellcome Sanger". Според него, това превръща тези клетки в най-вероятния "вход" за първична инфекция с коронавируса.

Заразата се предава и чрез фекалии и флатуленции?

Същите два протеина се намирали и в клетките от роговицата на окото, както и в лигавицата на червата. Според експертите на берлинския MDC, това означава, че друг основен път за нахлуване на вируса в организма са очите - и по-специално слъзните жлези на окото. Предполага се също така, че инфекцията може да се предава и чрез фекалии, а може би и чрез флатуленции (отделяне на газове).

Резултатите от тези проучвания бяха публикувани в специализираното списание "Nature Medicine". В него са участвали различни институти, сред които институтът "Wellcome Sanger", университетската клиника в Гьотигнген, университетът Кот д´Aзур, както и "Human Cell Atlas Lung Biological Network".

Колкото по-мръсен въздух, толкова повече жертви?

Други научни изследвания, проведени от университета "Мартин Лутер" в Хале-Витенберг, стигат до извода, че вероятно има връзка между заразите с коронавирус и чистотата на вдишвания въздух. Там са установили, че в региони с трайно високо замърсяване на въздуха са починали значително повече хора от Ковид-19, отколкото на други места.

Проучени са били сателитни данни за замърсяването на въздуха на земята, данни за въздушните течения, както и данни за починалите в Италия, Франция, Испания и Германия. Резултатът: особено в регионите с високо ниво на азотен диоксид и там, където има слаба циркулация на въздушните маси, са починали най-голям брой пациенти, заразени с коронавирус. Отчита се и това, че регионът на Северна Италия, този около Мадрид, както и провинция Ухан в Китай имат една и съща географска особеност: всички те са оградени от планини. Това задържа въздушните маси и не предоставя особена възможност за циркулация, което увеличава замърсяването на въздуха.

Американски учени от университета Харвард пък са открили, че по-високата концентрация на фини прахови частици във въздуха води до по-голямо ниво на смъртност сред заразените с коронавируса. За целта учените са сравнили качеството на въздуха и смъртността в 19 американски региона.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    18 3 Отговор
    А старият как прониква? Или май нещо друго ви прониква на някой места.
  • 2 😷😷😷

    35 1 Отговор
    Това за пръднята е ново ! Вече да не смееш да пръднеш да не смееш да кихнеш ;) Очаквам утре щабарите да издадат заповед и за носене на памперс !(спомняте ли си, като ви казах за памперсите и дамските превръзки?...хаха прав съм бил)
  • 3 Анализатор

    33 1 Отговор
    София също е заобиколена от планини, а не ни пускат да напускаме града, т.е. правят обратното - насила ни разболяват. Като не мият улиците има повече прахови частици във въздуха.
  • 4 Мда

    23 0 Отговор
    Очаквам Боко, ааа Ананиев, да забрани боба, зелето и ряпата, както и отделянето на газове от аналното отверстие, на публични места, в градския транспорт, в паркове и градини.
  • 5 Корона вирус. 👑👑👑

    5 3 Отговор
    Пак на мен ми влиза отзад

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 През анала

    11 2 Отговор
    на соросите нахлува особено реско!
  • 8 Тра-ла-ла

    5 4 Отговор
    Чакам нощес статия от Венелина, как куронавироса навлиза в женския организъм.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А така

    7 1 Отговор
    Мръсен въздух. Треа питаме кварталните кметове защо не измиха хубаво улиците от насъбралите се с тонове прахоляк с метър дължина до тротоарите ??? Някои кметове, които определено са безмозъчни, пратиха едни типове с надпис на облеклата ЗМБГ да метат т.е. да разнесат същия този прахоляк т.е. всички постъпили по този начин очевидно са искали да избият населението. Веднага прокуратурата да потърси сметка на убийците.
  • 11 дрънканицинаколела

    2 2 Отговор
    Господи не им зачитай този грях,те не знаят какво говорят